Naar welke kampen ....

30.000 werkkampen, 1150 getto’s, 980 concentratiekampen en zeker 500 Wehrmacht-bordelen met sexslaven voor Duitse soldaten. Daarnaast bestonden er duizenden plaatsen waar gedwongen abortussen werden verricht of medische experimenten werden gedaan. Ook meer dan 1000 krijgsgevangenenkampen.

Vanaf begin van WOII richt de bezetter (werk-) kampen in Nederland in.

 

Gevangenen moeten hier onder slechte leefomstandigheden werken en worden mishandeld.

  • Via Kamp Westerbork worden de meeste Joden gedeporteerd, minimaal 92 transporten zijn uit het kamp vertrokken. Kamp Westerbork is volledig ingericht om Joden, Roma en Sinti en Jehova’s Getuigen naar de werk- en vernietigingskampen in het oosten te deporteren.
  • Eenmalig vertrekken uit Amsterdam, Kamp Amersfoort en Apeldoorn (Apeldoornsche Bos) transporten.
  • Vanuit Kamp Vught vertrekken twee transporten.

 

Concentratiekamp Nederlandse doden

 

Amersfoort 468

Auschwitz 57000

Bergen-Belsen 1700

Buchenwald 750

Dachau 600

Esterwegen 10

Flossenbürg 150

Groß-Rosen 370

Majdanek 90

Mauthausen 1650

Natzweiler 100

Neuengamme 3000

Ravensbrück 260

Römhild 7

Sachsenhausen 600

Sobibór 34500

Stutthof 25

Vught 699

Westerbork 733

Zöschen 120

Onderstaand een summiere lijst van werkkampen en vernietigingskampen van Nazi Duitsland 

Interneringskampen

In interneringskampen staat de controle op politieke tegenstanders of politiek onbetrouwbaar geachte bevolkingsgroepen centraal. Krijgsgevangenenkampen zijn eveneens interneringskampen, waarbij echter steeds internationaalrechtelijke normen dienen te worden nageleefd.

In Nederland was Kamp Schoorl gedurende korte tijd een interneringskamp voor achtereenvolgens buitenlanders, Joden en communisten, alvorens de Duitsers hen naar concentratiekampen doorstuurden.

Reserveringskampen

Reserveringskampen zijn kampen die niet bedoeld zijn voor het doden of de internering van mensen, maar worden gebouwd om mensen te 'reserveren' om met hen een ander doel te bereiken. In de Tweede Wereldoorlog werden in de reserveringskampen Joden geplaatst die volgens de bezetter een speciale betekenis hadden voor de maatschappij, zoals ex-militairen en kunstenaars. De goed behandelde joden kunnen in deze relatief aantrekkelijke kampen een rol spelen in bijvoorbeeld propagandafilms, zoals in Theresienstadt gebeurt.

Verzamel- en doorgangskampen

Verzamel- en doorgangskampen zijn, meestal kleine, kampen die worden gebouwd om mensen te verzamelen en te sorteren om ze vervolgens door te sturen naar andere, vaak grotere kampen. In de Tweede Wereldoorlog werden in de doorgangskampen mensen verzameld die dagelijks opgepakt werden om ze vervolgens, vaak wekelijks, per goederentrein af te voeren naar de diverse werk- en vernietigingskampen. Voorbeelden van verzamel- en doorgangskampen uit de Tweede Wereldoorlog zijn Kamp Westerbork en Kamp Amersfoort in Nederland, Kamp Mechelen in België en Kamp Drancy in Frankrijk.