Scandinavische achternamen

Erfelijke familienamen waren over het algemeen nogal laat binnen aangenomen Scandinavië . De adel was de eersten die namen aannamen die van de ene generatie op de andere zouden worden doorgegeven. Later namen geestelijken , ambachtslieden en kooplieden in steden erfelijke namen aan. Familienamen (achternamen) werden nog steeds gebruikt in combinatie met primaire patroniemen (de naam van de vader plus een toevoeging die de relatie aangeeft), die door alle sociale klassen werden gebruikt. Dit betekende dat de meeste gezinnen tot de moderne tijd geen achternamen hadden. Scandinavische patroniemen werden over het algemeen afgeleid van de voornaam van de vader met de toevoeging van een achtervoegsel dat 'zoon' of 'dochter' betekent, of door beroep zoals Møller - (Miller) naamgevingstraditie bleef algemeen gebruikt in de Scandinavische landen tijdens de tijd van de achternaamvorming. Vormen van de familienaam achtervoegsels omvatten: -son , -sen , -fen , -son , -ler , -zen , -zon / zoon en -ssøn. 

Denemarken:

De meest voorkomende Deense familienamen zijn patroniem en eindigen op -sen ; bijvoorbeeld Rasmussen , wat oorspronkelijk "zoon van Rasmus" (Rasmus 'zoon) betekent. Afstammelingen van Deense of Noorse immigranten naar de Verenigde Staten hebben vaak vergelijkbare namen die eindigen op het achtervoegsel "-sen" of hebben de spelling veranderd in "-son". Ongeveer een derde van de Deense bevolking draagt ​​een van de tien meest voorkomende familienamen. Meer dan tweederde heeft een patroniem dat eindigt op -sen in hun volledige naam. Veel van deze patroniemen zijn echter zeer zeldzaam, lokaal of getuigen van een ongebruikelijke afkomst, bijv. Heilesen uit Noord-Jutland , Holdensen en Boldsen uit het voormalige hertogdom Sleeswijk of gewone etymologische achternamen zijn beroepsmatige (bijv. Møller - molenaar, Schmidt - smid en Fisker - visser, bijvoorbeeld namen die zijn ontleend aan een dorp of boerderij die door voorouders wordt bewoond. Andere mensen uit de hogere klasse namen in de daaropvolgende eeuwen erfelijke achternamen, geestelijken vaak gelatiniseerde namen (bijv. Pontoppidan gemaakt van Broby ) en ambachtslieden vaak Germaanse namen. Naamgevingshandelingen die voor alle burgers gelden, werden uitgevaardigd in 1771 (alleen voor het hertogdom Sleeswijk ) en in 1828. De plattelandsbevolking gaf slechts met tegenzin de traditionele primaire patroniemen op. Verschillende naamgevingshandelingen vervingen de eerste; in 1856, 1904, 1961, 1981, 2005. Het resultaat van de eerste akte was dat de meeste mensen een patroniem achternaam als hun erfelijke familienaam namen, met als gevolg de overweldigende dominantie van een paar achternamen. Latere daden hebben geprobeerd mensen te motiveren om over te schakelen naar achternamen die een veiligere identificatie van individuen mogelijk zouden maken.

Meest voorkomende achternamen in Denemarken:

1 Jensen patroniem zoon van Jens 

2 Nielsen  patroniem zoon van Niels 

3 Hansen patroniem zoon van Hans 

4 Pedersen  patroniem zoon van Peder 

5 Andersen patroniem zoon van Anders 

6 Christensen  patroniem zoon van Christen 

7 Larsen  patroniem zoon van Lars

8 Sørensen  patroniem zoon van Søren 

9 Rasmussen patroniem zoon van Rasmus 

10 Jørgensen  patroniem zoon van Jørgen 

11 Petersen  patroniem zoon van Peter 

12 Madsen  patroniem zoon van Mads 

13 Kristensen  patroniem zoon van Kristen 

14 Olsen  patroniem zoon van Ole 

15 Thomsen  patroniem zoon van Thomas 

16 Christiansen  patroniem zoon van Christian 

17 Poulsen patroniem zoon van Poul 

18 Johansen  patroniem zoon van Johan 

19 Møller beroeps molenaar 

20 Johnsen  patroniem zoon van Jon 

 

Noorwegen:

De meest voorkomende Noorse achternamen waren oorspronkelijk patroniem, gewoonlijk eindigend met de achtervoegsels "-ssen", "-sson", "-sdatter", "-sdotter", wat de genitief s is plus het woord sen of son voor zoon of datter of dotter voor dochter. De genitieve s werd vaak weggelaten; vergelijk Hanssen en Hansen. In 1923 werd bij wet bepaald dat elk gezin één enkele, erfelijke achternaam moest hebben. Familienamen afgeleid van plaatsnamen zijn gewoonlijk ontstaan ​​als boerderijnamen. De meeste families namen een patroniemnaam aan, maar sommige namen een boerderijnaam aan. De meest voorkomende Noorse achternamen zijn veel namen die hun oorsprong hebben in boerderijnamen: Bakke / Bakken (heuvel of heuvel), Berg / Berge (berg of heuvel), Dahl / Dal (vallei), Haugen / Haugan (heuvel of heuvel), Lie (kant van een vallei), Moen (weide) of Rud (open plek).

 

Meest voorkomende achternamen in Noorwegen:

1 Hansen  patroniem zoon van Hans 

2 Johansen patroniem zoon van Johan 

3 Olsen  patroniem zoon van Ole 

4 Larsen  patroniem zoon van Lars 

5 Andersen  patroniem zoon van Anders 

6 Pedersen patroniem zoon van Peder 

7 Nilsen  patroniem zoon van Nils 

8 Kristiansen  patroniem zoon van Kristian 

9 Jensen patroniem zoon van Jens 

10 Karlsen  patroniem zoon van Karl 

11 Johnsen  patroniem zoon van John 

12 Pettersen  patroniem zoon van Petter 

13 Eriksen  patroniem zoon van Erik 

14 Berg  landschap berg of heuvel 

15 Haugen landschap heuvel of heuvel 

16 Hagen  landschap omsloten weiland 

17 Johannessen  patroniem zoon van Johannes 

18 Andreassen patroniem zoon van Andreas 

19 Jacobsen patroniem zoon van Jacob 

20 Halvorsen patroniem van Halvor

 

Zweden:

De meest voorkomende familienamen in Zweden zijn oorspronkelijk patroniem. Familienamen die eindigen op het achtervoegsel "sson" zijn de meest voorkomende namen in Zweden. In 1901 werd de Names Adoption Act aangenomen, waarmee de patroniempraktijk werd afgeschaft. Vanaf 1901 moest iedereen een familienaam hebben die werd doorgegeven aan de volgende generatie. Veel familienamen bestaan ​​uit items uit de natuur, bijvoorbeeld Lind / Lindberg (linde / limoen + berg), Berg / Bergkvist (berg / berg + takje), Alström / Ahlström (els + beek), of Dahl / Dahlin (vallei). Soms verwijst het eerste deel van zo'n samengestelde naam naar de plaats van herkomst van de familie, bijvoorbeeld de familie Strindberg afkomstig uit Strinne; het tweede deel is slechts decoratief. Gezinnen hebben ook vaak militair georiënteerde namen zoals Skarpsvärd (scherp zwaard), Sköld (schild) en Stolt (trots). Die namen werden oorspronkelijk toegewezen aan soldaten onder het militaire toewijzingssysteem dat van kracht was vanaf de 16e eeuw. Net als in Denemarken hebben de geestelijken hun namen gelatiniseerd tot ongeveer de 18e eeuw, bijvoorbeeld Linnaeus . Vanwege de grotere diversiteit van deze namen komt elke specifieke naam minder vaak voor dan de meeste patroniemnamen.

Meest voorkomende achternamen in Zweden:

1 Andersson patroniem zoon van Anders 

2 Johansson patroniem zoon van Johan 

3 Karlsson  patroniem zoon van Karl 

4 Nilsson patroniem zoon van Nils 

5 Eriksson  patroniem zoon van Erik 

6 Larsson  patroniem zoon van Lars 

7 Olsson  patroniem zoon van Ola 

8 Persson  patroniem zoon van Per 

9 Svensson  patroniem zoon van Sven 

10 Gustafsson patroniem zoon van Gustaf 

11 Pettersson  patroniem zoon van Petter 

12 Jonsson  patroniem zoon van Jon 

13 Jansson  patroniem zoon van Jan 

14 Hansson  patroniem zoon van Hans 

15 Bengtsson  patroniem zoon van Bengt 

16 Jönsson  patroniem zoon van Jöns 

17 Lindberg  landschap linde + berg 

18 Jakobsson  patroniem zoon van Jakob 

19 Magnusson  patroniem zoon van Magnus 

20 Olofsson patroniem zoon van Olof