Plaatjesalbums

Een plaatjesalbum is een boek waarin in principe enkel de tekst is voorgedrukt. Voor de afbeeldingen zijn kaders voorzien, waarin de bezitter plaatjes moet kleven die verzameld worden en vaak bij producten worden bijgegeven.

A

 • Artis-Historia

De uitgeverij ontstond in 1976 uit de fusie van de uitgevers Artis en Historia, ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Artis-Historia verkocht niet-geïllustreerde boeken, die de koper kon aanvullen met afzonderlijk inplakbare foto's die men kon verkrijgen door spaarpunten. Die zogenaamde "Artis-punten" werden verzameld via de verpakking van producten van diverse Belgische en internationale distributiemerken en konden in inruilcentra of enkele boekhandels, zoals Standaard Boekhandel, worden ingewisseld voor illustraties. De uitgaven van Artis-Historia waren hoofdzakelijk culturele en educatieve non-fictie. Men publiceerde onder meer de reeks Artiscoop, die in ringmappen kon verzameld worden.

 

 • Aiglonchocolade

 

 • Ancel, voedingswaren, Straatsburg

 

 • Astra

 

 • Artis

 

B

 

C

 • Côte d'Or

 

D

 • De Beukelaer

Chromodienst de Beukelaar te Antwerpen gaf in de jaren 1950 in samenwerking met Cichorei F.C. Jacobs verzamelplaatjes uit via verzamelpunten op hun producten waar één of twee punten op zaten. Met tien punten kon een serie naar keuze worden besteld.

 

-De Ken uw Volk serie bestond uit tenminste 96 reeksen van vijf plaatjes elk met een zwart-wit afbeelding van een bekende persoon in Vlaanderen.

Speciale albums in staand en liggend formaat konden worden besteld, waarin de plaatjes van een serie op een pagina gestoken konden worden zodat de tekst op de achterkant nog steeds leesbaar was. Op de achterkant stond dan een korte samenvatting en enkele feiten omtrent de persoon.

 

- De Ken uw Land-serie bestond in eerste instantie uit 104 reeksen van elk vijf plaatjes met een foto van een plaats in België. Vanwege de enorme populariteit werd deze serie later verder uitgebreid tot 168 reeksen met vijf plaatjes elk. Speciale albums konden worden besteld waarin de plaatjes geplakt konden worden tezamen met een tekstblokje dat de locaties vermeldde.

 

 • De Faam suikerwerkenfabrieken

Een De Faam-album was een plaatjesalbum dat in de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd uitgegeven door De Faam, een fabriek van suikerwerken in Breda. Bij de aankoop van een rol pepermunt kreeg men een plaatje cadeau; het album moest worden gekocht.

Er zijn slechts twee albums verschenen:

Vlaggen van alle landenHet eerste album dat verscheen was Vlaggen van alle landen met een ruimte voor 117 in te plakken plaatjes van alle nationale vlaggen. Het album was uitgegeven in oblong-formaat 30 × 23 cm met drie plaatjes per pagina. Auteur was L. Hopmans. Er verschenen zes drukken zonder vermelding van jaar van uitgifte.Volkerenatlas AmerikaHet tweede album was Volkerenatlas Amerika, uitgegeven in hetzelfde formaat maar met ruimte voor 120 plaatjes. Auteur was J. Victor Jansen, een conservator van het Museum voor Land- en Volkenkunde in Rotterdam. Het album beleefde drie drukken zonder vermelding van jaar van uitgifte.

 

Eerder dan de beide albums werden vanaf 1949 door De Faam 24 kleine stripboekjes uitgegeven met de avonturen van Kapitein Brulboei, getekend door Henk Kabos. De boekjes van 12 pagina's kreeg men cadeau bij aankoop van snoepgoed van De Faam.

 

 • De Lelie, cichoreifabriek

 

 • Delhaize

 

 • De Werkende Bie, peperkoekfabriek te Poperinge

 

 • Douwe Egberts

 

 • Droste

 

E

 

 • Fortprodukten

 

 • Full Speed Virginia Cigarettes

 

G

 

H

 • Haust

 

 • Historia

 

I

 

J

 • Jacques chocolade

De Jacques-albums zijn een reeks plaatjesalbums uitgegeven door het Belgische chocolademerk Jacques. De albums moesten worden aangekocht en de plaatjes werden gratis bijgeleverd in de verpakking van de chocoladerepen.

In tegenstelling tot een aantal andere Belgische plaatjesboeken, die vaak een aparte Nederlandse en Franse versie hebben, zijn de oudere Jacques-albums tweetalig. In de lijst vermelden we enkel de Nederlandse titels. De latere edities zijn eentalig.

Tweetalige albums van Jacques:

- De geïllustreerde sport (oblong) (met harde kaft)

- Onze Kongo, (oblong), (met harde kaft)

- Menschenrassen (vierkant formaat) (met zachte kaft)

- Leerrijke chromo's 1ste reeks (vierkant formaat) (met zachte kaft)

- Leerrijke chromo's 2e reeks (vierkant formaat) (met zachte kaft)

- Leerrijke chromo's 3e reeks (vierkant formaat) (met zachte kaft)

- De ruimtevaart (vierkant formaat) (met zachte kaft)

- XXe eeuw, (vierkant formaat) (met zachte kaft)

- Het grote raadsel van de oceanen (vierkant formaat) (met zachte kaft)

- Auto's 1962 in de gemeenschappelijke markt (vierkant formaat) (met zachte kaft)

- Auto's 1954, (oblong), (zachte kaft)

- Historisch overzicht van de auto, (oblong), (zachte kaft)

- Historiek van de locomotief, (oblong), (zachte kaft)

- Ongewone sporten (vierkant formaat) (met zachte kaft)

- Pinocchio in de ruimte (vierkant formaat ) (zachte kaft)

- De auto's 1964 in de wereld ( vierkant formaat ( zachte kaft)

- De automobielwereld 1966 (vierkant formaat) (zachte kaft

Eentalige albums van Jacques:

- Het nieuwe gelaat van Europa, album 1 (rechthoekig formaat)

- Het nieuwe gelaat van Europa, album 2 (rechthoekig formaat)

- Het nieuwe gelaat van Europa, album 3 (rechthoekig formaat)

- Het nieuwe gelaat van Europa, album 4 (rechthoekig formaat)

- Aardrijkskunde van België, album 1 (rechthoekig formaat)

- Aardrijkskunde van België, album 2 (rechthoekig formaat)

- Aardrijkskunde van België, album 3 (rechthoekig formaat)

- Aardrijkskunde van België, album 4 (rechthoekig formaat)

 

 • John Wood & Son tabaksfabrikant

K

 • Koffie Hag-albums

n het begin van de 20e eeuw begon de Kaffee Handelsgesellschaft AG (Kaffee HAG, Koffie Hag) in Bremen, Duitsland met het uitgeven van een serie plaatjesalbums met Duitse gemeentewapens.

De plaatjes en de bijbehorende albums waren het het resultaat van een initiatief van de Brückevereniging. Deze vereniging was een initiatief van keizer Wilhelm II en had tot doel het archiveren van al het gepubliceerde drukwerk in Duitsland. De vereniging ontwikkelde ook een serie standaardmaten voor drukwerk. Om hun activiteiten en de standaarden te promoten, werden bedrijven aangemoedigd de voorgeschreven formaten te gebruiken. Een van de bedrijven die hiermee instemde was Kaffee Hag. De plaatjes in de plaatjesalbums zijn dan ook gedrukt in Weltformat V (4 x 5,66 cm), wat ook op de achterkant van de oudste plaatjes is gedrukt. De albums zelf waren gedrukt in Weltformat IX (16 x 22.6 cm).

De Brückevereniging ging failliet in 1913 en werd afgeschaft in 1914, maar het formaat van de plaatjes bleef gelijk gedurende de gehele uitgiftetijd (1910-1960). Aangezien voor 1914 alleen Duitse en Zwitserse plaatjes zijn verschenen, bevatten alleen die plaatjes een verwijzing naar de Brückevereniging.

Uitgaven:

Min of meer gelijktijdig werd rond 1910 in Duitsland en Zwitserland begonnen met de uitgave van de albums. In beide landen was het opgezet als een serie, maar door de Eerste Wereldoorlog werden de series niet afgemaakt. In de jaren twintig werd begonnen met een nieuwe serie in beide landen, maar werden ook in andere landen albums uitgegeven.

De volgende albums zijn uitgegeven:

- Duitsland oude serie: 6 albums, plus een serie plaatjes van Schlesien (Silezië), waar het album van ontbreekt

- Zwitserland oude serie: 4 albums

- Duitsland nieuwe serie: 10 albums, 11e album (Duits-Oostenrijk) gepland, maar niet uitgegeven

- Zwitserland nieuwe serie: 19 albums, maar door vele herdrukken zijn er meer dan 60 verschillende albums bekend

- Nederland: 2 albums, losbladig met diverse banden

- België: 6 albums, 3 Nederlandstalig, 3 Franstalig

- Polen: 1 album, 2e album gepland, niet uitgegeven

- Danzig: 1 album

- Noorwegen: 1 album, met een herdruk

- Zweden: 1 album

- Denemarken: 1 album

- Joegoslavië: 1 album

- Oostenrijk: 1 album, met gewone en luxe-uitgave

- Tsjechoslowakije: 1 album, met gewone en luxe-uitgave

- Engeland/Ierland: 1 album

- Frankrijk (als Café Sanka): 6 albums van de 42 geplande

Gepland waren ook albums voor Italië, Estland, Letland en Litouwen.

In totaal zijn er meer dan 120 verschillende varianten en subalbums uitgegeven in de periode 1910-1958. De plaatjes zijn in Zwitserland in ieder geval tot 1960 uitgegeven. Er zijn meer dan 12500 verschillende plaatjes gedrukt. Daarmee is het grootste heraldische werk van de 20e eeuw.

In alle landen kon gespaard worden voor de plaatjes, door middel van zegeltjes op de verpakkingen van de Hagkoffie, soms ook van andere bedrijven die met Koffie Hag samenwerkten, of door bonnen in advertenties in kranten. De zegels konden worden opgestuurd en per land waren er speciale formulieren waarop je kon aangeven welke zegels je wilde hebben. Ook bestonden er ruilformulieren in de verschillende landen.

De plaatjes werden gedrukt in vellen, per land was dat anders georganiseerd.

Belgie - Luxemburg

In tegenstelling tot Zwitserland en Tsjechoslowakije werden de albums van België en Luxemburg niet tweetalig uitgegeven, maar werd de serie in twee talen uitgegeven onder de titels 'Wapens van het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg' en 'Armorial du Royaume de Belgique en du Grand Duché de Luxembourg'. De plaatjes werden getekend door de studio van Van der Laars, die ook de plaatjes voor de Nederlandse albums maakte. De plaatjes zijn gerangschikt per provincie, maar niet op alfabetische volgorde. De serie is in ieder geval 2x uitgegeven, omdat er van de meeste albumbladen 2 varianten bekend zijn. Ook zijn er vele plaatjes herzien of herdrukt. Verder zijn er verschillen in tekst tussen de Nederlandse en de Franse uitgave.

De albums bevatten ongeveer 750 verschillende plaatjes van de gemeenten in België en Luxemburg.

Danzig:

Het album van Danzig, 'Danziger Wappenwerk', werd in 1930 uitgegeven. Auteur was dr. Hubertus Schwarz, de plaatjes werden getekend H. Schwarz en waarschijnlijk ook door F. W. Burau. Het boek bevat 125 plaatjes, niet alleen van de stad en omliggende dorpen, maar ook van personen en kerkgemeenschappen. Ook bevat het album plaatjes met zegels en vlaggen.

Duitsland:

De Duitse serie is de grootste serie. De oudste serie had als titel 'Die Deutsche Ortswappen', maar die titel stond nooit op de albums. De serie bestond uit de volgende 6 albums :

- Die Wappen des Königsreichs Preussen, Provinz Ostpreussen (3x herdrukt met wijzigingen)

- idem, Provinz Westpreussen (2x herdrukt met wijzigingen)

- idem, Provinz Brandenburg (1x herdrukt)

- Die Wappen des Königsreichs Bayern, Ober-und Niederbayern (1x herdrukt)

- Die Wappen des Königsreichs Preussen, Provinz Pommern

- idem, Provinz Posen

Album 7 met de wapens in Schlesien was gepland, maar is nooit uitgegeven. Er bestaan echter wel plaatjes van dit album. De oude serie omvatte 703 plaatjes, met enkele varianten.

Auteur was de bekende heraldicus Prof. Otto Hupp.

Na de Eerste Wereldoorlog werd opnieuw begonnen, maar nu met een losbladige uitgave om later makkelijker wapens toe te kunnen voegen. De plaatsen waren wel alfabetisch gerangschikt.

Er werden in de 2e serie officieel 2811 plaatjes uitgegeven, maar met varianten zijn dat er ongeveer 2950.

De losse bladen konden in 10 kleine of 3 dikke albums worden bewaard. Buiten de albums zijn er ook twee inhoudsopgaven verschenen na het 10e kleine album. Auteur was opnieuw Otto Hupp.

Op de achterkant van de plaatjes stond een beschrijving van het wapen gedrukt. Een deel van de plaatjes uit de 1e serie werden, door de veranderde politieke situatie, opgenomen in de albums van Polen en Danzig, terwijl ook een aantal plaatjes kwam te vervallen.

Denemarken:

Het Deense album, 'Danske Byvaabener' is aan het begin van de jaren dertig uitgegeven. De exacte datum is niet bekend. Auteur is waarschijnlijk Poul Bredo Grandjean. Het album bevatte 86 gemeentewapens.

Frankrijk:

De Franse uitgave, 'La France Héraldique' was een uitgave van Café Sanka, de Franse naam voor Kaffee Hag. Gepland was een enorme serie van 42 albums. Door de oorlog en/of financiële redenen zijn er echter maar 6 verschenen. Het eerste deel is oorspronkelijk als een losbladig album uitgegeven, later ook gebonden. De andere 5 albums zijn alleen gebonden uitgegeven. In totaal zijn er 1500 plaatjes uitgegeven, getekend door verschillende tekenaars.

Groot Brittanië:

Het album 'Arms of cities and towns of the British Isles' omvatte de wapens in Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en Ierland. De uitgavedatum is niet bekend (begin jaren dertig) evenmin als de auteur. Genoemd wordt Major Thomas Shepard. Het album bevat 236 plaatjes.

Joegeslavië:

Het album, ‘Grbovi Jugoslavija' werd begin jaren dertig uitgegeven en gedrukt bij Lit. Tipografija D.D. in Zagreb. Auteurs waren Emilij Laszowski en Rudolf Horvat. In totaal bevat het album 256 plaatjes van gemeenten en enkele historische regio's.

Noorwegen

Het Noorse album, 'Norske By- og Adelsvåben' werd begin jaren dertig uitgegeven. Auteur was Hallvard Trætteberg, een bekend Noors heraldicus. In totaal bevat het album 85 plaatjes van Noorse gemeenten en historische geslachten.

Oostenrijk:

Het Oostenrijkse album, 'Die Wappen der Republik Oesterreich' werd begin jaren 30 uitgegeven en gedrukt bij de Verlag der Deutschen Vereins-Druckerei A.G in Graz. Auteur was F. Hasslinger, de plaatjes werden getekend door K. Krahl (80%), P. Boesch en F. Hasslinger. In totaal bevat het album 450 plaatjes van Oostenrijkse gemeenten.

Polen:

Het Poolse album, 'Herbarz Polski' werd begin jaren dertig uitgegeven. Auteur was dr. Marian Gumowski. In totaal bevat het album 284 plaatjes van Poolse gemeenten en vooral ook veel historische gebieden en regio's. Een tweede deel met familiewapens is niet verschenen. Een deel van de plaatjes was al eerder gepubliceerd in de oude Duitse albums.

Tsjechoslowakije:

Het album was tweetalig in het Duits en Tsjechisch; 'Staats-, Landes- u. Städtewappen der Tschechoslovakischen Republik' of 'Státní, Zemské a Městské Znaky Československé Republiky' werd begin jaren dertig uitgegeven. Auteur was Dr. Vilém (Wilhelm) Klein, de tekeningen waren van de hand van Ant. Morávek. In totaal bevat het album 181 plaatjes van gemeenten in de verschillende gebieden van het land, inclusief het deel wat later bij Oekraïne is gekomen. Een tweede deel met familiewapens is niet verschenen. Er zijn zowel een simpele als luxe-uitgave verschenen (hardcover met extra grote bladen). De plaatjes zijn in ieder geval 1x herdrukt, aangezien er plaatjes bestaan met alleen de Tsjechische naam, of met de naam in beide talen.

Zweden:

Het Zweedse album, 'Sveriges Rigsvapen, Landskaps- och Stadsvapen' werd eveneens begin jaren dertig uitgegeven en gedrukt bij Karl Lindholm in Stockholm. Auteur was Friherre Harald Gustav Fleetwood. In totaal bevat het album 140 plaatjes van gemeenten en provincies.

Zwitserland:

De Zwitserse uitgave bestaat uit twee series; een oude serie van voor de Eerste Wereldoorlog bestaande uit 4 albums. Deze albums bevatten de kantonwapens en de wapens van de belangrijkste gemeenten gerangschikt per kanton. De albums zijn eerst alleen in het Duits later tweetalig, Duits-Frans.

Na de oorlog werd begonnen met een tweede serie, eveneens tweetalig 'Die Wapen der Schweiz' of 'L'armorial de la Suisse'. Deze serie begon met een heruitgave van deel 4, opnieuw als deel 4. De nieuwe albums bevatten gemeentewapens en kantonwapens door elkaar en per album alfabetisch gerangschikt. De serie werd voortgezet tot 1958 en omvatte uiteindelijk 19 albums. De serie begon met album 4 en ging door tot album 19. Later werd een gecombineerd album 4/5 uitgegeven en kwamen er een album 1 en 2 bij. Deze twee bevatten klooster- en andere religieuze wapens.

De albums werden regelmatig herdrukt en herzien. In totaal zijn er meer dan 60 verschillende albums en meer dan 3000 plaatjes uitgegeven.

Nederland:

De Nederlandse albums werden uitgegeven door Koffie Hag in Amsterdam, eerst onder de naam 'Nederlandsche Gemeentewapens', later onder de naam 'Nederlandsche Heraldiek'. Er werd begonnen rond 1925 met de gemeentewapens. De familiewapens in deel 2 werden uitgegeven tot 1933. De serie werd uitgegeven als losse bladen, met 9 plaatjes per blad. Het geheel kon worden opgeborgen in een speciale opbergdoos, goedkope kartonnen banden of harde luxebanden. Daarvan zijn twee varianten, 3 dunnere banden of 2 dikke banden. De tekst en de tekeningen werden verzorgd door Studio Van der Laars in Hilversum (van vader Titus van der Laars (1861-1939) en zoon Sytze Gerke van der Laars (1890/1891-1938)). In eerste instantie werd begonnen met alleen de gemeentewapens. Later werd dit uitgebreid met alle in het Register van de Hoge Raad van Adel opgenomen wapens, alsmede zo'n 450 familiewapens van beroemde personen of geslachten uit de 17e eeuw. Het geheel bevat dus de Nederlandse gemeente-, provincie-, waterschaps- en heerlijkheidswapens, maar ook de geslachtswapens en de wapens van Nederlandsch-Indië.

In totaal zijn er, met varianten, ongeveer 1800 plaatjes uitgegeven.

De inhoudsopgave is op volgorde zoals in de albums, niet alfabetisch.

Groningen:

Appingedam, Baflo, Bellingwolde, Finsterwolde, Grootegast, Groningen, Hoogezand, Leens, Leek, Delfzijl, Midwolda, Nieuwe Pekela, Veendam, Zuidhorn, Oude Pekela, Sappemeer, Scheemda, Slochteren, Uithuizen, Wildervank, Winschoten, Loppersum, Wedde, Ulrum, Oldehove, Aduard, Bierum, Usquert, Bedum, Beerta, Adorp, Grijpskerk, Haren, Hoogkerk, Ten Boer, Uithuizermeeden, Eenrum, Kantens, Kloosterburen, Middelstum, Noorddijk, Stedum, Warffum, Winsum

Friesland:

Achtkarspelen, Bolsward, Dantumadeel, Dokkum, Franeker, Harlingen, Kollumerland, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Menaldumadeel, Ooststellingwerf, Schoterland, Smallingerland, Sneek, Stavoren, Tietjerksteradeel, Weststellingwerf, Baarderadeel, Barradeel, Het Bildt, Doniawerstal, Aengwirden, Ferwerderadeel, Franekeradeel, Gaasterland, Haskerland, Hemelumer Oldephaert, Hennaarderadeel, Idaarderadeel, Workum, Oostdongeradeel, Opsterland, Utingeradeel, Westdongeradeel, Wonseradeel, Wymbritseradeel, Ameland, Hindeloopen, Rauwerderhem, Schiermonnikoog, Sloten, IJlst, Lemsterland

Drenthe:

Assen, Coevorden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Rolde, Smilde, Zuidlaren, Gieten, Dwingeloo, Peize

Overijssel:

Almelo, Avereest, Borne, Delden (Stad), Deventer, Diepenveen, Enschede, Genemuiden, Goor, Gramsbergen, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Kampen, Losser, Lonneker, Oldenzaal, Olst, Ommen, Steenwijk, Rijssen, Tubbergen, Ambt Vollenhove, Hasselt, Wierden, Zwolle, Staphorst, Vriezenveen, Stad Vollenhove, Dalfsen, Denekamp, Den Ham, Ambt Hardenberg, Holten, Markelo, Nieuwleusen, Steenwijkerwold, Wijhe, Zwartsluis, Zwollerkerspel, Giethoorn, Stad Hardenberg, Grafhorst, Ootmarsum, Diepenheim, Bathmen, Blankenham, Blokzijl, Heino, IJsselmuiden, Kuinre, Oldemarkt, Wanneperveen, Wilsum, Zalk en Veecaten, Ambt Delden, Raalte, Weerselo

Gelderland:

Apeldoorn, Arnhem, Brummen, Culemborg, Didam, Doesburg, Doetinchem, Ede, Hengelo, Eibergen, Epe, Ermelo, Geldermalsen, Gorsel, Harderwijk, Lochem, Nijkerk, Nijmegen, Tiel, Rheden, Winterswijk, Zutphen, Vorden, Hattem, Dodewaard, Wageningen, Buren, Aalten, Barneveld, Borculo, Doornspijk, Driel, Druten, Duiven, Elst, Groenlo, Millingen, Heerde, Herwen en Aerdt, Huissen, Laren, Lichtenvoorde, Lienden, Maurik, Oldebroek, Putten, Renkum-I, Renkum-II, Ruurlo, Steenderen, Ubbergen, Voorst, Zaltbommel, Rossum, Ammerzoden, Angerlo, Appeltern, Batenburg, Beesd, Bergharen, Beuningen, Beusichem, Brakel, Buurmalsen, Deil, Dinxperlo, Dreumel, Echteld, Elburg, Est en Opijnen, Gameren, Gendringen, Gendt, Hedel, Heerewaarden, Hemmen, Herwijnen, Heumen, Horssen, Hummelo en Keppel, Hurwenen, Kerkwijk, Nederhemert, Ophemert, Pannerden, Poederoijen, Rosendaal, Scherpenzeel, Varik, Waardenburg, Wadenoijen, Wehl, Westervoort, Zoelen, Zuilichem, Bergh, Groesbeek, Warnsveld, Wijchen, Wisch, Zelhem, Zevenaar, Vuren

Utrecht:

Loenen, Maarssen, Amersfoort, Rhenen, de Bilt, Breukelen-Nijenrode, Doorn, Driebergen, Zeist, Kamerik, Rijsenburg, Soest, Utrecht, Veenendaal, Breukelen-Sint Pieters, Abcoude-Baambrugge, Amerongen, Baarn-I, Abcoude-Proosdij, Bunschoten, Jutphaas, Loosdrecht, Mijdrecht, Vreeswijk, Woudenberg, Eemnes, Houten, Montfoort, Harmelen, Willeskop, IJsselstein, Maartensdijk, Vinkeveen, Waverveen, Wijk bij Duurstede, Linschoten, Achttienhoven, Benschop, Bunnik, Haarzuilens, Hoenkoop, Jaarsveld, Kockengen, Leersum, Lopik, Maarsseveen, Odijk, Oudenrijn, Polsbroek, Renswoude, Schalkwijk, Snelrewaard, Stoutenburg, Tienhoven, Vleuten, Zuylen, Vreeland, Werckhoven, Westbroek, Willige Langerak, Wilnis, Zegveld

Noord Holland:

Amsterdam, Haarlem, Bussum, Helder (Den), Castricum, Bennebroek, Beverwijk, Edam, Bloemendaal, Alkmaar, Blaricum, Egmond aan Zee, Enkhuizen, Hilversum, Hoorn, Huizen, Laren, Medemblik, Monnickendam, Aalsmeer, Heemstede, Muiden, Naarden, Purmerend, Schagen, Schoten, Terschelling, Texel, Uitgeest, Velsen, Weesp, Wijk aan Zee en Duin, Zaandam, Wormerveer, Zandvoort, Haarlemmermeer, Andijk, Anna Paulowna, Assendelft, Beemster, Grootebroek, Haarlemmerliede, Harenkarspel, Heemskerk, Heerhugowaard, Heiloo, Koog aan de Zaan, Krommenie, Nieuwer-Amstel, Oostzaan, Ouder-Amstel, Uithoorn, Urk, Weesperkarspel, Wieringen, Wormer, Zijpe, Berkhout, Blokker, Bovenkarspel, Broek op Langedijk, Bergen, Zaandijk, Abbekerk, Akersloot, Ankeveen, Avenhorn, Barsingerhorn, Beets, Broek in Waterland, Diemen, Egmond-Binnen, Graft, Warmenhuizen, Hensbroek, Hoogkarspel, Hoogwoud, Ilpendam, Jisp, Callantsoog, Katwoude, Koedijk, Kortenhoef, Kwadijk, Landsmeer, Limmen, Sint Maarten, Marken, Middelie, Midwoud, Nederhorst den Berg, Nibbixwoud, Nieuwe Niedorp, Noord Scharwoude, Obdam, Oosthuizen, Opmeer, Opperdoes, Oterleek, 's-Graveland, Ouddorp, Oudendijk, Oude Niedorp, Oudkarspel, Sint Pancras, Petten, De Rijp, Schellinkhout, Schermerhoorn, Schoorl, Sijbekarspel, Spaarndam, Spanbroek, Twisk, Ursum, Venhuizen, Vlieland, Warder, Wervershoof, Westwoud, Westzaan, Wieringerwaard, Wijdenes, Wijdewormer, Winkel, Wognum, Zuid en Noord Schermer, Zuid Scharwoude, Zwaag

Zuid Holland:

Alblasserdam, Hardinxveld, Bodegraven, Hillegom, Brielle, Leerdam, Dirksland, Dordrecht, Gorinchem, Gouda, 's Gravenhage, Katwijk, Leiden, Lekkerkerk, Lisse, Maassluis, Noordwijk, Overschie, Pynacker, Alphen aan den Rijn, Boskoop, Delft, Monster, Ridderkerk, Rijswijk, Rotterdam, Sassenheim, Schiedam, Schoonhoven, Vlaardingen, Voorburg, Voorschoten, Wassenaar, Woerden, Zevenhuizen, Oegstgeest, Ter Aar, Alkemade, Barendrecht, Bergambacht, Berkel en Rodenrijs, Dubbeldam, Hazerswoude, Hendrik-Ido-Ambacht, IJsselmonde, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Maasland, Naaldwijk, Nieuwerkerk aan den IJssel, Nieuw-Lekkerland, Noordwijkerhout, Numansdorp, Zoeterwoude, Oud-Beyerland, Ouddorp, Hillegersberg, Ouderkerk aan den IJssel, Papendrecht, 's Gravendeel, Sommelsdijk, 's Gravenzande, Middelharnis-I, Vianen, Pernis, Reeuwijk, Rijnsburg, Sliedrecht, Stompwijk, Strijen, Waddinxveen, Veur, Abbenbroek, Ameide, Ammerstol, Arkel, Asperen, Benthuizen, Bergschenhoek, Bleiswijk, Bleskensgraaf, Bommel Den, Brandwijk, Everdingen, Geervliet, Giessen-Nieuwkerk, Goedereede, Gouderak, Goudriaan, Goudswaard, Groot-Ammers, Haastrecht, Hagestein, Heenvliet, Heerjansdam, Hei- en Boeicop, Heinenoord, Hekendorp, Hellevoetsluis, Herkingen, Heukelom, Hoogblokland, Hoogvliet, Hoornaar, Kedichem, Kethel en Spaland, Klaaswaal, Krimpen aan de Lek, Koudekerk aan den Rijn, Langerak, Lange Ruige Weide, Leerbroek, Leiderdorp, Leimuiden, Lexmond, Lier De, Meerkerk, Melissant, Mijnsheerenland, Moerkapelle, Molenaarsgraaf, Moordrecht, Nieuw-Beijerland, Nieuwenhoorn, Nieuwe-Tonge, Nieuw-Helvoet, Nieuwkoop, Nieuwland, Nieuwpoort, Nieuwveen, Noordeloos, Ooltgensplaat, Oostvoorne, Oud-Alblas, Oudenhoorn, Oude-Tonge, Oudewater, Papekop, Piershil, Poortugaal, Puttershoek, Rijnzaterwoude, Rockanje, Rhoon, Rozenburg, Schelluinen, Schiebroek, Schipluiden, Schoonrewoerd, Stad aan 't Haringvliet, Stellendam, Stolwijk, Streefkerk, Tienhoven, Valkenburg, Vierpolders, Vlaardingerambacht, Vlist, Voorhout, Waarder, Warmond, Wateringen, Westmaas, Wijngaarden, Woubrugge, Zegwaart, Zevenhoven, Zoetermeer, Zuid-Beijerland, Zuidland, Zwammerdam, Zwartewaal, Zwijndrecht, Maasdam

Zeeland:

Arnemuiden, Axel, Breskens, Colijnsplaat, Ellewoutsdijk, Goes, Hulst, Koudekerke, Kruiningen, Clinge, Sint Jansteen, Middelburg, Sas van Gent, Terneuzen, IJzendijke, Vlissingen, Zierikzee, Kortgene, 's-Heer Arendskerke, Tholen, Hontenisse, Stavenisse, Sluis, Wissenkerke, Zaamslag, Aardenburg, Sint-Annaland, Biervliet, Borssele, Brouwershaven, Bruinisse, Domburg, Sint Philipsland, Oostkapelle, Groede, Haamstede, Aagtekerke, Baarland, Biggekerke, Boschkapelle, Burgh, Dreischor, Driewegen, Duivendijke, Elkerzee, Ellemeet, Philippine, 's-Gravenpolder, Grijpskerke, Retranchement, 's-Heerenhoek, Hengstdijk, Hoedekenskerke, Hoek, Hoofdplaat, Cadzand, Kapelle, Kats, Kattendijke, Kerkwerve, Kloetinge, Koewacht, Krabbendijke, Sint Kruis, Sint Laurens, Sint-Maartensdijk, Meliskerke, Nieuw- en Sint Joosland, Nieuwerkerk, Nieuwvliet, Nisse, Noordgouwe, 's-Heer Abtskerke, Noordwelle, Oostburg, Oost- en West-Souburg, Oosterland, Ossenisse, Oudelande, Oud-Vossemeer, Ouwerkerk, Overslag, Ovezande, Poortvliet, Renesse, Rilland-Bath, Ritthem, Scherpenisse, Schoondijke, Schore, Serooskerke (Sch), Serooskerke (W), Stoppeldijk, Veere, Vrouwenpolder, Waarde, Waterlandkerkje, Wemeldinge, Westdorpe, Westkapelle, Wolphaartsdijk, Zonnemaire, Zoutelande, Zuiddorpe, Zuidzande, Grauw en Langendam, Yerseke, Heinkenszand

Zie voor de bijbehorende afbeeldingen: Koffie Hag-album Zeeland

Noord-Brabant:

Boxmeer, Boxtel, Deurne, Dongen, Eindhoven, Geldrop, Ginneken en Bavel, Goirle, Grave, Bergen op Zoom, Breda, 's Gravemoer, Helmond, 's-Hertogenbosch, Klundert, Oirschot, Oosterhout, Oss, Oudenbosch, Princenhage, Raamsdonk, Roosendaal en Nispen, Tilburg, Valkenswaard, Zevenbergen, Waalwijk, Steenbergen, Bergeijk, Almkerk, Asten, Budel, Dinteloord, Dussen, Etten en Leur, Fijnaart en Heijningen, Gemert, Leende, Halsteren, Hoeven, Hooge en Lage Zwaluwe, Loon-op-Zand, Made en Drimmelen, Sint Michiels Gestel, Mierlo, Sint-Oedenrode, Oisterwijk, Oud en Nieuw Gastel, Rijsbergen, Rucphen, Udenhout, Lierop, Terheyden, Teteringen, Uden, Veghel, Veldhoven, Vlijmen, Vught, Werkendam, Woensdrecht, Wouw, Someren, Zundert, Aarle-Rixtel, Alem, Alfen en Riel, Andel, Baarle-Nassau, Beek en Donk, Beers, Berghem, Bakel en Milheeze, Berkel-Enschot, Berlikum, Beugen en Rijkevoort, Bladel en Netersel, Boekel, Borkel en Schaft, Chaam, Diessen, Dinther, Dommelen, Drunen, Den Dungen, Eersel, Eethen, Empel en Meerwijk, Engelen, Erp, Esch, Escharen, Gassel, Geertruidenberg, Geffen, Giessen, Haps, Haaren, Willemstad, Gilze en Rijen, Hedikhuizen, Heesch, Heeswijk en Dinther, Heeze, Helvoirt, De Herpen, Herpt en Bern, Heusden, Hilvarenbeek, Hooge en Lage Mierde, Hoogeloon, Huybergen, Cromvoirt, Cuijk en Sint Agatha, Liempde, Lieshout, Linden, Lith, Luijksgestel, Maarheeze, Maashees en Overloon, Megen, Mill en Sint Hubert, Moergestel, Nieuwkuijk, Nieuw Vosmeer, Nistelrode, Nuland, Nuenen, Oeffelt, Oijen en Teeffelen, Oostelbeers, Oploo, Ossendrecht, Oud-Heusden, Putte, Ravenstein, Reek, Reusel, Riethoven, Rijswijk, Rosmalen, Sambeek, Schayk, Schijndel, Soerendonk, Standdaarbuiten, Stiphout, Veen, Velp, Vessem, Vierlingsbeek, Waalre, Wanroy, Waspik, De Werken, Westerhoven, Wijk en Aalburg, Woudrichem, Zeeland, Son en Breugel, Sprang, Capelle, Best

Limburg:

Bergen (Well.), Brunssum, Echt, Geleen, Heerlen, Helden, Horst, Kerkrade, Maasbree, Hoensbroek, Maastricht, Meerssen, Nederweert, Nuth, Roermond, Schaesberg, Schinnen, Simpelveld, Sittard, Tegelen, Vaals, Valkenburg, Venlo, Venray, Weert, Wittem, Gennep, Arcen en Velden, Beek, Beesel, Eijsden, Heer, Berg en Terblijt, Nieuwenhagen, Susteren, Houthem, Voerendaal, Swalmen, Bocholtz, Wanssum, Elsloo, Born, Gulpen, Heythuysen, Horn, Ambij, Amstenrade, Beegden, Bingelrade, Borgharen, Broekhuizen, Grathem, Grevenbicht, Gronsveld, Haelen, Heel en Panheel, Herten, Itteren, Jabeek, Cadier en Keer, Linne, Maasbracht, Merkelbeek, Mook en Middelaar, Munstergeleen, Neer, Neeritter, Obbicht en Papenhoven, Ohé en Laak, Oirsbeek, Oud-Valkenburg, Roggel, Buggenum, Roosteren, Schimmert, Spaubeek, Stramproy, Stein, Stevensweert, Thorn, Ulestraten, Urmond, Vlodrop, Wessem, Wijlre, Wijnandsrade, Kessel, Meerlo, Meijel, Montfort, Ottersum, Schinveld, Sevenum, Belfeld

Errata en aanvullingen:

Maasland, Wijk bij Duurstede, Nigtevecht, Herwen en Aerdt, Oldehove, Ezinge, Ellemeet, Halsteren, Oud en Nieuw Gastel, Ossendrecht

Voormalige gemeenten:

Aalst, Aarlanderveen, Abtsregt, Adriaan Pieter, Albrandswaard, Almelo (Ambt), Sint Anna ter Muiden, Baardwijk, Beltrum, Berkenrode, Besoyen, Biert c.a., Bokhoven, Bommenede, Broek Thuil c.a., Charlois, Cillaarshoek, Darthuizen, Delfshaven, Dieden, Drongelen, Duizel, Emmikhoven, Fort-Bath, Gapinge, Gestel, De Groote Lindt, Grosthuizen, 's-Heer Hendrikskinderen, Heer Oudelands Ambacht, Heille, Hodenpijl, Hof van Delft, Kalslagen, Katendrecht, Kijfhoek, De Kleine Lindt, Kralingen, Loosduinen, Sint Maartensregt, Meeuwen, De Mijl, Nieuwendam, Oerle, Ommen (Ambt), Onwaard, Oudshoorn, Oud-Vroenhoven, Sint Pieter, Ransdorp, Rijsoort, Rilland, Roxenisse, Schardam, Scharwoude, Schellingwoude, Simonshaven, Sloten, Sluipwijk, Stormpolder, Stratum, Strevelshoek, Strijp, Tongelre, Veenhuizen, Vliet, Vlierden, Vrijenban, Vrijhoeve-Capel, Wieldrecht, Woensel, Zes-Gehuchten, Zouteveen, Zuidbroek, Zuid Polsbroek

Oost-Indié I:

Batavia, Buitenzorg, Bandoeng, Cheribon, Tegal, Pekalongan, Semarang, Soerabaja, Malang, Blitar, Banjoewangi, Medan, Padang, Palembang, De Lampongs, Makassar, Suriname

Oost-Indié II:

Bandoeng, Batavia, Blitar, Buitenzorg, Madioen, Magelang, Menado, Minahasa, Modjokerto, Salatiga, Soekaboemi, West-Java, Amboina, Cheribon, Makassar, Pasoeroean, Tegal, Tjiandjoer

Heerlijkheden enz:

Aagtekerke, Aalst, Albrantswaard, Amelisweerd, Amerongen, Sint Anthonis, St. Anthonius, Baak, Baarsdorp, Barlham, Bergen in Kennemerland, Berkenrode, Biesland, Blikkenburg, Blitterswijk, Blokland, Bloys, Botland, Brigdamme, Brijdorpe, Burgst, Buttinge, Cadier, Campen, Cleverskerke, Cromstrijen, Demrick, Den Tol, De Vuursche, Ten Donk, Doorwerth, Drakestein, Duivenvoorde, Eversdijk, Geersdijke, Geesteren, 's Gravenambacht, 's Grevelduin-Capelle, Groet, Haamstede, Haeften, Hakfort, 's Heeren Jansland, Hellouw, Hinderstein, Holij, Hoogelande, Hoog- en Woud-Harnasch, Hoogkerk c.a., IJzendoorn, Indijk, Jutphaas Nedereind, Jutphaas Overeind, Kampferbeke, Kattendijke, Kell, Kenenburg, Keppel, Kerkwijk, Kersbergen, Kessel, Klaaskinderkerke, Langerak (Zuid Holland), Leede en Oudewaard, Lek en Stormpolder, Leusden, Lichtenberg, Limmen, Looperskapelle, Maire, Maren, Meijnerswijk, Middachten, Mijnden, Nederhorst den Berg, Nederveen-Cappel, Nederwetten, Nerijnen, Netterden, Niemandsvriend, Nieuw Amelisweerd, Nieuwerkerk, Niftrik, Nijbroek, Oostbeveland, Oosterwijk, Oost-Souburg, Ophoven, Oterleek, Oudaan, Oud-Amelisweerd, Petten en Nolmerban, SintPhilipsland, Pijlsweerd, Poppekerke, Rengerskerke, Renswoude, Reijerscop c.a., Rijsenburg, Ritthem, Rodenburgh, Rosendaal, Ruwiel, Scherpenzeel, Slochteren, Soetelingskerke, Spieringshoek, Sterkenburg, Stevensweerd c.a., Ter Aa, Terborg, Tiellandt, Twello, Valkenisse, Verwolde, Vliet, Voshol, Vredewold, Vrijenban, Vrijenhoeven, Vrijenhof, Vuilkoop, Waarden, Waardenburg, Westenschouwen, Westervoort, Westkerke, West-Souburg, Wieldrecht, Wildenborch, Williskop, Wissekerke, 't Woud, Zaamslag c.a., Zaanen, Zalk en Veecaten, Zeddam, Zuijlenstein, Zwake

Waterschappen:

Aduarder  Zijlvest,  Alblasserwaard,  Oud Land van Altena, Amstelland, Anna Paulowna, Lande van Arkel, Asperen, Beemster, Bijlmermeer, Buikslotermeer c.a., Bunschoter Dijken, Land van Buuren, Delftland, Dorpsterzijl, Dregterland, Rivier d'Eem, Eendrachtspolder, Stad en Lande van Gooiland, Haarlemmermeerpolder, Hoogen Boezem achter Haastrecht, Stad en Lande van Heusden, Hunsingo, Koekendijk, Krimpenerwaard, Lek, Nederwaard, Niedorper Kogge, Nijmegen, Noordeindermeer, Noord-Hollandsch Noorderkwartier, Ooij, Overwaard, Purmer, Burg van Putten, Rhenensche Neude c.a., Rijnland, Schager Kogge, Schieland, Slaperdijk, Sommelsdijk, Termunter Zijlvest, Veenraden van Veenendaal, Land van Vianen, Vier Noorder Koggen, Vijf Heeren Landen, Vollenhove, Lande van Voorne, Walcheren, Waterland, Westerkwartier, Wilhelmina Polder, Winsummer Zijlvest, Breede Watering Bewesten Yerseke, Zwijndrechtse Waard, Grootwaterschap van Woerden, Bildtpollen, Oud Bildt, Nieuw Bildt, Engwierumer Polder, Zeedijken van Ferwerderadeel, Grieën, Nes-Buren, Zeedijken van Kollumer- en Nieuwkruisland, Oosterpolder Zeedijk onder Holwerd, Westpolder Zeedijk onder Holwerd, Zeedijken van Oostdongeradeel, Zeedijken van Westdongeradeel, Sneeker Oudvaart, Ternaarderpolder, Vijfdeelen Zeedijken Binnendijks, Vijfdeelen Zeedijken Buitendijks, Zeven Grietenijen en stad Sloten​

Nieuwe en gewijzigde gemeentewapens:

Laren (NH), Berkenwoude, Middelharnis, Nootdorp, Baarn, Haarzuilens, Houten, Bemmel, Gendringen, Heteren, Neede, Overasselt, Valburg, Kamperveen, Anloo, Eelde, Gasselte, Oosterhesselen, Roden, Schoonebeek, Sleen, Vries, Marum, Muntendam, Nieuwolda, Oldekerk, 't Zandt, Zuidbroek, Deurne, Baexem, Bergen (Limburg), Eygelshoven, Hulsberg, Klimmen, Maasniel, Nieuwstadt, Terschelling, Schoonhoven, Driebergen-Rijsenburg, Beilen, Dalen, Winschoten, Ossendrecht, Ubach over Worms

Historische geslachten deel I:

Willem, prins van Oranje, Juliana, gravin van Stolberg, Anna van Egmond, gravin van Buren, Anna, hertogin van Saksen, Charlotte de Bourbon, Louise de Coligny, Jan, graaf van Nassau, Philips van Marnix, heer van Sint Aldegonde, Lamoraal, graaf van Egmond, Philips van Montmorency, graaf van Hoorn, Philips II, koning van Spanje, Margaretha, hertogin van Parma, Kardinaal de Granvelle, Wigle van Aytta van Zwichem (Viglius), Karel, graaf van Berlaymont, Joachim Hopperus (Hoppers), Louis del Rio, Josse (Joost) de Courteville, Simon Renard, Jan van Glimes, markgraaf van Bergen, Antoon van Lalaing, graaf van Hoogstraten, Karel van Brimeu, graaf van Megen, Hendrik, heer van Brederode, Floris van Pallandt, graaf van Culemborg, Willem IV, graaf van den Bergh, Anthonis van Stralen, heer van Merksem, Jan van Casembroot, heer van Backerzeele, Jan van Hinckaert, heer van Ohain, Jan van Ligne, graaf van Aremberg, Peter Ernst II, graaf van Mansfeld, Filips van Croÿ, hertog van Aarschot, Karel van Croÿ, markies van Havré, Filips van Sint-Aldegonde, heer van Noircarmes, Philips de Lannoy, heer van Beauvoir, Erik II, hertog van Brunswijk, Sir Thomas Gresham, Albert van Loo, heer van Hodenpijl, Diederik Sonoy (Snoey), Jacobus van Wesembeke, Unico Manninga, Karel en Lodewijk van Boisot, Albrecht van Huchtenbrouck, Adriaan van Swieten, heer van Kalslagen, Casper van der Heyden (Casparus Heydanus), Willem Bardes (Bardesius), Paulus Buys, Ferdinand Alvarez de Toledo, hertog van Alva, Willem van der Linden (Guilielmus Lindanus), Adriaan Nicolai (Hadrianus Marius), Jan de Blasere, Jacob Hessels, Casper de Robles, heer van Billy, Maximilian de Hennin, heer van Bossu, François van Boschhuizen, Christofore de Mondragon, Pieter Adriaansz. van der Werff, Baerte van Idsaerda, Adreon de Bergues, heer van Dolhain, Gislain de Fiennes, heer van Lumbers, Artus van Brederode, Willem van der Marck, baron van Lumey, Cornelis van Beveren, Adriaan van Blyenburg, heer van Schobbeland, Willem van Zuylen van Nyevelt, Bartold Entens de Mentheda, Willem Bloys van Treslong, Jacob Cabeliau, heer van Mulhem, Nicolaas Ruychaver, Jerôme Tseraerts, Willem van Bronckhorst en Batenburg, Doeke (Duco) Martena, Cornelis Dirkszoon, Wigbolt Ripperda, Sir Thomas Morgan, Jelis Pieck, heer van Enspieck, François, heer van La Noue, Johan van Alendorp, Jacob van den Eynde, Jacob Oem van Wyngaarden, Pieter Dirksz Hasselaer, Jasper van der Noot, heer van Carlo, Arend van Dorp, heer van Temse, Juan Luis de la Cerde, hertog van Media Celi, Luis de Requesens, Jeronimus van Tuyl van Serooskerke, Cornelius Musius (Muys), Elbertus Leoninus (le Lion), Johan van der Does, heer van Noordwijk, Dirk van Leiden (Van Leeuwen), Cornelis van Cuyck van Mierop, Frederik III, keurvorst van de Palts, Christoffel d'Assonleville, Maximiliaan Vylain, baron van Rassenghien, Arnold Sasbout, heer van Spalant, Cornelis Suys, heer van Rijswijk, Gunther, graaf van Schwartzburg, Johan Onuphrius thoe Schwartsenberg, Johan II van Duvenvoorde, François Maelson, Johan van der Linden, Willem van Hoorn, heer van Heeze, Jan van Croÿ, graaf van Roeulx, Olivier van de Tympel, heer van Korbeek, Hendrik de Bloeyere, Dirk van Liesveldt, Jan van Hembyze, Willem van de Kethulle – Heer van Assche, Filips, graaf van Lalaing, Philip, graaf van Eberstein, Juan van Oostenrijk, Francisco Verdugo, Francesco de Montesdoca, Sicke van Dekema, Gerard van Groesbeek, Martinus Baudewijns, Frans van Valois, hertog van Alençon, Floris Thin (Van Ewijck), Jan Jacobz van Leemput, Adriaan van der Mijle, Gaspar Schetz, baron van Wezemaal, Adolf van Meetkercke, Adam van Haren, Frederik van Yve, Johan Casimir van de Palts, Dirk de Bije, Gerrit van Poelgeest, heer van Homade, Willem Roels (Roelsius), Matthias, aartshertog van Oostenrijk, François van Halewijn, heer van Sweveghem, Alexander Farnese, hertog van Parma, Valentin de Pardieu, heer van La Motte, Philips de Recourt de Licques, Jean Sarrazin (Saracinus), Nicolaas Blancx (Blans), Petrus de Rijcke (Rijckius), Ausonius Galama, Eiso Jarges (Jarghes), Otto Heinrich, graaf van Swartzenberg, Bernard van Merode, heer van Sedernich, Agge (Aggaeus) Albarda, Filips, graaf van Hohenlohe-Langenburg, Poppe van Roorda, Wybe van Roorda van Goutum, Reinier Cant, Noël de Caron, heer van Schoonewalle, Willem Borluut, Caspar van Vosbergen (Vosbergius), Adolf, graaf van Nieuwenaar, Frederik Schenck van Tautenburg, Maarten Schenk van Nideggen, Johan van de Corput (Cornput), Johann Baptiste de Tassis (Taxis), Robert de Melun, prins van Espinoy, Balthasar Gerard, Wigbold van Eusum, heer van Nijenoord, John Norris (Norreys), Joost de Soete, heer van Villers, Armand de Gontaut, baron van Biron, Gebhart II, drost van Waldburg, Cornelis Pietersz Hooft, Paulus Merula (van Maarle of Merle), Renom de France, Pieter Christiaansz Bor, Pieter Cornelisz Boom, Martin Jansz Coster, Adriaan Reiniersz Kromhout, Hendrick Laurensz Spieghel, Cornelis van Nieustad, heer van Sevenhoven, Bruno van der Dussen, Gerard Prouninck, heer van Nieuw Herlaer, Johan Taets van Amerongen, Gerlach van der Capellen, Baerte van Idsaerda, Jacob Valcke, heer van Cats, Cornelis Aerssens, heer van Spijk, Jacobus van Bouricius, Julius of Jucke van Beijma, Hendrik van Nispen, Hessel Aysma, Haring van Glins, Gerard Amelisz van Hoogeveen, Dirk Jansz Loncq, Willem Cornelisz van Duyvenbode, Jacob de Grijze, heer van Watervliet, Tiete van Hettinga, Jan de Brauw, Jan Baptiste Houwaert, Reinier van der Duyn, Johan Schimmelpenninck van der Oye, Douwe van Sytzama, paus Pius V (Michele Ghislieri), paus Gregorius XIII (Hugues Buonocompagni), Johannes Hauchinus, Johannes van Bruheze, Sasbout Vosmeer, Godfried van Mierlo, Hendrik van Cuyck, Christiaan van Adrichem (Crucius), Jean Grusset (Richardot), Elizabeth, koningin van Engeland en Schotland, Robert Dudleyn, graaf van Leicester, Thomas Cecil, graaf van Exeter, Andries Hesselt van Dinther, Arent toe Boecop, Reint Alberda, Matthys Berck, Keympe Donia (Harinxma Donia), Jelger van Feytsma, Michiel van Miereveldt, Karel van Mander, Jan de Jonge, heer van Oosterland, Christoffel Plantijn, Johannes Moretus, Cornelis van Ghistele, Arnout van Eijndhouts, Otto van Egmond, heer van Keenenburg, Petrus Peck (Peckius), Casper Johannesz Coolhaas, Jan Jakobsz Utenhove, Thomas Tilius (Van Thield), Menso Alting, Johannes Miggrode, Frans van Holtmuelen, heer van Tegelen, Jacob van Cronenburg, Pieter van Foreest (Petrus Forestus), Jean François le Petit,

Historische geslachten deel II:

Maurits, prins van Oranje, Willem Lodewijk, graaf van Nassau, Everardus van Reydt (Reidanus), Feye van Heemstra, Sebastiaan van Loosen, Lubbert Turck, Arent van Groenevelt, Simon Stevin, Paulus en Marcellis Bacx, Nicolaas Jansz de Huybert, Johan van Oldenbarnevelt, Gilles van Ledeberg, Rombout Hogerbeets, Huig de Groot (Hugo Grotius), Maria van Reigersberch, Nicolaas van Zuylen van Seventer, Johan Strick, Tjalling van Eysinga, Levinus Calvart, John North, William Stanley, graaf van Derby, Thomas Sackville (Lord Buckhurst), Francis Vere, Charles de Herauguières, Guillaume de Maulde, heer van Mansart, Willoughby de Eresby (lord), Robert Devereux, graaf van Essex, Robert Spencer van Wormleighton, Alonzo Perez van Medina Sidonia, Pieter van der Does, heer van Rijnsaterwoude, Charles Howard van Effingham, Francis Drake, Hendrik IV, koning van Frankrijk, Hendrik IV, koning van Navarre, Albrecht, aartshertog van Oostenrijk, Marc de Rye, graaf van Varax, Francisco de Mendoça, admirant van Aragon, paus Sixtus V (Félice Perretti), paus Urbanus VII (Giovanni Castagna), paus Gregorius XIV (Nicolaus Sfondrati), paus Innocentius IX (Giovanni Facchinetto), paus Clemens VIII (Ippolito Aldobrandini), paus Leo IX (Alessandro de Medici), paus Paulus V (Camillo Borghes), paus Gregorius XV (Alessandro Ludovisi), paus Urbanus VIII (Maffeo Barbarini), Ambrogio, markies van Spinola, Charles Bonaventure de Longueval, Philip Bentinck, heer van Obbicht, Pierre Jennin, François van Aerssen, heer van Sommelsdijk, Henri de Codt, Walraven van Wittenhorst, Ritsk van Rynia, Wernerus Hellemys (Helmichius), Justinus van Nassau, Jan Huyghen van Linschoten, Cornelis en Frederik de Houtman, Jacob van Heemskerck, Jacob le Maire, Jacob Cornelisz van Neck, Olivier van Noort, Reynier Pauw, Balthasar de Moucheron, Joos de Moor, Cornelis Matelief (de Jonge), Willem de Zoete, heer van Haultain, Pieter Both, Gerard Reynst, Laurens Reael, Cornelis Haga, Willem Jansz. Blaeu (Blauw), Laurens Jansz Pit, Willem Joosten Dedel, François Wittert, Jacob Willekens, Gerrit Pietersz Bicker, Simon Willems van der Does, Jan Jacobsz Bal (Huydecoper), Claes Jacobsz Coeckebacker, Jacob Poppen, Wybrand Warwijck, Pieter Cornelisz Hooft, Everard van Reyd (Reidanus), Roemer Visscher, Pieter Schrijver (Petrus Scriverius), Cornelis Gijsbertsz Plemp, Theodore Rodenburg, Gerardus Joannesz Vossius, Caspar van Baerle (Barlaeus), Daniël Heyns (Heynsius), Jacob Cats (Vader Cats), Simon van Beaumont, Joseph Justus Scaliger, Thomas van Erpe (Erpenius), Simon Bisschop (Episcopius), Johannes Polyander à Kerckhove, Rudolf Snel van Royen (Snellius), Cornelis Matthiasz van der Nieustadt, Cornelis van Ghistele, Marcus Zuerius Boxhorn, Ubbo Emmen (Emmius), Pieter van der Cun (Cunaeus), Jacob Hermans (Jacobus Arminius), François Gomaer (Gomarus), Johannes Wtenbogaert, Reynier Donteclock, Philippe du Plessis-Mornay, Jacobus van Toor (Taurinus), Adolph van der Waal, heer van Moersbergen, Jacobus Trigland, Gerrit Jacob Witsen, Eeuwoud Teelinck, Hendrick van de Putten (Erycius Puteanus), Adriaan van Mathenesse, Benjamin Aubery, heer van Maurier, Paulus Buys, Roelof van Echten – Heer van Echten, Lodewijk Elsevier, Johannes van Waesberge, Octavio van Veen (Otto Vaenius), Paulus Moreelse, Johannes van Ravesteyn, Hendrik Goltz (Goltzius), Willem Jacobsz Delff, Hendrik Cornelisz de Keyser, Harmen Gysbrecht van de Poll, Enno III, graaf van Oost-Friesland, Henri de la Tour d'Auvergne, Andries de Roy, Albrecht van Egmond van Merestein, Jacques de Malderé (Malleré), Albert Joachimi, heer van Oostende, Gideon, baron van de Boetzelaer, Dirk Bas Jacobsz, Dudley Carleton – Viscount Dorchester, Johan de Haan, Gilles de Glarges, heer van Ellemes, Dirk Canter, Hendrik van Helsdingen, Reynier van Asewyn – Heer van Brakel, Aernout Druyvesteyn, Johan Huyssen, Reynier van Persijn, heer van Couwenhoven, Philips Ram, Laurens Sylla (Sille), Hendrik Pots, Hugo Muys van Holy, Anthonis Duyck, Adriaan van Manmaker, Adriaan Ploos van Amstel, Jacob Schotte (Scotte), Anselmus Beerntsz, Scato Gockinga, Daniël de Hertaing, heer van Marquette, Henrick van Essen, Michael van Middelhoven, Cornelis van Assendelft, Rienck van Burmania, Ernst van Harinxma thoe Slooten, Symon van Veen, heer van Hoogeveen, Ewoud Storm van 's Gravesande, Pieter van der Meer, Ernst Casimir, graaf van Nassau-Dietz, Sophia, hertogin van Brunswijk, Pieter van Regemorter, Adriaen Pauw, heer van Heemstede (I), Adriaen Pauw, heer van Heemstede (II), Arnold van Randwijck, Willem Boreel, baron van Vreendijk, Jean Duplessis, hertog van Richelieu, Michel de Maurissens, Floris van den Bouckhorst, Nicolaas Mutsaerts, Johannes Stalpert van der Wiele, Hartmanus Hartman, Sebastiaan Egberts (Egberti), Pieter Jansz Hooft, Amelis van Amstel van Mijnden, Igram van Schelen, Frederik de Ruyter, Pieter van Opmeer, Cornelis van Pynacker, Jacob Stoop Dirksz, Cornelis van Beveren, heer van Strevelshoek, Volckert Overlander, heer van Purmerland, Barthold van Akerlaecken, Maart van Isendoorn à Blois, Ernst van Ittersum tot Nijenhuis, Adriaan Teding van Berkhout, Jacob Thierens, Maarten Jansz van Hoogenhouck, Johannes Bogaert, Pieter Woutersz Crabeth, Reinier Tromper, Paulus van Beresteyn, Michiel Pompe van Meerdervoort, Gijsbertus Ruysch, Gijsbert Hendriksz Dorrenboom, Floris van Teylingen, Jan Merens, Claes Jansz van Rodenburgh, Herman van de Steen, Frans Hendricksz Oetgens, Jacob Boelens Andriesz, Jan Claes Boelensz, Jacob Dircksz de Graef (I), Jacob Dircksz de Graef (II), Baltasar Simonsz Appelman, Cornelis Benningh Jansz Duyvesz, Jan Cornelisz Geelvinck, Ysbrand Albertsz Ben, Gilles Jansz Beth, Nicolaas van Harencarspel, Cornelis Eversdijk, Robbert de Vassy, Willem Teelinck, Jan van der Lisse, Cornelis Cornelisse Mulock, Adriaan Hoffer, heer van Bommeneede, Jan Anthonisse de Jonge, Lieven van Vrijberghe, Nicolaas Cau, Hendrik Wilbrenninck, Zweder van Appeldoord tot de Poll, Ernst van Lawick, Johan, heer van Scherpenzeel, Diederik van Quadt-Isny, heer van Swanenburg, Arent de Raet, Peter Zels, Evert Everwijn, Diederick van Eck, Karel van Gelre, Johan van Goltstein, Willem Huyghens van Schoonderlogt, Cornelis van Sallandt, Arndt Tullicken, Jan van Ommeren, Herbert van Oyen, heer van Figenhof, Pieter Moorrees, Gerrit van Hoeckelum, Brand van Middachten, Gijsbert Ripperbant, Johan van Renesse – Heer van Wilp, Dirk van Ruitenborch tot Presickhaven, Dirk Schade van Westrum, Wilhelm van Mariënburg, Gerrit van Suchtelen, Wijnand Alstorff, Arent Gerritsz Greven, Jan Sloet, heer van Buckhorst, Johan Witte tot Wittenstein, Edzard Rengers, heer van Tuinga, Wijt Syckema (Siccema), Wytze van Cammingha van Jelmera, Jovius van Harinxma thoe Heeg, Hobbe van Aylva, Allert van Rietwijck, Reinier van Meer, Christoffel van Ledebur, François van der Burgh, Jan van Romunde, Jan Arrazola de Onate, Pieter Coenen, Derk van Dorth, Reinier van Raesfelt, heer van Luttikenhof, Thomas van Heurn (Heurnius), Barthout van Aeckerlaecken, Cornelis van Dongen

 

 • Kaarsenfabriek Gouda, Oud Hollandsche en Moderne meesters

In 1909 bracht de KSKG een Fin de siècle insteekalbum of plaatjesalbum uit met de naam 'Oud Hollandsche en moderne meesters'. Bij dit album hoorden 60 kunstreproducties die men kon verzamelen. Tegen inlevering van die 60 plaatjes, welke men daarna weer terug ontving, werd het album gratis verstrekt. Het bijzondere aan dit album, waren de pergamijn bladen met foto's van de kaarsenmakerij waarin de door Toorop gemaakte litho's goed herkenbaar waren. De foto's hadden een Jugendstil kader met bovenin het handelsmerk, het gotische Stadhuis van Gouda en onderin het monogram KSKG van de fabriek. 

 

 • Koorn-albums

Koorn-albums zijn plaatjesalbums, uitgegeven door de Electrische Koffiebranderij en Theehandel B. Koorn & Co. te Alkmaar.

In deze reeks verschenen :

- W. Louwaars, Het vogelleven ( ca. 1920)

- W. Louwaars, Neerland's vogelwereld (1923)

- H. Engel, Van rupsen en vlinders (1935, 2e dr. 1938)

 

 • Kwatta chocolade

Kwatta-albums zijn plaatjesalbums, die in de 20ste eeuw werden uitgegeven om plaatjes in te kleven die via de Kwatta-producten konden worden verkregen. Later werden nog plaatjes uitgegeven die niet meer bedoeld waren om in een album te kleven, maar om naast elkaar gekleefd op een groot vel papier, samen een poster te vormen. Een voorbeeld hiervan is de reeks van 90 Smurfenplaatjes

Tweetalige albums Nederlands-Frans

- De jacht - La chasse

L

 

M

 • Meurisse, chocolade

 

N

 • Nestlé

 

 • Niemeijer's Tabak albums

Niemeijer's Tabak-albums waren een reeks plaatjesboeken die tussen 1920 en 1930 werden uitgegeven door de Groningse tabaksfabriek van de familie Niemeyer, een bedrijf dat thans bekendstaat als Koninklijke Theodorus Niemeyer BV.

De boeken met ingeplakte albumplaatjes waren zo'n 32 cm hoog en 32 pagina's dik.

De twee delen De schatten der Aarde kwamen tot stand dankzij medewerking van Frits van Raalte (1876-1943).

Omslagtitels:

- Nederlandsch Indië (1923)

- Japan & China (1924)

- Mooi Zwitserland (1925)

- Amerika (1926)

- Naar de Middellandsche Zee (1926)

- Naar het land der Middernachtszon (1927)

- De schatten der Aarde: Eerste afdeeling: Steenkolen en zout (1928)

- De Schatten der Aarde: Tweede afdeeling: Ertsen en Metalen (1928)

 

O

 • Oldenkott, tabaksfabrieken

De tabakskerverij en tabaksfabriek Oldenkott werd opgericht in Amsterdam in 1760 door Hermann Oldenkott. In 1819 kwam er een filiaal in Ahaus (Duitsland). Waarschijnlijk kende de firma nog twee filialen, aangezien in 1838 August Kersten uit Rees de tabaksfabrieken van Heinric Oldenkott in Elten en Weesp overnam, maar wel de naam Oldenkott behield.

Deze Duitse tak van Oldenkott werd een van de grotere Duitse tabaksfirma's en in 1929 kocht de firma de, inmiddels twee, Duitse fabrieken van de oorspronkelijke tak. De Duitse tak werd vooral later bekend door de fabrikage van tabakspijpen. In 1972 werd de Duitse tak opgekocht door het Nederlandse Niemeijer. In 1974 werd de productie van tabak gestaakt, in 1987 werd de productie van pijpen opgekocht door de oorspronkelijke Kersten familie, maar in 1992 alsnog gesloten.

De Nederlandse tak werd in 1923 overgenomen door Sopla uit Amersfoort en de productie verdween uit Amsterdam. Het merk Oldenkott werd langzaam afgestoten en verdween voor de Tweede Wereldoorlog.

De beide Oldenkottfirma's zijn vooral bekend door de uitgave van plaatjesalbums. De Nederlandse tak begon hiermee in 1910 met een serie Nederlandse stads- en gemeentewapens. Dit was een succes en uiteindelijk zijn er 10 albums voor Nederland en een voor Zwitserland uitgegeven. In de jaren dertig zijn nog twee albums uitgegeven met vogelplaatjes.

De Duitse firma heeft van de jaren dertig tot en met de jaren zestig van de 20e eeuw een serie albums uitgegeven met thema's als medailles, natuur en een album "Deutschland braucht Kolonien".

 

P

 • Panini

Panini (Panini SpA of de Panini Group) is een Italiaans bedrijf gespecialiseerd in de productie van verzamelbare stickers.

Het bedrijf werd in 1961 opgericht door de gebroeders Panini en is gevestigd in Modena, Italië. Naast stickers produceert Panini ook stripverhalen en tijdschriften onder de naam Panini Comics. Panini verwierf in de jaren 60 bekendheid door zijn voetbalstickers.

 

Q

 

 • Rizla+-albums

Rizla+-albums zijn plaatjesalbums die in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw werden uitgegeven door Rizla+, de fabrikant van sigarettenvloeitjes. In elk pakje vloeitjes zat een gratis plaatje gevouwen uit een op dat moment uitgebrachte serie, het bijbehorende album moest worden gekocht.

Verschenen albums:

- Zoetwatervissen, 3 delen, door A. van den Nieuwenhuizen (softcover, 17,5 x 26 cm.)

- Zó moet je vissen, door Willem van Veenendaal en Rein Mijdema (softcover, oblong)

- Zo leer je vogels kennen, 4 delen, door Ko Zweeres en Rinke Tolman (1961-1963)

- Voetbalprominenten, 2 delen, door Leo Pagano (softcover)

- Rizla+ voetbalt in woord en beeld door Leo Pagano en Karel Kaufman (softcover, oblong, 50 plaatjes, ca. 1956)

- Revue der kampioenen, door Leo Pagano (48 zwart-witplaatjes van wielrenners, 1951)

- RIZ la + (zo staat het binnenin: rijstpapier LA CROIX heette het vroeger blijkbaar) Geschiedenis van België - histoire de Belgique (soft cover groen) en luxe editie (harde cover rood)- jaren vijftig vermoedelijk.

 

 • Ringers-albums

Ringers-albums zijn plaatjesalbums die werden uitgegeven door de Ringers' Cacao- en Chocoladefabrieken.

In totaal verschenen drie albums:

- Flitsende vinnen, een album over de Nederlandsche zoetwatervissen (1934)

- Bottende takken, over het Nederlandsche bos en wat daarin leeft (1935)

- Ruimtevaart, met tekst van P.R.O. Peller, 80 plaatjes van R. en R. Das (1965)

- Rotterdamse Margarine Industrie

 

 • Soubry

 

 • De Spar

 

 • TEO, jamfabriek

Taminiau Elst Overbetuwe (TEO) was een jamfabriek in Elst en een van de grootste jamfabrieken van de Betuwe. Het bedrijf heeft als zodanig bestaan van 1901-1958, toen het werd overgenomen door Heinz. Tegenwoordig wordt er tomatenketchup vervaardigd.

Taminiau Elst Overbetuwe bracht een plaatjesalbums over vogels uit.

 

 • Tiktak, koffie- en theefabriek

In 1924 kwam het Tiktakalbum "Vogelalbum in steendruk" uit, in 1927 gevolgd door een tweede deel, samengesteld door de kunstenaar J. de Jonge. Bijzonder hierbij was dat de – los te verkrijgen – plaatjes niet hoefden te worden ingeplakt, maar konden worden ingestoken in speciaal vervaardigde sleuven. In 1928 volgde deel drie: "Neerlands bosschen en groene weiden", met in 1930 een gelijkgenaamde deel vier. Het prachtige, in Jugendstil uitgevoerd omslag was van de hand van Alb. Kleyn en de plaatjes waren getekend door Annie M. Dommering en Wim de Jager.

Ook gaf Tiktak rond die tijd enkele jongensboeken uit, zoals "Zonnige dagen" door J. de Jong. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er ook nog voetbalboeken met plaatjes die verzameld moesten worden.

In 1935 werd een grammofoonplaat uitgebracht met daarop het "Tiktak lied". Een regel tekst daaruit:

Want wie Tiktaks namiddagthee en Tiktaks koffie drinkt, die voelt dal al zijn narigheid weer in het niet verzinkt."

 

 • Tjoklat, chocoladefabriek

In april 1937 bracht Tjoklat een sagenalbum uit, een kinderboek met Indische vertellingen.[6] Het was verkrijgbaar door het sparen van de merktekens (de knielende Indische vrouw), die op de wikkels van chocoladerepen stonden. Op de omslag van het album stond eveneens de afbeelding van de knielende Indische vrouw met de schaal cacaovruchten in haar handen. Het album was al voorzien van gekleurde illustraties, maar de teksten moesten verzameld en ingeplakt worden. Het album werd gedrukt bij drukkerij De Spaarnestad te Haarlem. De illustraties waren van Frits van Bemmel.

U

 

 • Van der Meer & Schoep, brood-, beschuit- en koekbakkerijen

 

 • Van Nelle albums

 

 • Veen-albums

 

 • Victoria chocolade

 

 • Verkade

Verkade-albums zijn in 1903 ontstaan toen de koekfabrikant Verkade plaatjes bij zijn producten ging voegen, die konden worden verzameld en in speciaal daarvoor gemaakte albums konden worden ingeplakt.

 

Het begon met drie sprookjesalbums, met plaatjes die in Duitsland waren aangekocht. Deze uitgaves werden een groot succes, waarop Verkade besloot om andere albums uit te gaan geven, over diverse aspecten van de natuur en het landschap in Nederland. In de periode 1903 tot en met 1940 zijn er successievelijk 30 albums uitgegeven. Het totaal in omloop gebrachte exemplaren van de gedrukte albums was ongeveer 3,2 miljoen met een recordaantal van 30 miljoen losse plaatjes, om in te plakken. In 1904 werd Jac. P. Thijsse benaderd door het Verkade-bedrijf; uiteindelijk zou hij de schrijver worden van 18 van de 30 Verkade-albums die zijn verschenen. De jonge Jan Voerman jr. was een van de eerste illustratoren (aangetrouwde familie). Het begon in 1906 met de albums Lente, Zomer, Herfst en Winter. Alle verschenen albums behaalden voor Nederlandse begrippen enorme oplagen, behalve het album Friesland; dit album behoort nu tot de meest gezochte Verkade-albums door verzamelaars. Door de Eerste Wereldoorlog was er een nijpend tekort aan papier, zodat er slechts een kleine oplage van gemaakt kon worden; na een kleine tweede druk in 1919 stopte Verkade tijdelijk met de albums en plaatjes, in afwachting van betere tijden. In 1925 werden de jaarlijkse uitgaven hervat.

 

In 1904 werd Thijsse benaderd om tegen betaling de teksten te willen verzorgen voor de albums. Bij de koekjes van Verkade zaten plaatjes gevoegd, die men in de albums in Genummerde kaders kon plakken als illustratie bij de voorgedrukte tekst van Thijsse. Thijsse schijnt te hebben uitgeroepen: 'Ze hebben me voor de reclame gevraagd!' , maar hij ging uiteindelijk toch in zee met Verkade, en de albums werden een groot succes. Een aantal haalde een oplage van meer dan 100.000 exemplaren. Bovendien bereikten ze mensen uit een groot deel van de samenleving, hoewel de Verkade-koekjes voor het armste deel van de bevolking veelal te duur waren. De serie albums begon met de delen Lente, Zomer, Herfst en Winter. Later verschenen albums over biotopen en natuurgebieden, zoals Het Naardermeer

 

Jan Voerman sr. werd gevraagd door de firma Verkade (familie van zijn vrouw Anna Verkade) om mee te werken aan het schilderen van nieuwe plaatjes voor de reeks Verkade-albums. Hij schoof de opdracht echter door aan zijn zoon Jan Voerman jr. die toen slechts 16 jaar oud was. In augustus 1905 stuurde de jongen zijn eerste aquarellen voor het album Lente naar de fabriek in Zaandam; op 8 september kwam er een brief met het antwoord: '..de tekeningen zijn heel goed, Thijsse vond het ook.' Zijn oom schreef hem na het tweede album Zomer, waar hij ook aan mee had gewerkt, dat veel mensen in het land over zijn illustraties begonnen te praten. Jarenlang werkte Jan jr. vervolgens nog mee aan de Verkade Albums, waarmee hij veel bekendheid verwierf als een van de eerste illustrators van de Verkade-albums. Andere illustrators van de albums waren onder andere Rol sr., Rol jr. Willem Wenckebach en Jan van Oort.

 

Willem Wenckebach is het meest bekend gebleven door zijn pentekeningen en aquarellen - in een impressionistische, kleurrijke stijl - voor de Verkade-albums van Jac. P. Thijsse. Bekende voorbeelden zijn Het Naardermeer (1912) en Texel (1927). De illustraties maakte hij op zijn tochten door Nederland, die hij, samen met Jac. P. Thijsse en de andere illustratoren van de albums, ondernam. Voor Het Naardermeer maakte Wenckebach ook het ontwerp voor de boekband.

 

Henricus Rol was een zoon van Cornelis Rol (1877-1963) en werd ook grafisch kunstenaar; hij kreeg les van zijn vader. Zijn verdere opleiding volgde hij aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij is - net als zijn vader (die werkte voor o.a. het Texel-album) - vooral bekend geworden als een van de makers van de plaatjes voor de Verkade-albums, waaronder een aantal met tekst, van Jac. P. Thijsse. Hij tekende met pen en aquarelleerde afbeeldingen voor De Bloemen en haar Vrienden (1934), Omgang met planten en Eik en beuk (1935). Ook schilderde hij voor de albums Dierenleven in Artis (1939), Apen en hoefdieren in Artis (1940) en Vogels in Artis, en voor het album Hans de Torenkraai (1935). Aan de laatste twee albums werkte hij samen met zijn vader.

 

Van Oort is ook vooral bekend geworden als een van de schilders van de plaatjes voor de Verkade-albums van Jac. P. Thijsse. Hij schilderde in de periode 1906-1913 voor acht albums: Lente, Zomer, Herfst en Winter, Blonde Duinen, Bonte Wei, Bosch en Heide, en voor Het Naardermeer. De jaargetijden-albums hadden aquarellen; voor het bekende Het Naardermeer koos hij voor olieverf, waardoor de afbeeldingen daarin wat zwaar en grof aandoen. Al vanaf 1901 had van Oort 'fijnzinnige, zij het soms wat stijve'  Illustraties geleverd voor werk van Thijsse (en Heimans): in 1901 voor In het Bosch, een deeltje van de reeks Van vlinders, bloemen en vogels; in 1904 voor Het Vogeljaar; deze laatste tekeningen zijn ook opgenomen in Het Vogelboekje (1912).[

Alle Verkade-albums

1 1903 Plaatjesalbum 1, serie A - X

2 1904 Plaatjesalbum 2, serie 25- 48

3 1905 Plaatjesalbum 3, serie 49- 72

4 1906 Lente Jac. P. Thijsse

5 1907 Zomer Jac. P. Thijsse

6 1908 Herfst Jac. P. Thijsse

7 1909 Winter Jac. P. Thijsse

8 1910 Blonde Duinen Jac. P. Thijsse

9 1911 Bonte Wei Jac. P. Thijsse

10 1912 Het Naardermeer Jac. P. Thijsse

11 1913 Bosch en Heide Jac. P. Thijsse

12 1914 Langs de Zuiderzee Jac. P. Thijsse

13 1915 De Vecht Jac. P. Thijsse

14 1916 De IJsel Jac. P. Thijsse

15 1918 Friesland Jac. P. Thijsse

16 1925 Mijn Aquarium A.F.J. Portielje

17 1926 De Bloemen in onzen Tuin Jac. P. Thijsse

18 1927 Texel Jac. P. Thijsse

19 1928 Kamerplanten A.J. van Laren

20 1929 Paddenstoelen Jac. P. Thijsse

21 1930 Zeewateraquarium en Terrarium  A.F.J. Portielje

22 1931 Cactussen A.J. van Laren

23 1932 Vetplanten A.J. van Laren

24 1934 De Bloemen en haar Vrienden Jac. P. Thijsse

25 1935 Hans de Torenkraai H.E. Kuylman

26 1936 De Boerderij H.E. Kuylman

27 1937 Waar wij wonen Jac. P. Thijsse

28 1938 Onze Groote Rivieren Jac. P. Thijsse

29 1939 Dierenleven in Artis A.F.J. Portielje

30 1940 Apen en Hoefdieren in Artis A.F.J. Portielje

 

Andere uitgaven van en over Verkade:

1907 Verhalen en Sprookjes (door Tante Lize)

1965 Vogelzang (Jac. P. Thijsse; manuscript daterend van 1938)

1986 100 jaar Verkade

1988 Vogels in Artis (A.F.J. Portielje; daterend van 1941, destijds niet uitgegeven door oorlog)

1990 Dichter bij de natuur: Bos, heide en parklandschap

1991 Dichter bij de natuur: Waterlandschappen

1995 Eik en Beuk (Jac. P. Thijsse; manuscript daterend van 1935)

1997 Ruytermeisjes en Verkadevrouwen

2005 Een leven in Biskwie en Chocolade

W

 

X

 

Y

 

Z

 • Zeepfabrieken "Het Anker", v.h. Gebr. Dobbelmann, Nijmegen

Een Dobbelmann-album was een plaatjesalbum dat in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw werd uitgegeven door N.V. Zeepfabrieken "Het Anker" v/h. Gebr. Dobbelmann in Nijmegen. Bij de aankoop van een stuk huishoud- of toiletzeep kreeg men een plaatje cadeau; het bijbehorende album moest worden gekocht.

Bekende uitgaven zijn de drie delen van De Wereld in Beeld:

- De wereld in beeld. Serie I - Onze overzeesche gewesten, door Ir. L.J.M. Feber, 1929

- De wereld in beeld. Serie II - De groote Indische cultures, door Ir. L.J.M. Feber, z.j.

- De wereld in beeld. Album III - Japan, door H.K. Westendorp en met zes aquarellen van B. Westendorp-Osieck, 1933

Het eerste album behandelt land, volk en cultuur van de Nederlandse koloniën, in het bijzonder Nederlands-Indië; het tweede deel gaat uitgebreid in op de voor de koloniale economie belangrijke plantage- en exportgewassen. De albums zijn gecartonneerd en elk voorzien van ruim honderd ingeplakte fotoplaatjes in koperdiepdruk, waarvan enkele van een paginagroot formaat. Deze plaatjes zijn reproducties van foto's uit de collectie van het Koloniaal Instituut in Amsterdam. De 75 plaatjes in het Japan-album zijn door de auteur gemaakt tijdens zijn reis door Japan.