Rokken

Rokken

 

Het is een veelvoudig gedragen kledingstuk onder de vrouwen op het moment, de rok. Een rok is als het ware een kegel- of buisvormig kledingstuk met twee open zijdes. Afhankelijk van het formaat wordt de naam gegeven aan de rok, wanneer een rok kort is wordt van het verkleinwoord rokje gebruikt. Een rokje wordt gedragen om het taille en bedekt minstens een gedeelte van de benen van de drager van de rok. Zoals bovengenoemd heeft een rok maar twee open zijdes in tegenstelling tot een broek welke er drie heeft. Een rok heeft dus ook geen pijpen.

Soorten rokken

Een rok is nog een erg algemeen woord. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten rokken op de markt tegenwoordig. Het verschil in een type rok kan al zitten in de lengte. Een lange rok kan tot de grond komen terwijl de minirokjes amper de benen bedekken. Een rok kan op meerdere manieren gemaakt zijn, zo kan een simpele rok bestaan uit slechts één stuk materiaal. Een tegenovergesteld voorbeeld van een simpele rok is bijvoorbeeld een hoepelrok, deze hebben vaak een zware lading, waarbij om deze omhoog te houden een geraamte erin moet worden gebouwd. De naam hoepel komt van de ronde ringen waaruit het geraamte bestaat.

Rokken voor mannen

Het is een fout om te denken dat rokken enkel voor vrouwen zijn gemaakt, dit is namelijk niet het geval. Vroeger in de tijd van de Romeinen was het zelfs een teken van status terwijl een broek stond als een barbaars kledingstuk. Niet alleen bij de Romeinen was dit het geval maar bij nog veel meer andere volkeren. Een voorbeeld van heden ten dagen is de Schotse kilt welke in Schotland nog steeds bij sommige officiële gelegenheden of door doedelzakspelers wordt gedragen.