Feministische Uitgeverij Sara

Feministische Uitgeverij Sara, ook wel Feministiese Uitgeverij Sara, was een Nederlandse feministische uitgeverij tussen 1977 en 1987.

 

In 1977 werd de uitgeverij opgericht door dertien feministische schrijfsters omdat ze elders niet goed terecht konden: Jeanne Doomen, Ria van Hengel, Selma Leydesdorff, An Luttikholt, Anja Meulenbelt, Joyce Outshoorn, Marijke Rawie, Ria Sikkes, Loes van der Snoek, Marjo van Soest, Aafke Steenhuis, Mieke Westerink en Henny van der Zande. Ze hadden vrijwel allen al gepubliceerd en waren allemaal actief in de vrouwenbeweging.

Hun ideologie beschreven ze als feministisch-socialistisch en met de nieuwe uitgeverij wilden ze een overzicht bieden van wat er leefde in de vrouwenbeweging. Om de financiën veilig te stellen richtten ze de stichting Sara's Moeder op in de vorm van een collectief waarin iedereen evenveel zeggenschap had. Sara gaf verschillende feministische boeken uit, waaronder historische romans, vertalingen en stripboeken, maar ook praktische onderwijsboeken en kinderboeken.