Keesing

Keesing Media Groep is een uitgever van puzzeltijdschriften.

In 1911 was Isaäc Keesing jr. de oprichter van uitgeverij 'Systemen Keesing'. Dit bedrijf was uitgever van Keesings Financieel Archief voor Beurs, Handel en Nijverheid, een blad met informatie voor beursspecialisten. Enkele jaren later kreeg Keesing een eigen zetterij, drukkerij en binderij. In 1930 verscheen het eerste puzzelboekje onder de naam Denksport. Dit wekelijks verschijnende eerste puzzelboekje bevatte zestien kruiswoordraadsels en kostte twintig cent. 

In 1931 begon Keesings Historisch Archief, een Nederlands tijdschrift over actuele onderwerpen, dat in het begin een weekblad was en als doel had objectieve informatie te verstrekken inzake actuele ontwikkelingen over de hele wereld, en deze informatie terugvindbaar te maken middels een thematische index. In de Tweede Wereldoorlog had de uitgeverij zwaar te lijden onder de bezetting door nazi-Duitsland, mede omdat alle Joodse medewerkers, waaronder Isaäc zelf en zijn zoon Leo, werden ontslagen. Isaäc en Leo Keesing wisten Nederland tijdig te ontvluchten, maar troffen na de oorlog een zwaar gehavende uitgeverij aan.

In 1955 werd puzzelbedrijf 'Keesing France' opgericht. In 1975 vestigde Keesing zich definitief in Parijs. De uitgeverij gaf puzzelboekjes uit onder de naam 'Sport Cérébral'. Keesing voerde aan het eind van de jaren zeventig het sterrensysteem in, waarbij de puzzels werden ingedeeld op moeilijkheidsgraad.

In 1997 werden de Deense puzzeluitgevers 'POB' en 'Interpresse' overgenomen. Eind negentiger richtte Keesing zich op de uitgeverij en werden de drukactiviteiten afgestoten. In 2006 werd het familiebedrijf Keesing verkocht aan TMG. Een jaar later werden de puzzeluitgaven van uitgeverij Sanoma verkocht aan Keesing, dat daardoor eigenaar werd van puzzelbladnamen als 'Puzzelsport', 'Bingo!' en '10 voor Taal'.