Jaarverslag 2023

Concept beschrijvend jaarverslag 2023

 

Colofon:

Samenstelling: Chrissy en stichting Behoud van ‘t Oud

Druk: Concerndrukkerij Almelo

Collectiebeheerder: Jos Kruiper 06-43120921

 

Beste donateurs, vrijwilligers en vrienden van Behoud van ’t Oud,

Ik mag u namens het bestuur met trots de 2023 editie van het jaarverslag van Behoud van ’t Oud introduceren. Het einde van 2022 markeert een punt van reflectie, waarin we ook terugkijken op

de laatste jaren. Het einde van een jaar markeert immer een bijzonder punt.

De laatste jaren waren jaren waarin Stichting Behoud van ’t Oud naamsbekendheid voor zichzelf gemaakt heeft en meerdere mijlpalen bereikt heeft, tezamen met en dankzij u allemaal.

Daarom willen wij onze dank uitbrengen naar ieder die bijgedragen heeft aan de stichting in deze periode.

Door de jaren heen hebben wij veel objecten met bijzondere historische waarde aan onze collectie mogen toevoegen en publiekelijk exposeren dankzij uw giften en uw inzet, beste lezers.

Onze dank gaat uit naar de personen en organisaties die belangeloos unieke cultuurhistorische objecten geschonken hebben aan onze collectie. Wij delen uw geschiedenis graag met meer mensen

en dragen zorg dat deze behouden blijft.

Als donateurs door de jaren heen, eenmalig of herhaaldelijk, heeft u onze activiteiten actief ondersteund. Dank u wel: Dankzij u zijn vele mensen verblijd met een blik op het verleden die

herinneringen tot leven kan wekken, en inzicht biedt in hoe mensen in eerdere tijden woonden, werkten en leefden. Ook gaat onze dank uit naar alle vrijwilligers van Behoud van ’t Oud. Tientallen vrijwilligers hebben hun hart en ziel gestoken in het delen van kennis van het verleden met iedereen: Bijvoorbeeld door het inrichten van inspirerende exposities op vele bestaande en nieuwe locatie zoals in Kronnenzommer Hellendoorn waar wij nu permanent mogen exposeren, het beheren van onze collectie, conservatie en restauratie van objecten, het secuur structureren van onze bestaande kennis en deze delen met overige vrijwilligers, het organiseren van en inhoud geven aan herhaaldelijke evenementen zoals filmavonden of deelname aan kunst en kitsch taxatiedagen, en

het bedenken en realiseren van nieuwe, unieke ideeën die het verleden tot leven kunnen wekken voor anderen.

Deze unieke ideeën van vrijwilligers hebben gezorgd voor bijzondere mijlpalen voor Behoud van ’t Oud in de laatste jaren, zoals bijvoorbeeld het realiseren van fiets- en wandelroutes en inrichting van onze nieuwe permanente expositielocatie in Hellendoorn.

Het einde van 2023 specifiek markeert de lancering van de volledig hernieuwde twee in een website www.stichtingbehoudvanoud.nl in combinatie met www.genealogiebvho.nl, de uitgave onze periodieke uitgave. Beide zijn zeer positief en enthousiast ontvangen door het publiek, waar wij erg blij mee zijn. Ik durf te stellen dat we met zoveel inzet en enthousiasme een bijzonder nieuw decennium tegemoet gaan waarin veel meer unieke ideeën uitgevoerd zullen worden om het verleden dichter bij de mensen te brengen.

Helpt u mee?

 

Carina Boom

Voorzitter van

stichting

Behoud van ‘t Oud

 

Bestuur

Voorzitter Carina Boom

Vice voorzitter Jan Bosch

Penningmeester Frans Rosink

Algemeen bestuurslid Bertus Jeunink

Algemeen bestuurslid Theo Reehuis

Het bestuur telde vijf leden:

Daarnaast wordt bestuur bijgestaan door, te weten:

Wim Dijkstra,

Jan Sterk

Jos Kruiper (collectiebeheerder)

 

Bestuur van stichting Behoud van ‘t Oud vergaderde in 2023 kort en bondig via mail.

 

Stichting Behoud van t Oud kent een drietal commissies:

  • Commissie Collectiebeheer
  • Commissie Fondsenwerving
  • Commissie Genealogie

 

Vrijwilligers:

Onze stichting kan voor een groot aantal kleine en grote zaken een beroep doen op bijna dertig vrijwilligers. Naast mensen die klusjes opknappen, vitrinekasten inrichten, wissellijsten exposities verzorgen, de redacteuren en de vormgever van onze periodiek ObjectIBeeld & geluid, website www.stichtingbehoudvanoud.nl en www.genealogiebvho.nl en ons beschrijvend jaarverslag, de collectiebeheerder etc. zijn het toch de gewone vrijwilligers die het gezicht van Stichting Behoud van ‘t Oud mede bepalen. Zij allen dragen het motto van de Stichting Behoud van ‘t Oud uit: Stichting Behoud van ‘t Oud bestudeert en etaleert de geschiedenis van Nederlands Cultureel erfgoed in het bijzonder objecten uit het dagelijkse leven! Het bestuur spreekt zijn dank uit aan allen die in het verslagjaar vrijwillig en belangeloos diensten hebben verricht aan Stichting Behoud van ‘t Oud.

 

Onze vrijwilligers:

Chrissy,  redactioneel, lid van Commissie Collectiebeheer

Ans Bertelink, vitrinekasten Wierden, Hoge Hexe, lid van Commissie Collectiebeheer

Hans Bertelink, onderhoud, lid van Commissie Collectiebeheer

Johan Braakman, vitrinekasten buitengebied lid van Commissie Collectiebeheer

Joke Pasop, vitrinekasten Rijssen, lid van Commissie Collectiebeheer

Henk Smelt, vitrinekasten Vriezenveen, lid van Commissie Collectiebeheer

Jenne Brinks, vitrinekasten Nijverdal / Hellendoorn, lid van Commissie Collectiebeheer

Els Brinks, vitrinekasten Nijverdal / Hellendoorn, lid van Commissie Collectiebeheer

Harry Garrelds, vitrinekasten Hengelo, lid van Commissie Collectiebeheer

Jan Sterk, expositie wissellijsten, lid van Commissie Collectiebeheer

Hans Teernstra, algemeen, lid van Commissie Collectiebeheer 

Herman de Lange, vitrinekasten Wierden, lid van Commissie Collectiebeheer

Ina Nijkamp, algemeen, lid van Commissie Collectiebeheer

Siebold Schipper, restauratie uurwerken, lid van Commissie Collectiebeheer

Janny van Heusden genealogie, lid van Commissie Genealogie 

Ingrid Vlaanderen, archivaris, lid van Commissie Collectiebeheer

 

Donateurs 

Stichting Behoud van ‘t Oud heeft geen bijzondere grote aantallen donateurs die in het gewone taalgebruik leden worden genoemd. Wij proberen vanaf nu jaarlijks betalende donateurs te werven.

 

Financiën

Naast donaties en de gratis inzet van vrijwilligers zijn donaties en sponsoring onontbeerlijk bij het in stand houden van de omvang en de kwaliteit van de activiteiten van Stichting Behoud van ‘t Oud. Op verzoek wordt door penningmeester inzage gegeven in onze financiële cijfers en desgevraagd

verstrekt.

 

Sponsoring

De sponsorbijdragen betreffen voornamelijk ons kwartaalblad Object I Beeld & Geluid. Overige inkomsten zijn eenmalige financiële bijdragen zoals die van onze sponsoren

 

Collectie

De collectie van Stichting Behoud van ‘t Oud bestaat uit twee delen.

De platte zaken – zoals foto’s, ansichtkaarten, boeken en documenten – worden vanaf nu beheerd in het archief in de kelder van gemeentehuis Wierden. Daarnaast worden o.a fotografica en optica, kinderboeken hier opgeslagen.

 

Daarnaast heeft Stichting Behoud van ‘t Oud een verzameling voorwerpen onder zijn beheer. Deze worden deels geëxposeerd in diverse (zorg-) Instellingen in Almelo, Nijverdal, Wierden, Enter,

Rijssen, Vriezenveen, Hellendoorn, Hengelo, Hoge Hexel zogenaamde vaste opstelling, deels staan ze in het depot.

In 2022 werd ermee begonnen de voorwerpen te inventariseren enzovoort conform museale richtlijnen. Alle voorwerpen worden in aparte kratten opgeslagen. Alle geregistreerde, worden soms deels op onze website: www.stichtingbehoudvanoud.nl ingevoerd.

 

Schenkingen

Ook het afgelopen jaar kregen we veel schenkingen van personen uit heel Nederland. De meeste schenkingen werden vermeld in de desbetreffende rubriek schenkingen op onze web site.

Zo ontving onze stichting in 2023 objecten van museum Vlaardingen, Artis, museum Winterswijk, openluchtmuseum Warffum, museum Tongerlohuys en museum Nijkerk.

 

Bruikleen

Het beleid van Stichting Behoud van ‘t Oud is bruiklenen als zodanig zoveel mogelijk aan bedrijven enzovoort te beperken. Ook in 2023 hebben wij een aantal objecten aan genoemde bedrijven in bruikleen gegeven of periode stilzwijgend automatisch verlengd. In bruikleen geven aan musea willen daarin tegen zoveel mogelijk opvoeren.

 

Archief en andere werkzaamheden

Afgelopen jaar is onze nieuwe vrijwilligster Ingrid Vlaanderen belast met archief werkzaamheden als archivaris. Vrijwel dagelijks zijn vrijwilligers bezig met archief en andere werkzaamheden. Vragen die via e-mail of website worden gesteld worden zo veel mogelijk beantwoord. Ook anderen helpen daarbij. In 2023 bestond de redactie uit Chrissy  en Jos Kruiper (collectiebeheerder).

Voor onze nieuwe Commissie genealogie is Janny van Leusden aangetreden.

 

 

Tentoonstellingen 

Afgelopen jaar is vrijwel permanente geëxposeerd met wissellijsten in Holtinck, Kuklturhuis Hoge Hexel en schaapskooi Hoge Hexel. Met als thema: oude reclames ansichtkaarten van Wierden en omgeving. 

 

Lezingen

De Stichting Behoud van ‘t Oud organiseerde in 2023 een druk bezochte kunst-en kitschdag met lezing in clubhuis van Vislust in Almelo.

 

Vreugde en verdriet

Ook in 2023 kregen bestuursleden, vrijwilligers en hun naasten te maken met vreugde en verdriet.

Zaterdag 30 september hebben vrijwel alle vrijwilligers een rondje Wierden gefietst en na afloop genoten van buffet.

Helaas moesten wij door vandalisme en niet kunnen beheersen van vochtigheid in kijkdoos zelf was een reden om onze kijkdoos aan de Weusteweg te verwijderen.

 

 

Taakvelden van de Stichting Behoud van t Oud

 

Heemkunde

Heemkunde is gerelateerd aan het woord “heem” en is een onderzoek naar een leefomgeving. Het vindt plaats op lokaal, regionaal of landelijk niveau met als doel heemkennis te vergaren. Het onderzoek vindt veelal plaats via archeologie, geografie, demografie, genealogie, toponymie, dialectografie of ecologie van een woonplaats of woonomgeving.

 

Familiekunde

Familiekunde wordt vaak ook wel Genealogie of Stamboomonderzoek genoemd. Het is een activiteit om de geschiedenis via een voorouderlijk onderzoek inzichtelijk te maken. Dit kan via de vrouwelijke- en mannelijke lijn. In combinatie met Heemkunde of Wapenkunde krijgt u een totaal beeld over uw familiegeschiedenis.

 

Wapenkunde

Wapenkunde is een breed begrip, het gaat niet over vuurwapens maar over wapens van personen, families en instellingen. Algemeen bekend zijn de wapens van plaatsen, provincies en landen. Het wordt ook wel Heraldiek genoemd en gaat over de registratie en uitleg van de wapens en het verteld vaak meer over een familiegeschiedenis.

 

Bouwkunde

Bouwkunde omvat kennis en techniek over het bouwen. Het wordt ook wel architectuur genoemd en is een onderdeel van de erfgoed-combinatie met Heemkunde, Familiekunde en Wapenkunde. In een erfgoed onderzoek kom je alle vier onderdelen tegen en zij vormen ook vaak een samenhang binnen een erfgoeddeel. Ons aandacht gaat bijzonder uit naar door beroepsgroepen gebruikte gereedschappen en/of materialen.

 

Onderdelen van de Stichting Behoud van t Oud

 

Depot I 

Depot I in Wierden bevat veel kinderboeken en andere specifieke en of gerelateerde onderwerpen over en van geheel Nederland. De boeken komen veelal van particulieren. Via ons taakveld digitalisering zullen diverse boeken digitaal beschikbaar worden gemaakt. In 2020 is er binnen commissie collectiebeheer een werkgroep gestart met het inventariseren en ordenen conform museale voorschriften

 

Depot II

In deze depot in Wierden worden objecten conform museale richtlijnen tijdelijk opgeslagen en bevat verschillende uiteenlopende objecten

 

Digitaliseren

De gedigitaliseerde collectie wordt via onze website toegankelijk gemaakt.

 

Archieven

Sinds 2009 beheert de commissie collectiebeheer archieven. Ze zijn er in fysieke- en digitale vorm. Op deze wijze proberen we tijdgebonden kennis van anderen beschikbaar te maken voor het publieke domein. Fysieke archieven worden gedigitaliseerd.

 

Digitale archieven

Op dit moment wordt er een groot digitaal archief opgebouwd waar men: objecten, familieberichten, foto’s, genealogische gegevens, etc. kan vinden. Fysieke objecten / documenten zullen worden ondergebracht in depot II Historische ansichtkaarten worden ondergebracht in depot I. 

Ons collectiebeheersysteem gaat meer dan duizenden onderdelen bevatten en is nu beschikbaar echter aan sommige onderdelen wordt nog gewerkt en/of aangevuld.

 

Samenwerken

Kruisbestuiving leidt tot culturele rijkdom. Stichting Behoud van 't Oud werkt veel samen met andere instellingen in het culturele veld en hecht daar grote waarde aan. We zien dat samenwerking echt werkt als kruisbestuiving en resulteert in culturele hoogstandjes. 

 

Wat doen we

Missie

Stichting Behoud van 't Oud presenteert Nederlandse Cultureel Erfgoed en dan met name objecten uit grootmoederstijd. Stichting Behoud van 't Oud is bij uitstek dé plaats waar waardevolle kennis en roerend Nederlands Cultureel Erfgoed wordt bewaard en tentoongesteld. Het levert een bijdrage aan het culturele leven van Nederland met een diversiteit aan bijzondere tentoonstellingen met een (inter)nationale aantrekkingskracht.

Visie

Educatie, artistieke kwaliteit en emotie zijn de belangrijkste uitgangspunten voor de presentaties en de activiteiten; hiermee wil Stichting Behoud van 't Oud zijn bezoekers vermaken, samenbrengen en prikkelen. Door middel van menselijke verhalen brengt Stichting Behoud van 't Oud de thema's uit de opstelling dichterbij, waardoor zij voor de bezoeker een bron van inspiratie kunnen zijn.

Kernwaarden

Onze kernwaarden kunnen worden gevat in de begrippen gastvrijheid, veelzijdigheid, kwaliteit en inspiratie. Deze begrippen liggen ten grondslag aan ons handelen als stichting en als individuele vrijwilliger.

 

Doelstelling

De doelstelling van de Stichting Behoud van 't Oud wordt verwoord in de statuten van mei 2009: "De stichting heeft ten doel het bevorderen van inzicht in, kennis van en waardering voor de kunst, geschiedenis en cultuur van Nederlands Cultureel Erfgoed. Zij tracht dit doel te bereiken door: instandhouding van een representatieve collectie; het uitvoeren van activiteiten die bevorderlijk zijn voor de doelstelling (tentoonstellingen, publicaties e.d.; samenwerking met gelijk gerichte instellingen en rechtspersonen." (art. 2)

 

 

ANBI

Stichting Behoud van 't Oud  is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) sinds oprichting in 2009. Hierdoor zijn schenkingen fiscaal voordelig.

 

Wij staan voor museale kwaliteit!

Met de centrale positie die wij als stichting willen innemen binnen het stichtings- / verenigings- en museumbestel van Overijssel willen wij de cultuur en cultuurbehoud in Nederland en dus in Overijssel in stand houden, ontwikkelen en uitdragen en behouden.

 

De stichting bestaat inmiddels al 15 jaar. Ons doel is om Nederlands Cultureel erfgoed in het bijzonder dagelijkse gebruiksvoorwerpen met name uit grootmoederstijd te behouden, te bewaren en te onderzoeken voor het nageslacht. Door middel van lezingen, tentoonstellingen, publicaties, web site, taxaties en jaarverslagen willen wij iedereen bereiken met onze geschiedkundige activiteiten. Wij hebben beschikking over een eigen expositieruimte in Kronnenzommer Hellendoorn en hebben vitrinekasten in verschillende instellingen staan enzovoort. Om onze doelstelling in stand te houden zoeken wij donateurs.

 

Als stichting houden wij ons op vele gebieden bezig, zoals: restauratie collecties, onderhoud, archief, exposities, lezingen, diaseries enz. 

 

Ons kleine maar krachtige en enthousiaste team van bestuursleden en vrijwilligers staat iedere dag voor u klaar!

 

De commissies maken een jaarplanning met daarbij een begroting, het bestuur stelt per commissie de benodigde financiën beschikbaar en kan extra middelen beschikbaar stellen zulks op verzoek van de commissie. De commissies met ieder een eigen taak met diverse subcommissies zijn autonoom en worden direct of indirect aangestuurd door bestuur.