Meubilair

Meubilair is een verzamelnaam voor allerhande meubels die worden gebruikt in en om het huis, een kasteel of een kerk. Meubels zijn inrichtingsvoorwerpen en worden ontworpen door meubelontwerpers en gemaakt door meubelmakers en meubelfabrikanten. Het woord meubel is, via het Oudfranse 'mueble', afkomstig van het Latijnse woord 'mobilis' (roerend, verplaatsbaar), waar ook het woord 'mobiel' van afstamt. Het Frans aandoende woord 'meubilair' is in het Frans ongebruikelijk.

Volgende objecten behoren tot meubilair:

bed
bank
bureau
fauteuil, zetel
kast
kist
kruk
sofa
stoel
tafel
vouwstoel, klapstoel

Voor zover bekend werden de eerste meubelen door de Egyptenaren gemaakt. Zij waren de eersten die stoelen, tafels en bedden vervaardigden. Ze hadden toen, 4000 jaar geleden, al ongeveer dezelfde vorm als nu nog steeds! Meubels werden oorspronkelijk alleen van hout gemaakt, maar de Romeinen introduceerden metaal. In Nederland en West-Europa werd oorspronkelijk bijna uitsluitend eikenhout gebruikt, maar later deden meer exotische houtsoorten hun intrede. Er zijn door de eeuwen heen verschillende meubelstijlen ontwikkeld en tot op de dag van vandaag worden steeds nieuwe vormen en versieringen uitgedacht.

In Europa waren de oudst bekende meubelen kisten. Ze werden gebruikt om zaken in op te bergen, maar ook om op te zitten of er dingen, als op een tafel, op te zetten. Gaandeweg werden hieruit naast kisten en kasten steeds meer verschillend meubilair ontwikkeld, zoals stoelen, banken en tafels. Een oud woord voor kist is schrijn, en dat vind je nog terug in de benaming schrijnwerker voor een meubelmaker. In de moderne tijd maken we onderscheid tussen de meer functionele meubels in eethoeken en voor het werk en de mooiere en comfortabele meubels in de zithoek. En uiteraard is er meubilair voor de slaapkamer, de badkamer en de keuken en ook voor de tuin. Meubelen zijn er in allerlei vormen, materialen en maten, dus iedereen kan iets vinden dat past bij zijn eigen smaak en stijl en woning! Zoals gezegd was hout oorspronkelijk het materiaal waarvan meubels werden gemaakt. Tegenwoordig zijn er meubels van heel veel verschillende materialen. In de eerste plaats is dat metaal, maar sinds de twintigste eeuw zijn er allerlei soorten kunststof die voor meubels gebruikt worden. En uiteraard is er ook voor de afwerking inmiddels een grote keuze aan materialen: stof, leer, kunstleer, zoals skai en dergelijke.