Swets & Zeitlinger

De Amsterdamse academische boekhandel en antiquariaat in wetenschappelijke uitgaven Swets & Zeitlinger werd op 26 september 1901 aan de Vijzelstraat 67 geopend door Adriaan Swets en Heinrich Zeitlinger. Heinrich Zeitlinger verliet de firma al na een jaar, maar zijn naam bleef gehandhaafd, al bleef het bedrijf tot 1995 uitsluitend in handen van de familie Swets. In dat jaar werd deel van het familiebelang verkocht aan onder andere de participatiemaatschappijen Nesbic en NPM. De boekwinkel werd al snel een leverancier voor bibliotheken over de hele wereld. In de dertiger jaren kwam er een afzonderlijke afdeling voor de leveringen van oude jaargangen van periodieken. Niet lang daarna gevolgd door een afdeling die zich specialiseerde in de verzorging van abonnementen op periodieken. Swets & Zeitlinger groeide uit tot een grote internationale uitgever met kantoren in 27 landen en afnemers in 160 landen.

In 1966 was de "Internationale Boekhandelaren en Uitgevers N.V. Swets & Zeitlinger" gevestigd aan de Keizersgracht 471 en 487 te Amsterdam.

Bij het honderdjarig bestaan in 2001 werd het predicaat 'Koninklijk' toegekend en werd de naam "Royal Swets & Zeitlinger".

Eind 2003 verkocht Swets & Zeitlinger vanwege tegenvallende resultatende uitgeverijdivisie met de uitgeverijen Swets & Zeitlinger Publishers en A. A. Balkema (37 werknemers) aan Taylor and Francisen specialiseerde zich tot een wereldwijde intermediair voor abonnementenservices tussen uitgevers enerzijds en universiteiten en bibliotheken anderzijds. In 2007 nam de private-equityfirma Gilde Buy Out Partner alle aandelen over van de toenmalige eigenaren.