Ato

 

ATO Electrique

Léon Hatot werd op 22 april 1883 in Châtillon-sur-Seine geboren en overleed op 11 september 1953. Van 1895 tot 1898 bezocht hij de 'École d'horlogerie' in Besançon en daarna de 'École des Beaux Arts' eveneens in Besançon. Op zeer jonge leeftijd vestigde hij zich in 1905 als zelfstandig ondernemer en specialiseerde zich in het graveren van uurwerkbehuizingen. Al vlug stichtte hij een werkplaats voor klokkenmakers- en juwelierskunst. Hier produceerde hij, bijgestaan door een tiental vakmensen, klokken van hoge kwaliteit bij de productie waarvan in het bijzonder edelmetalen toegepast werden. Nieuwsgierig en met zijn blik gericht op de toekomst raakt Hatot al vlug geïnteresseerd in de toepassing van elektriciteit bij de productie van klokken. 

Deze belangstelling resulteert in 1920 in de oprichting van een afdeling die zich met het onderzoek naar en de ontwikkeling van batterij aangedreven slingeruurwerken moet gaan bezighouden.
Hatot slaagt er in om in 1923 Marius Lavet aan te trekken. Deze Lavet is 'Ingenieur des Arts et Metiers' en leraar aan de 'École supérieure d'électricité' en, net zoals Hatot, hartstochtelijk geïnteresseerd in de toepassing van elektriciteit bij de klokkenfabricage.

Sinds 1923 worden de elektrische slingeruurwerken van Léon Hatot verkocht onder de merknaam ATO. Vanaf het moment dat deze klokken op de markt kwamen, hebben ze een weergaloos succes gehad. Tijdens de 'Exposition internationale des arts décoratifs' in 1925 wint Hatot een 'Grand Prix' voor zijn gehele programma elektrische klokken. Hem werd de hoogste Franse onderscheiding, de 'Légion d'Honneur', verleend.