Kamp Amersfoort

Inhoud:

  • kamp Amersfoort
  • lijst bewakers
  • lijst slachtoffers

1939-1941: BARAKKENKAMP APPELWEG

 

Na de Eerste Wereldoorlog werd Europa gekenmerkt door sociale onrust. Door de spanningen rond nazi-Duitsland werd op 28 augustus 1939 de algemene mobilisatie van het Nederlandse leger afgeroepen. Nabij garnizoensstad Amersfoort verrezen verschillende legerplaatsen: Kamp Zonnebloemstraat, Kamp Bokkeduinen, Kamp Amsvorde, Kamp Waterloo, Kamp Heihuis en Kamp Austerlitz. Aan de zuidrand van Amersfoort, in het beboste grondgebied van de gemeente Leusden en op de hoek van Laan 1914 en Appelweg, werd op een militair sportveld een kamp met zes houten barakken, waaronder een kantine en een kantoor, ingericht. Het was bedoeld voor de huisvesting van enkele honderden militairen die de Grebbelinie aanlegden en oefenden op de aangrenzende Leusderheide: het Barakkenkamp Appelweg.

Na de overgave van het Nederlandse leger op 15 mei 1940 werd het kamp aan de Appelweg in gebruik genomen als hersteloord voor Duitse soldaten na frontdienst en eind 1940 als gewone legerplaats. Het naastgelegen Kamp Amsvorde werd in 1941 het opleidingscentrum voor het SS-Wachkommando Nord-West, waar in Nederland woonachtige Duitsers en later Nederlandse SS-ers werden opgeleid tot de bewakingseenheden van vliegvelden en gevangenkampen zoals het aangrenzende Kamp Amersfoort. Vanwege het toenemende aantal arrestanten dat verdacht werd van verzetsactiviteiten was de Sicherheitspolizei op zoek een centraler gelegen locatie dan Kamp Schoorl. De keuze viel op het Barakkenkamp Appelweg in Leusden. De bestaande zes barakken zouden dienen als verblijfplaats voor bewakers en de zes barakken van Kamp Heihuis werden afgebroken en weer opgebouwd als het zuidelijke deel met gevangenenbarakken. Hiervoor werden circa 120 mannen ingezet als onderdeel van hun zes weken durende opleiding tot SS-er. Twintig van hen werden vervolgens door kampcommandant Walter Heinrich aangewezen als bewakers van Kamp Amersfoort. Op 18 augustus 1941 arriveerde de eerste groep van 195 gevangenen uit Kamp Schoorl in het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort.

 

Bij binnenkomst in het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (P.D.A.) werden de gevangenen persoonlijke bezittingen afgenomen, onthaard, een gevangenennummer toegekend en een setje kampkleren uitgereikt. Dat was een oud uniform van Nederlandse of Duitse legeronderdelen en houten klompen. De reden van opsluiting werd met een gekleurde lap stof op de kleding aangegeven. Daarna waren zij overgeleverd aan het strenge regime en de grillen van de SS-bewakers.

Het kamp bestond uit een SS-gedeelte voor de bewakers, met slaapbarakken, kantoren, garages en magazijnen. Een interne poort leidde vervolgens naar het gevangenengedeelte. Vanaf eind 1941 werden nog toegevoegd een keuken, de zgn. Bekleidungskammer, de zgn. Werkstätten, zes stenen barakken en de beruchte ‘Rozentuin’: een omheinde plek waar gevangenen uren, soms dagen lang voor straf moesten staan. Het stoffige, centrale plein diende als appèlplaats, waar vaak urenlang zinloze oefeningen moesten worden gedaan.

Uit de mémoires en brieven van gevangenen van Kamp Amersfoort uit deze periode klinkt de machteloze woede door over de onmenselijke leefomstandigheden, de alles overheersende honger, de gebrekkige kleding en verwarming, de strenge censuur op uitgaande brieven, de sociale verhoudingen en het onderlinge verraad tussen verschillende groepen gevangenen. Er zaten onder andere verzetsstrijders, communisten, gijzelaars, (vermeende) criminelen zoals zwarthandelaren, 271 Amerikaanse staatsburgers en 123 Jehovah’s getuigen. Met name de ca. 2.500 Joden en 100 Sovjet-krijgsgevangenen werden bijzonder gewelddadig behandeld. Het uitspelen van gevangenen tegen elkaar leidde mede tot een cultuur van sjacheren en regelen van voedsel of diensten, door gevangenen ‘organiseren’ genoemd.

De gevangenen werden in verschillende werkploegen ingedeeld, de zgn. Kommandos. De meeste ploegen moesten fysiek zwaar werk verrichten; zo werd de 320 meter lange Schietbaan met de hand aangelegd en de grote vuilstortplaats verder uitgegraven. De kampcommandant van Kamp Amersfoort was Walter Heinrich, een in de omgang ogenschijnlijk correcte jongeman maar verantwoordelijk voor diverse wreedheden. In het kamp braken met regelmaat besmettelijke ziektes uit, zoals dysenterie.

In deze eerste fase van het kamp werden al velen doorgestuurd naar andere kampen, zoals Buchenwald, Mauthausen, Natzweiler, Neuengamme en Sachsenhausen. In maart 1943 werd het kamp tijdelijk gesloten voor een nieuwe uitbreiding met zeven barakken; tot die tijd hebben ruim 8.500 mensen gevangen gezeten.

 

Bij de heropening in mei 1943 heette Kamp Amersfoort officieel Erweitertes Polizeigefängnis Amersfoort. Tegelijkertijd voerden de nazi’s de verplichte dwangarbeid voor de Duitse oorlogsindustrie in, eerst geldend voor Nederlandse mannen tussen de 18 en 35 jaar: de Arbeitseinsatz. Het kamp vervulde hierbij een centrale rol als verzamel- en doorvoerkamp.

Het massale negeren van oproepen leidde tot klopjachten op de ontduikers terwijl tienduizenden Nederlandse mannen werden opgepakt bij razzia’s. Velen belandden via Kamp Amersfoort in de Duitse oorlogsindustrie; medio 1944 is een apart hek geplaatst in het gevangenengedeelte om de stroom dwangarbeiders te kunnen reguleren. Op één dag is een aantal van 3.566 gevangenen genoteerd.

In totaal zijn vanuit Kamp Amersfoort ruim 800 transporten naar andere kampen georganiseerd (tot in Berlijn en Wenen), waarvan 200 van 10 man of meer. Zo werd bijvoorbeeld op 26 september 1944 een groep van ruim 1.000 gevangenen uit Kamp Amersfoort naar Zwolle gestuurd om verdedigingswerken bij de IJssel aan te leggen. Zij werden ondergebracht in de Buitensociëteit, met als enige voorzieningen stro op de grond, drie wc’s en drie waterkraantjes. Op initiatief van de Zwolse burgers werden de gevangenen weken lang voorzien van voedsel. Op 11 oktober 1944 vond het grootste transport plaats, ruim 1.400 Nederlandse mannen naar Neuengamme. Onder hen bevonden zich 601 mannen uit Putten, opgepakt na een razzia als represaille voor een aanslag op Duitse officieren. Slechts 48 van hen zouden uiteindelijk terugkeren naar hun dorp op de Veluwe. De chaotische en wrede ontruiming van Neuengamme leidde tot de grootste scheepsramp aller tijden, met de Cap Arcona, waarbij tenminste 300 Nederlandse gevangenen omkwamen.

Gedurende deze twee jaren was Karl Berg de commandant van Kamp Amersfoort. De niet minder beruchte Joseph Kotalla trad op als zijn plaatsvervanger en verwondde bij het nieuwjaarsappèl van 1945 honderd gevangenen ernstig. Dankzij inspanningen van enkele gefortuneerde dames en de vertegenwoordigster van het Rode Kruis, Loes van Overeem, lukte het langzaam om de voedselvoorziening en leefomstandigheden in Kamp Amersfoort te verbeteren. Op 30 juni 1944 arriveerden voor het eerst vrachtwagens met voedsel en medicijnen. De volharding van Van Overeem werd beloond en op 19 april 1945 kreeg zij het beheer over Kamp Amersfoort overgedragen. De nazibewakers vernietigden de administratie, vluchtten met medeneming van tientallen gijzelaars naar Den Haag en op 7 mei 1945 betrad een Britse verkenningseenheid van de 49e infanterie divisie het kamp.

In het kader van de ontwapening van de Duitse troepen werd de Leusderheide een dumpplek. Vanaf  juni 1945 arriveerden in Kamp Amersfoort de eerste groepen Nederlandse repatrianten uit de Duitse oorlogsindustrie. Een ander gedeelte fungeerde als interneringskamp voor collaborateurs en heette in de volksmond ‘het Foute Kamp’. De mishandelingen van deze gevangenen verschilden weinig van die tijdens de oorlog.

Op het buitenterrein werden 61 (massa)graven rond het kamp blootgelegd door rechercheurs en de gravendienst. Ruim dertig nazimisdadigers van Kamp Amersfoort werden berecht, waarvan kampcommandant Berg als enige is geëxecuteerd. Het kampterrein vervulde vanaf september 1946 verschillende functies voor het Nederlandse leger onder de naam ‘Kamp Laan 1914’ en heette vanaf december 1949 ‘de Boskamp’. In 1953 onthulde de toenmalige minister-president Willem Drees het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’, oftewel ‘De Stenen Man’ van de hand van Frits Sieger. De barakken van Kamp Amersfoort werden gesloopt in 1968. Na de aanleg van de snelweg A28 in de jaren zestig raakte het voormalige kampterrein verder gefragmenteerd. In september 1971 vestigde zich de politieschool onder de naam ‘de Boskamp’, gevolgd in de jaren tachtig door de bouw van kantoren, de aanleg van een golfclub en een dierenasiel.

Onder voormalige gevangenen en nabestaanden van Kamp Amersfoort was er behoefte aan behoud van de authentieke plek. In het jaar 2000 besloot de Tweede Kamer tot de financiering van een herinneringscentrum, dat in 2004 werd geopend. Het Ministerie van VWS legde wat betreft oorlogsgetroffenen de nadruk op educatie, herinneringscentra en instandhouding van authentieke plekken. In 2020 telde het Nederlandse museumlandschap 115 oorlogsmusea en herinneringscentra, ruim 2.500 oorlogsherdenkingen en ruim 4.200 oorlogsmonumenten.

Door de opening van het ondergrondse museum van Nationaal Monument Kamp Amersfoort (op 5 juni door minister-president Mark Rutte en oud-gevangene Arie van Houwelingen) kan het verhaal van de historische plek verteld worden. Dit in samenhang met het grote buitenterrein met zijn monumenten en grondsporen, en de herdenkingen van onder andere 19 april, 4 mei en 11 oktober. Er zijn lesprogramma’s voor verschillende schooltypes beschikbaar en ander educatief aanbod.

Het onderzoeksteam van Nationaal Monument Kamp Amersfoort heeft inmiddels dankzij binnen- en buitenlandse archieven, transportlijsten, politierapporten, dagboeken en mémoires ruim 34.500 geregistreerde identiteiten achterhaald van de circa 47.000 gevangenen. In het kamp zijn 650 mensen overleden, waarvan 383 door executie, en er worden nog steeds 18 personen vermist; 313 gevangenen wisten te ontsnappen.

 

 

 

 

Naschrift

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi’s Kamp Amersfoort als concentratiekamp. Gedurende de oorlogsjaren werden in het kamp ongeveer 40.000 mensen voor korte of langere tijd gevangen gehouden. Honderden van hen stierven in het kamp. Ze werden doodgeschoten of stierven door ontberingen. Tegenwoordig is bij het voormalige concentratiekamp een herinneringscentrum te vinden.

In 1939 werd het terrein in gebruik genomen door het Nederlandse leger, voor de mobilisatie van militairen die werden ingezet bij de aanleg en verbetering van de Grebbelinie en de verdedigingswerken rond Amersfoort. Het kamp stond toen bekend als “de Boskamp”. Na de capitulatie kwam het terrein in Duitse handen. Vanaf 1941 deed het voormalige kazernecomplex vervolgens dienst als Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (PDA). Kamp Amersfoort was oorspronkelijk bedoeld als transitkamp, waar gevangenen tijdelijk ondergebracht konden worden voor hun deportatie naar Duitsland. Maar het kamp deed ook dienst als strafkamp en werkkamp. In totaal zijn 20.200 gevangenen vanuit Amersfoort getransporteerd naar kampen in Duitsland.De eerste gevangenen arriveerden op 18 augustus 1941 per trein op het station van Amersfoort. Het ging om een groep van bijna tweehonderd communisten afkomstig uit kamp Schoorl. Vanaf het station moesten deze eerste gevangenen, onder zware bewaking, naar het kamp lopen. Aanvankelijk waren er drie barakken met slaapzalen. In 1943 werden er nog negen barakken bijgebouwd. Daarnaast waren er kantoren en slaapzalen van bewakers.

 

In Kamp Amersfoort zaten verschillende soorten gevangen, ieder herkenbaar aan een eigen merkteken op jas en broek. Zo zaten er in de beginperiode veel Joodse gevangenen, herkenbaar aan een gele ster, maar Kamp Amersfoort werd ook gebruikt om politiek gevangenen (rode driehoek), beroepsmisdadigers (groene driehoek), Jehova’s getuigen (paarse driehoek) en homofielen (roze driehoek) op te sluiten. Verder zaten in het kamp zogenaamde strafgijzelaars. Zij werden bijvoorbeeld gearresteerd als represaille voor aanslagen van het verzet. Of ze werden door de bezetter achter de hand gehouden als zogenaamde Todeskandidaten. Als het verzet een actie uitvoerde had men dan al personen beschikbaar die als vergelding neergeschoten konden worden. Sommige gevangenen zaten enkele weken een straf uit in het kamp. De meeste gevangenen verbleven er echter langere tijd of werden doorgestuurd naar andere kampen in nazi-Duitsland. Het kamp was afgezet en op iedere hoek stond een wachttoren.In Amersfoort zaten vooral mannen vast. Hun leeftijd varieerde van 17 tot 90 jaar. Daarnaast verbleven er in de loop der jaren een paar honderd vrouwen en ongeveer tweehonderd kinderen. Hoeveel personen er precies overleden tijdens hun verblijf in Kamp Amersfoort is niet helemaal duidelijk, maar het zijn er in ieder geval meer dan achthonderd.Russische krijgsgevangenen in het kamp in 1941

 

September 1941 arriveerden 101 Russische krijgsgevangenen in Amersfoort.“De Duitsers hadden deze mannen een veertien daagse treinreis laten ondergaan om in Amersfoort de bevolking te laten zien wat voor een Untermenschen dit waren. De bevolking werd opgeroepen om te komen kijken naar deze groep die vanaf het station naar het Kamp zou lopen. Dit gebeurde in grote aantallen. De bevolking had echter voor deze mannen water en brood bij zich. De propaganda van de Duitsers had niet gewerkt. In plaats dat deze mannen als afschrikking werkte had de Amersfoortse bevolking medelijden met deze mannen. De jongemannen in de leeftijd tussen de 18 en 35 werden vervolgens opgesloten in Kamp Amersfoort.”De Russen kregen het extreem zwaar te verduren. Drieëntwintig van hen stierven tijdens hun gevangenschap door honger, ziekte en uitputting. De andere Sovjetsoldaten werden in het kamp vermoord. Na de oorlog werd een groot deel van hen herbegraven op het Russische ereveld bij begraafplaats Rusthof in Leusden.Russisch Ereveld in Leusden

 

De commandant van Kamp Amersfoort, Karl Peter Berg, was berucht, net als zijn plaatsvervanger Joseph Kotalla, hoofd van de kampadministratie. De twee maakten zich veelvuldig schuldig aan mishandeling van gevangenen en waren betrokken bij de executie van 77 Russische en circa tweehonderd niet-Russische gevangenen.Na de oorlog werden enkele kampbewakers, waaronder Berg en Kotalla, opgespoord en teruggebracht naar het kamp waar ze de scepter hadden gezwaaid. Ze werden gedwongen locaties aan te wijzen waar slachtoffers van hun bewind begraven waren. De laarzen van Karl Peter Berg zijn tegenwoordig te zien in het herinneringscentrum bij het voormalige kamp. De voormalige kampcommandant moest ze afstaan tijdens een opgraving van slachtoffers.Historica Eline Zuidema deed onlangs onderzoek naar de misdragingen van kampcommandant Karl Peter Berg. Ze concludeerde dat de commandant, die zich eerder in Kamp Schoorl nog redelijk had ingehouden, in Amersfoort compleet ontspoorde. Zo sloeg hij gevangenen met een stok, een gummiknuppel, een dik stuk hout, een bullepees en een karwats. En hij schopte ze met zijn laarzen. Ook onthield hij gevangenen die aan hongeroedeem leden het toch al karige eten. Onder het bewind van Berg kwam Amersfoort in Duitsland bekend te staan als ‘das Hungerlager’, het hongerkamp.De kampcommandant werd in 1948 ter dood veroordeeld. Hij deed nog een gratieverzoek maar dat werd afgewezen. In 1949 werd het vonnis voltrokken. Joseph Kotalla werd eveneens ter dood veroordeeld, maar zijn straf werd in 1951 omgezet in levenslang. Na de oorlog werd hij bekend als één van de Vier (en later Drie) van Breda. Hij overleed in 1979 in gevangenschap.Karl Peter Berg na zijn arrestatie

 

Gevangen moesten overdag dwangarbeid verrichten. Berucht was bijvoorbeeld de zogenaamde “Palestina Express”, een bijnaam voor een wals waarmee gevangenen sintelpaden en de appèlplaats moesten aanleggen. Met kruiwagens moesten leden van dit commando, waar Joodse gevangenen in het algemeen en niet-Joodse gevangenen bij wijze van straf werden ingedeeld, puin en zand afvoeren. De werkomstandigheden waren zeer zwaar.De 350 meter lange schietbaan bij het kamp, die tegenwoordig nog te bezoeken is, werd volledig uitgegraven door gevangenen. Het uitgegraven zand werd aan twee kanten van de schietbaan gestort, waardoor twee hoge aarden wallen ontstonden. De schietbaan werd door de Duitsers gebruikt voor schietoefeningen, maar ook voor het uitvoeren van doodvonnissen. Aan het eind van de schietbaan is later een massagraf gevonden met daarin 49 slachtoffers. Op deze plek staat het monument De Stenen Man. Het beeld, officieel getiteld Gevangene voor het vuurpeloton, is gemaakt door oud-gevangene Frits Sieger en werd op 14 mei 1953 onthuld door toenmalig minister-president Willem Drees. Eén vuist van de man is gebald, als teken van woede en de ongebroken wil. De open hand staat symbool voor de vertwijfeling. Het beeld en de sokkel staan op een stervormig mozaïek met daarop vijf vredesduiven, die symbool staan voor de vijf oorlogsjaren.Bij Kamp Amersfoort zijn verschillende keren meerdere gevangenen tegelijk geëxecuteerd. Soms gebeurde dat als represaille voor acties van het verzet. Bekend is vooral de executie van 8 maart 1945, toen 49 Todeskandidaten aan het einde van de schietbaan werden geëxecuteerd als vergelding voor de aanslag op Hanns Albin Rauter. Joseph Kotalla verklaarde hierover later:Jupp Kotalla vlak na zijn arrestatie. Hij probeerde zijn SS-identiteit te verhullen door het dragen van een Luftwaffe uniform.

 

(1945)“Ik moest mij met nog 7 P.D.A.-bewakers, waaronder van de Neut, naar het einde van de schietbaan in het P.D.A. begeven om 5 maal een groep van 8 gevangenen en 1 maal een groep van 9 gevangenen neer te schieten.

 

Untersturmführer Berg had het commando over dit vuurpeloton. De 49 gevangenen zijn door ons op een afstand van ongeveer 10 meter neergeschoten met karabijnen. Er zijn gevangenen bij geweest, die niet onmiddellijk dood waren en dezen kregen een genadeschot met pistool in het achterhoofd. Ikzelf heb geen enkel slachtoffer een genadeschot toegebracht, doordat mijn pistool op dat moment onklaar was. De laatste groep van negen gevangenen werd door een commando, bestaande uit negen man terechtgesteld. Nadat de eerste groep van 8 gevangenen was neergeschoten, werden de lijken achter een zandheuvel gelegd, waarna de volgende groep aankwam. Een der 49 gevangenen is neergeschoten met lichtspoormunitie. Ik kan niet met zekerheid zeggen of het lichtspoorprojectiel door mij is afgeschoten…

 

 

Untersturmführer Berg heeft de 49 gevangenen voordat zij terechtgesteld werden, nog toegesproken en hen o.a. medegedeeld, dat zij als represaille voor de moordaanslag op Rauter werden neergeschoten. Diegenen die het vuurpeloton gevormd hadden, kregen na afloop der terechtstelling schnaps van de commandant, Untersturmführer Berg.”

Op de plekken van de executie is later het beeld De Stenen Man geplaatst. Hier worden nog jaarlijks herdenkingen gehouden.Loes van Overeem, ca. 1950Met de capitulatie van nazi-Duitsland kwam er op 5 mei 1945 voor Nederland een eind aan de oorlog, al ging de oorlog in Nederlands-Indië natuurlijk nog even door. Enkele weken voor de Duitse capitulatie had de bezetter het beheer over Kamp Amersfoort overgedragen aan Loes van Overeem, een verpleegster van het Rode Kruis. Op dat moment waren er nog zo’n vijfhonderd gevangenen in het kamp. Na het definitieve vertrek van de Duitse kampleiding sprak Van Overeem de gevangenen toe. Ze sprak toen onder meer de volgende woorden:“Op deze plaats is gedurende bijkans vijf jaren van gewelddadige Duitsche overheersing door talloze kranige landgenooten geleden, gestreden en gebeden; en velen, wier geest steeds een lichtend schijnsel zal blijven uitstralen, hebben hier voor het vaderland hun leven gelaten. Wij gedenken hen op dit plechtige moment met een minuut stilte…”Sommige kampgevangenen noemden de verpleegster liefkozend ‘de Witte Engel’. In 2008 werd ze geëerd met een straatnaambord. De Utrechtse gemeenten Leusden en Amersfoort hernoemden de Appelweg, waar voormalig Kamp Amersfoort aan ligt, toen in de Loes van Overeemlaan.Op 7 mei arriveerde een kleine colonne voertuigen van een Britse verkenningseenheid in het kamp. Overlevenden kregen een paspoort van het Rode Kruis en mochten het kamp al snel verlaten. Kamp Amersfoort is hierna nog enige tijd gebruikt voor de internering van collaborateurs.Plek waar 49 slachtoffers werden gevonden. Hier werd later het beeld ‘De Stenen Man’ geplaatst

 

Tegenwoordig is Kamp Amersfoort een Nationaal Monument. Er zijn niet veel sporen van het oorspronkelijke kamp over. De enige authentieke restanten zijn de wachttoren, fusilladeplaats, vloer van het lijkhuisje, de klokkenstoel, een vijvertje en de muur van het bureau van de kampcommandant. Ook is er nog een wandschildering in het kamp bewaard gebleven (openingsafbeelding bij dit artikel).Op de plaats waar vroeger de bunkercellen stonden, is tegenwoordig de symbolische ‘rozentuin’ te vinden. Dit monument verwijst naar een afgescheiden deel van de appèlplaats waar gevangenen tijdens de oorlog langdurig stil moesten staan en ook mishandeld werden. Schertsend werd deze plek ook wel ‘rozentuin’ genoemd. Op de symbolische plek staan zuilen op een grindplaats. De helft van deze zuilen heeft prikkeldraad, als herinnering aan het verleden. Bij de andere zuilen zijn echte rozen te vinden, als verwijzing naar een hoopvolle toekomst.

 

Namenlijst kamppersoneel:

lijst is niet volledig

B

  • Karl Peter Berg

E

  • Willy Engbrocks

H

  • Walter Heinrich

K

  • Joseph Kotalla

N

  • Willem van der Neut

S

  • Johann Friedrich Stöver

 

 

Lijst slachtoffers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn minstens 468 Nederlanders in of bij Kamp Amersfoort gedood en om het leven gekomen. Een aantal van hen was ter dood veroordeeld en heeft enkele maanden, weken of dagen, soms maar een dag in Amersfoort gevangengezeten, alvorens ze gefusilleerd werden. Daarnaast is een groot aantal mensen bij wijze van represaille tegen verzetsdaden door fusillade gedood. Dat betrof bijna altijd verzetsmensen die doordat een wapen was aangetroffen of bij een communistische organisatie betrokken waren, automatisch op een lijst met ‘Todeskandidaten’ kwamen. Een paar mensen zijn gefusilleerd, omdat ze als communistisch gijzelaar gearresteerd waren, maar dat waren wel vrijwel allemaal verzetsmensen zonder dat de Duitsers dat geconstateerd hadden. Verder zijn er mensen door mishandeling of de erbarmelijke omstandigheden gestorven. Met name mensen van Joodse afkomst zijn daarbij mishandeld.

Behalve de Nederlanders zijn er ook honderd Sovjet-krijgsgevangenen door mishandeling om het leven gekomen of geëxecuteerd. Hun namen zijn onbekend en daarom niet in de lijst opgenomen.

Lijst van in Kamp Amersfoort om het leven gekomen Nederlanders gedurende de Tweede Wereldoorlog:

       Datum - Achternaam -  Voornaam - Beroep - Groep - Tengevolge van - Plaats

  1. 19-11-1941 Mogendorff Alexander koopman ontbering
  2. 20-1-1942 Have Wicher ten bankwerker Jehova's getuige ontbering
  3. 26-1-1942 Wesseling Jan Hendrik generaal-majoor (b.d.)OD ontbering
  4. 6-2-1942 Maka Guillaume grondwerker CPN ontbering
  5. 6-2-1942 Tarel Hendrik Jacob Harm van luitenant-kolonel der genie ontbering
  6. 7-2-1942 Lutgens Wilhelmus fabrieksarbeider ontbering
  7. 8-2-1942 Eeuwen Abraham van grondwerker Jehova's getuige ontbering
  8. 11-2-1942Hondt Pieter de handlanger ontbering
  9. 12-2-1942 Straatman Arnoldus Hendrikus inspecteur arbeidsinspectie ontbering
  10. 16-2-1942 Kilkens Jean Francis schippersknecht ontbering
  11. 25-2-1942 Geldorp Jan Abram metselaar CPN ontbering
  12. 27-2-1942 DijkJohannes van grondwerker ontbering
  13. 27-2-1942 Kommeren Matthijs Hendrikus grondwerker ontbering
  14. 28-2-1942 BosKlaas kleermaker CPN ontbering
  15. 20-3-1942 Bosch Dirk Arie van den predikant ontbering
  16. 24-3-1942 Gobits Juda kledingperser ontbering
  17. 28-3-1942 Hoffmann Johannes Karel Joseph kantoorbediende ontbering
  18. 09-4-1942 77 Sovjet krijgsgevangenen gefusilleerd Kamp Amersfoort
  19. 13-4-1942 Dolleman Willem Frederikbakker MLL-front gefusilleerd Kamp Amersfoort
  20. 13-4-1942 Edel Janbakker MLL-front gefusilleerd Kamp Amersfoort
  21. 12-4-1942 Gerritsen Cornelus Hermanus krantenbezorger MLL-front zelfmoord Gevangenis Amsterdam
  22. 13-4-1942 Koeslag Gerrit Jan vertegenwoordiger MLL-front gefusilleerd Kamp Amersfoort
  23. 13-4-1942 Menist Abraham vakbondsbestuurder MLL-front gefusilleerd Kamp Amersfoort
  24. 13-4-1942 Schriefer Jan elektrotechnisch monteur MLL-front gefusilleerd Kamp Amersfoort
  25. 13-4-1942Sneevliet Hendricus Josephus Franciscus Mariepoliticus MLL-front gefusilleerd Kamp Amersfoort
  26. 13-4-1942 Witteveen Reindrukker MLL-front gefusilleerd Kamp Amersfoort
  27. 19-4-1942 Verspaget Wilhelmus Jozefus koopman ontbering/mishandeling
  28. 21-4-1942 Isaacs B.handelsreiziger ontbering
  29. 26-4-1942 Dwinger Aron koopman ontbering
  30. 8-5-1942 Kroon Dirk koopman ontbering
  31. 11-5-1942 Wanninkhof Frederik Hendrik kapitein-comm. ontbering
  32. 15-5-1942 Zuiden Israel van manufacturier ontbering
  33. 16-5-1942 Benjamins Jonas Leonard filatelist ontbering/mishandeling
  34. 3-6-1942 Valk Johannes Nicolaas van der gevangenbewaarder ontbering
  35. 6-6-1942 Prent Jan kantoorbediende ontbering
  36. 10-6-1942 Royen Jean Francois van secretaris PTT ontbering
  37. 8-7-1942 Steinberger Jacob koopman ontbering
  38. 09-7-1942 Hoefsloot Petrus Frederikus Antonius Oranjewacht gefusilleerd Fort Rhijnauwen
  39. 09-7-1942 Dons Johan (John) Oranjewacht gefusilleerd Fort Rhijnauwen
  40. 09-7-1942 Berg, van den Evert (Eddy) Oranjewacht gefusilleerd Fort Rhijnauwen
  41. 09-7-1942 Twijnstra Leonardus Lambertus Oranjewacht gefusilleerd Fort Rhijnauwen
  42. 09-7-1942 Boerrigter Johan Herman Jacobus Oranjewacht gefusilleerd Fort Rhijnauwen
  43. 09-7-1942 Heinekamp Frans Oranjewacht gefusilleerd Fort Rhijnauwen
  44. 09-7-1942 Maertens Hendrik Marinus Emanuel Pieter Oranjewacht gefusilleerd Fort Rhijnauwen
  45. 09-7-1942 Weijer, van de Petrus Walter Gerardus Oranjewacht gefusilleerd Fort Rhijnauwen
  46. 13-7-1942 Simons David koopman ontbering
  47. 14-7-1942 Heide Marcus beschuitbakker ophanging Block II PDA
  48. 31-07-1942 Salomon Louis koopman in manufacturen niet Amersfoort maar Auschwitz 
  49. 17-8-1942 Westerborg Isaac van kantoorbediende ontbering
  50. 31-8-1942 Lecq Johan Cornelis van der politieagent
  51. 4-10-1942 Herzberg Georg pensionhouder ontbering Graf is nooit gevonden
  52. 5-10-1942 Joosten Johannes Andreas Josephus Antonius notaris ontbering
  53. 7-10-1942 Blaauw Siegfried muziekpedagoog, pianist ontbering
  54. 13-10-1942 Jacobs Jacques radiotechnicus mishandeling na vluchtpoging
  55. 13-10-1942 Zadick Leon boekbinder mishandeling na vluchtpoging
  56. 14-10-1942 Cohen Marcus Samuel koopman ophanging PDA Block IV
  57. 15-10-1942 Meesters Johannes Timotheus predikant ontbering Ziekenhuis Amersfoort
  58. 16-10-1942 Bannink Dirk badmeester represaillemoord Bergzicht
  59. 16-10-1942 Dam Hendrik van bakker CPN represaillemoord Bergzicht
  60. 16-10-1942 Endeveld Jan Cornelis schoenmaker represaillemoord Bergzicht
  61. 16-10-1942 Ewijk Wilhelmus loodgieter represaillemoord Bergzicht
  62. 16-10-1942 Gerritsen Albert Jan bakker represaillemoord Bergzicht
  63. 16-10-1942 Haantjes Jan wethouder gijzelaar uit Beekvliet / Haaren represaillemoord Bergzicht
  64. 16-10-1942 Heijninge Pieter Adrianus van fabrieksarbeider represaillemoord Bergzicht
  65. 16-10-1942 IJmkers Aaldert Jacobmonteur MLL-front / CPN / gijzelaar represaillemoord Bergzicht
  66. 16-10-1942 Kerkhoff Jacobus van der vakbondsbestuurder gijzelaar uit Beekvliet /  Haaren  represaillemoord Bergzicht
  67. 16-10-1942Kors Jacobus Hindrichs bakker represaillemoord Bergzicht
  68. 16-10-1942 Meulen Daniel van der verzekeringsagent represaillemoord Bergzicht
  69. 16-10-1942 Oijevaar Evert havenarbeider represaillemoord Bergzicht
  70. 16-10-1942 Roebers Johannes Hendrikus Eusebius sigarenfabrikant MLL-front represaillemoord Bergzicht
  71. 16-10-1942 Veen Jacobus van wever represaillemoord Bergzicht
  72. 16-10-1942 Vrind Heinrich Wilhelm Lucas advocaat en procureur gijzelaar uit Beekvliet / Haaren represaillemoord Bergzicht
  73. 23-10-1942 Leeuwe Louis de arbeider ophanging
  74. 24-10-1942 Engelander Cosman kruidenier ontbering / mishandeling
  75. 26-10-1942 Both Pieter Gijsbertus Willem caféhouder
  76. 31-10-1942 Arbeid David koopman ophanging
  77. 3-11-1942 Gelderen Isaac van verzekeringsadviseur ontbering
  78. 3-11-1942 Rodrigues de Miranda Salomon oud-wethouder mishandeling (mede-gevangenen?)
  79. 5-11-1942 GobesSalomon ophanging
  80. 6-11-1942 Content Jacob verzekeringsagent ontbering
  81. 6-11-1942 Vis Samuel handelsreiziger ophanging
  82. 6-11-1942 Worms Barendl ompenbewerker ophanging door SS'er Dohmen
  83. 8-11-1942 Groen Alexander goudsmid 'beim Fluchtversuch erschossen
  84. 7-11-1942 Zadoks Carelbeim Fluchtversuch erschossen 
  85. 12-11-1942 Feij Pieter fabrieksarbeider ontbering
  86. 12-11-1942 Pach Moses directeur ontbering
  87. 13-11-1942 Frangulea Constantin koopman textiel ontbering vermist
  88. 13-11-1942 Leon Salomon de ontbering
  89. 17-11-1942 Bella Matthijs de la koopman in vruchten' beim Fluchtversuch erschossen'
  90. 19-11-1942 Drukker Meijer handelsreiziger ontbering
  91. 19-11-1942 KosterAdolf Emanuel kantoorbediende 'beim Fluchtversuch erschossen'
  92. 19-11-1942 Weijel Jacob ontbering
  93. 19-11-1942 Bakker Jurjen gefusilleerd Soesterberg
  94. 19-11-1942 Eekhuis Hendrik Willem gefusilleerd Soesterberg
  95. 19-11-1942 Eekhuis Jan gefusilleerd Soesterberg
  96. 19-11-1942 Einde, van 't Gerrit Jan gefusilleerd Soesterberg
  97. 19-11-1942 Immerzeel Bernard Ernst Lodewijk gefusilleerd Soesterberg
  98. 19-11-1942 Lenssen Wilhelmus Johannes gefusilleerd Soesterberg
  99. 19-11-1942 Lugthart Cornelis gefusilleerd Soesterberg
  100. 19-11-1942 Maten, van der Wilhelm gefusilleerd Soesterberg
  101. 19-11-1942 Nieuwenhuis Gerrit Jan gefusilleerd Soesterberg
  102. 19-11-1942 Rodert Johannes gefusilleerd Soesterberg
  103. 19-11-1942 Siedenburg Anton Wijbrand gefusilleerd Soesterberg
  104. 19-11-1942 Teelen Franciscus Bernardus Canisius Maria gefusilleerd Soesterberg
  105. 19-11-1942 Weerd, de Frederik gefusilleerd Soesterberg
  106. 19-11-1942 Weerd, de Willem gefusilleerd Soesterberg
  107. 19-11-1942 Werven, van Gerrit gefusilleerd Soesterberg
  108. 20-11-1942 Jansen Paulus tuinman-leerling ontbering
  109. 21-11-1942 NapEtsko fabrieksarbeider CPN ontbering
  110. 22-11-1942 Brandel Salomon colporteur CPN ophanging
  111. 22-11-1942 Cohen Karel vertegenwoordiger ophanging
  112. 22-11-1942 Stoppelman Siegfried Moritz magazijnbediende ontbering
  113. 22-11-1942 Wallach Mozes vethandelaar ontbering
  114. 23-11-1942 Dikker Izak diamantbewerker ontbering
  115. 23-11-1942 Heuvel tot Beichlingen gezegd Bartolotti Rijnders, van den Antonie Frederik ontbering
  116. 25-11-1942 Molegraaf Johannes timmerman ontbering
  117. 25-11-1942 Turksma Izaak journalist ophanging
  118. 25-11-1942 Vigevano J. 'beim Fluchtversuch erschossen'
  119. 26-11-1942 Klomp Gerrit chauffeur ontbering vermist
  120. 27-11-1942 LegerCyril Charles elektrotechnisch ingenieur' beim Fluchtversuch erschossen'
  121. 27-11-1942 Polak Willem arts' beim Fluchtversuch erschossen'
  122. 28-11-1942 Krook Gerrit Niklaas tandarts ontbering
  123. 28-11-1942 Meerlo Philip Leonard ontbering
  124. 30-11-1942 Sanson Bernard Leo student ophanging
  125. 30-11-1942 Schuckink Kool Cornelus Hadrianus jurist ontbering
  126. 1-12-1942 Diepenbroek Wilhelmus ontbering
  127. 1-12-1942 Miele Heinrich Joseph Johann Gerhard Hubert koopman ontbering
  128. 2-12-1942 Mae Samuel boekbinder 'beim Fluchtversuch erschossen'
  129. 3-12-1942 Worms Juda chauffeur 'beim Fluchtversuch erschossen'
  130. 4-12-1942 MullerJacob Samuel lompensorteerder ontbering vermist
  131. 6-12-1942 Jager Klaaslos arbeider ontbering
  132. 10-12-1942 Vorst Joel koopman textielophanging
  133. 10-12-1942 Buren Levie van leerbewerker 'beim Fluchtversuch erschossen'
  134. 10-12-1942 Kerkdijk Albert Jan grondwerker ontbering
  135. 10-12-1942 Prins Mozes directeur confectiebedrijf 'beim Fluchtversuch erschossen'
  136. 11-12-1942 Groen Jacob broodbakker 'beim Fluchtversuch erschossen'
  137. 11-12-1942 Soesan Izaak diamantslijper 'beim Fluchtversuch erschossen'
  138. 11-12-1942 Spetter Jules vertegenwoordiger 'beim Fluchtversuch erschossen'
  139. 12-12-1942 Leons A. ontbering verwarring, zou in Mauthausen zijn overleden
  140. 14-12-1942 Ollebek Marinus Daniel transportarbeider ontbering
  141. 18-12-1942 Dorrestijn Hendrik boekdrukker ontbering
  142. 26-12-1942 Woude Jan van der administrateur ontbering
  143. 27-12-1942 Beek Willem inspecteur verzekeringsmaatschappij ontbering
  144. 27-12-1942 Weijl Lion ontbering
  145. 29-12-1942 Acke rFranciscus Mattheus van den schipper gefusilleerd Leusderheide
  146. 29-12-1942 As Gerrit van chef monteur gefusilleerd Leusderheide
  147. 29-12-1942 As Pieter van haltewachter NS gefusilleerd Leusderheide
  148. 29-12-1942 Aubert Cornelis Johannes magazijnchef gefusilleerd Leusderheide
  149. 29-12-1942 Borch tot Verwolde, van der Frederik Wilhelm graficus gefusilleerd Leusderheide
  150. 29-12-1942 Drost Theodorus Bernhardus woningopzichter CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  151. 29-12-1942 Faas Johannes buffetchef gefusilleerd Leusderheide
  152. 29-12-1942 Graaff Willem de boekhouder CPN gefusilleerd Leusderheide
  153. 29-12-1942 Hazenkamp Barend Gerrit typograaf CPN gefusilleerd Leusderheide
  154. 29-12-1942 Hoek Jacobus Philippus loodgieter CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  155. 29-12-1942 Huijbers Martinus Johannes Wilhelmus pakhuischef gefusilleerd Leusderheide
  156. 29-12-1942 Huijser Frans timmerman CPN gefusilleerd Leusderheide
  157. 29-12-1942 Jongh Willem Karel de laborant/chemisch analist CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  158. 29-12-1942 Kars Jan predikant gefusilleerd Leusderheide
  159. 29-12-1942 Kaspers Klaas nachtwaker museum CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  160. 29-12-1942 Keizer Adrianus elektrisch lasser CPN gefusilleerd Leusderheide
  161. 29-12-1942 Kleij Antoon van der metaaldraaier CPN gefusilleerd Leusderheide
  162. 29-12-1942 Masselman Philippus Wilhelmus leerling lijstenmaker Leeuwen garde gefusilleerd Leusderheide
  163. 29-12-1942 Muije Hendrik timmerman CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  164. 29-12-1942 Noordijk Jan horlogemaker gefusilleerd Leusderheide
  165. 29-12-1942 Oort Willem van ijzerwerker/bankwerker CPN gefusilleerd Leusderheide
  166. 29-12-1942 Pelt Jan van malkrasser CPN gefusilleerd Leusderheide
  167. 29-12-1942 Rijken Martinus trambestuurder CPN gefusilleerd Leusderheide
  168. 29-12-1942 Royen Hendrik Lodewijk van directeur luchtvaartbedrijf OD Gouda ontbering Kamp Amersfoort
  169. 29-12-1942 Rozendaal Joseph Jacob kantoorbediende CPN gefusilleerd Leusderheide
  170. 29-12-1942 Ruiter Willem de kantoorbediende CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  171. 29-12-1942 Sies Izaak telefonist CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  172. 29-12-1942 Stemerding Andries nachtwaker / marinier gefusilleerd Leusderheide
  173. 29-12-1942 Surquin Gerrit Willem fabrieksarbeider gefusilleerd Leusderheide
  174. 29-12-1942 Veenstra Binne sergeant gefusilleerd Leusderheide
  175. 29-12-1942 Wilschut Gerard buffetchef CPN gefusilleerd Leusderheide
  176. 29-12-1942 Onbekende Niet geïdentificeerd gefusilleerd Leusderheide
  177. 2-1-1943 Berge Gezinus ten metselaar ontbering
  178. 3-1-1943 Brouwer Aize veehouder 'beim Fluchtversuch erschossen'
  179. 7-1-1943 Boesman Joseph ontbering
  180. 7-1-1943 Hilst Karrewi Willem Laurens van der ambtenaar
  181. 8-1-1943 Baars Franciscus grondwerker ontbering vermist
  182. 8-1-1943 Leon Jonas de ontbering
  183. 10-1-1943 Verploegh Cornelis landbouwer ontbering
  184. 11-1-1943 Goedhart M. ontbering
  185. 12-1-1943 Jong van Lier Arnold de Jong van vertegenwoordiger ontbering
  186. 12-1-1943 Worp H. van der ontbering
  187. 14-1-1943 Bergström Willem Frederik Jacobus behanger ontbering vermist
  188. 15-1-1943 Steijger Johannes Antonius melkhandelaar ontbering
  189. 15-1-1943 Waterman Hartog koopman ontbering/schotwonden vermist
  190. 15-1-1943 Wessels Nicolaas Johannes slachter ontbering
  191. 17-1-1943 Eigenberg Johannes broodbakker ontbering
  192. 17-1-1943 Leerkotte Hendrik machinist ontbering
  193. 17-1-1943 Swart Samuel bakker ontbering
  194. 18-1-1943 Meijers Rudolf koopman
  195. 23-1-1943 Nijhof Albert voeger ontbering
  196. 27-1-1943 Elst C. van ontbering
  197. 31-1-1943 Sarfatij Abraham vertegenwoordiger ontbering
  198. 31-1-1943 Stam David van der ophanging
  199. 5-2-1943 Bastiaans Gerardus Johannes Petrus Paulus chauffeur Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  200. 5-2-1943 Breur Krijn journalist CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  201. 5-2-1943 Douma Robert Willem ambtenaar Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  202. 5-2-1943 Gerrese Willem Frederik machinebankwerker Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  203. 5-2-1943 Gertenbach Willem Johannes drukker Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  204. 5-2-1943 Groeneveldt Johan Frank student Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  205. 5-2-1943 Lans Wibo Sjerp Het Parool gefusilleerd  Leusderheide
  206. 5-2-1943 Leeuwen Adrianus Johannes van drukker Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  207. 5-2-1943 Meinardi Herman Jan kantoorbediende Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  208. 5-2-1943 Melkman Jacob reiziger Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  209. 5-2-1943 Nout Albert Cornelis graveur Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  210. 5-2-1943 Rima Lambert Gregoire machinezetter Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  211. 5-2-1943 Robbe Franciscus bezorger Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  212. 5-2-1943 Roeske Cosmo Medici Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  213. 5-2-1943 Smits Johannes Cornelis landbouwer Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  214. 5-2-1943 Snijders Nicolaas vormer Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  215. 5-2-1943 Tello Willem Adolf de handelsreiziger Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  216. 5-2-1943 Varwijk Julius Bernardus handelaar Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  217. 5-2-1943 Waas Elias kapper CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  218. 5-2-1943 Zwanenburg Jan Cornelis conducteur Het Parool gefusilleerd Leusderheide
  219. 10-2-1943 Maassen Armand Guillaume Henri student ontbering
  220. 12-2-1943 VriesThijs de veehandelaar ontbering
  221. 11-3-1943 Draaisma Johan Christiaan administratief ambtenaar GEB gefusilleerd
  222. 11-3-1943 Holleman Cornelis CPN gefusilleerd
  223. 8-4-1943 Doornink Gerrit Jan bouwkundige CPN gefusilleerd Leusderheide
  224. 8-4-1943 Kibbel Johannes borstelmaker CPN gefusilleerd Leusderheide
  225. 8-4-1943 Kleef Hendrik van metaalarbeider CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  226. 8-4-1943 Leest Arie de stoker CPN gefusilleerd Leusderheide
  227. 8-4-1943 Nederlof Jan Dirk schilder CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  228. 8-4-1943 Schrander Louis bloemenkoopman CPN gefusilleerd Leusderheide
  229. 8-4-1943 Zutphen Andries van vertegenwoordiger CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  230. 2-5-1943 Davelaar Dirk pakhuisknecht 'beim Fluchtversuch erschossen' Lageweg
  231. 18-5-1943 Jacovici Isaac 'beim Fluchtversuch erschossen'
  232. 21-5-1943 Paauw, de Bertha Judith ziekte/ontbering St. Elisabeth ziekenhuis
  233. 24-6-1943 Dongen Johannes Hendricus van stratenmaker gefusilleerd Leusderheide
  234. 24-6-1943 Drenth Henri Pieter monteur gefusilleerd Leusderheide
  235. 24-6-1943 Hartt Willem Hendrik 't chemicus gefusilleerd Leusderheide
  236. 24-6-1943 Hovenkamp Johannes arbeider gefusilleerd Leusderheide
  237. 24-6-1943 Kist Cornelis Louis militair gefusilleerd Leusderheide
  238. 24-6-1943 Klerck Adriaan Cornelis Laurens militair gefusilleerd Leusderheide
  239. 24-6-1943 Melse Laurens assistent-accountant gefusilleerd Leusderheide
  240. 24-6-1943 Spaans Cornelis leerling MTS gefusilleerd Leusderheide
  241. 14-7-1943 Florijn Jacobus expediteur CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  242. 14-7-1943 Kraats Cornelis van der heier CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  243. 14-7-1943 Meijer Karel metaaldraaier CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  244. 14-7-1943 Speksnijder Caspar metselaar CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  245. 14-7-1943 Speksnijder Hendrikhuis schilder CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  246. 14-7-1943 Vleeschhouwer Jacob kantoorbediende CPN / NVM gefusilleerd Leusderheide
  247. 17-7-1943 Content Daniel slager ontbering PDA Krankenrevier
  248. 20-7-1943 Blaauw Robert student verzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  249. 20-7-1943 Borch van Verwolde Willem Hendrik Emile van der studentverzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  250. 20-7-1943 Bosch Johan Jacob Diederik ten militairverzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  251. 20-7-1943 Braat Bartholomeus Marinus Cristoph militairverzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  252. 20-7-1943 Brasser Jacob timmerman verzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  253. 20-7-1943 Brejaart Franciscus Jacobus militairverzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  254. 20-7-1943 Doorninck Werner Heinrich van ingenieur verzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  255. 20-7-1943 Hattem Johan van studentverzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  256. 20-7-1943 Hattem Willem van ingenieur verzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  257. 20-7-1943 Kamp Kars Lucas ingenieur verzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  258. 20-7-1943 Kooijmans Willem verzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  259. 20-7-1943 Oven Friedrich Alexander von ambtenaar verzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  260. 20-7-1943 Pagter Gerardus de timmerman verzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  261. 20-7-1943 Pienbroek Johannes Willem van studentverzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  262. 20-7-1943 Snijders Adolf studentverzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  263. 20-7-1943 Stenger Ja nNS-medewerker verzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  264. 20-7-1943 Strobos Jacob inspecteur van politieverzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  265. 20-7-1943 Sturm Cornelis Willem loodgieter verzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  266. 20-7-1943 Tuijl Gerard Abraham ambtenaar verzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  267. 20-7-1943 Wegerif Cornelis controleur bibliothekenverzetsgroep Inlichtingendienst gefusilleerd Leusderheide
  268. 29-7-1943 Abbenbroek Anton Willem Marie student OD gefusilleerd Leusderheide
  269. 29-7-1943 Althoff Adrianus Aloijsius Felix journalist OD gefusilleerd Leusderheide
  270. 29-7-1943 Berg Christiaan Frederik van den militair OD gefusilleerd Leusderheide
  271. 29-7-1943 Doorn Willem Theodoor Cornelis van militair OD gefusilleerd Leusderheide
  272. 29-7-1943 Dudok van Heel Fritjof student OD gefusilleerd Leusderheide
  273. 29-7-1943 Hartogs  Rudolf textieltechnicus OD gefusilleerd Leusderheide
  274. 29-7-1943 Hertly Willem Hendrik magazijnchef GEBOD gefusilleerd Leusderheide
  275. 29-7-1943 Jonge Melly Johan Frederik Henri de militair OD gefusilleerd Leusderheide
  276. 29-7-1943 Latuperisa Eduard Alexander militair OD gefusilleerd Leusderheide
  277. 29-7-1943 Mulder Willem kantoorbediende OD gefusilleerd Leusderheide
  278. 29-7-1943 Rijn Anthonius Cornelis Theodorus van groentehandelaar OD gefusilleerd Leusderheide
  279. 29-7-1943 Schimmelpenninck Johan directeur OD gefusilleerd Leusderheide
  280. 29-7-1943 Straelen Joannes Aloysius van vertegenwoordiger OD gefusilleerd Leusderheide
  281. 29-7-1943 Vaz Dias Salomon journalist OD gefusilleerd Leusderheide
  282. 29-7-1943 Vinkesteijn Gerardus Joannes Franciscus binnenhuisarchitect OD gefusilleerd Leusderheide
  283. 29-7-1943 Wijnberg Abraham lasser OD gefusilleerd Leusderheide
  284. 7-8-1943 Moonen Adrien Lambert Jacques Emile Marie inspecteur van politie OD gefusilleerd Leusderheide
  285. 10-8-1943 Kramer Gerrit kolenwerker ontbering vermist
  286. 23-8-1943 Slikker Gerrit groentehandelaar ontbering
  287. 27-8-1943 Postma Jan drukker ontbering
  288. 30-8-1943 Asscher Emanuel Benjamin advocaat ontbering/mishandeling
  289. 8-9-1943 Bemmelen, van Petrus Johannes Leonardus aanslaander ontbering/mishandeling PDA
  290. 29-9-1943 Kinsbergen Jacques Leopold musicus ontbering
  291. 1-10-1943 Perels Willem Hubertus vertegenwoordiger ontbering/mishandeling SD-er Wijnands (schotwonden)
  292. 20-10-1943 Aronson Leon David handelsreiziger ontbering/mishandeling SD-er Wijnands (schotwonden)
  293. 29-10-1943 Scholts H.G. chauffeur PDA Block IV
  294. 20-11-1943 Scholten Johannes Hendrikus melkhandelaar 'beim Fluchtversuch erschossen'
  295. 25-12-1943 Ploeger G.
  296. 2-1-1944 Gamelkoorn Johannes Beschoten vanaf wachttoren A
  297. 11-2-1944 Oosterling Johannes Antonius radiotechnicus
  298. 20-2-1944 Molen Piebe van der arbeider
  299. 24-2-1944 Heerdink Marinus metaalarbeider
  300. 25-2-1944 Vliet W. van ontbering PDA
  301. 29-2-1944 Janbroers Jan Matthijs aangeschoten bij vluchtpoging Soesterberg PDA Krankenrevier
  302. 7-3-1944 Zwienen Klaas van PDA
  303. 8-3-1944 Busch Aaltmachine bankwerker bombardement Soesterberg - schotwonden Soesterberg
  304. 8-3-1944 Dekker Marie Cornelis los werkman bombardement Soesterberg St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  305. 8-3-1944 Dijk, van Jan arbeider bombardement Soesterberg Soesterberg
  306. 8-3-1944 Froom Albert wasbaas bombardement Soesterberg St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  307. 8-3-1944 Gijsen Andries Hendrikus bombardement Soesterberg Amersfoort (volgens akte) - vermist
  308. 8-3-1944 Gruteke Gijsbertus slager bombardement Soesterberg St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  309. 8-3-1944 Heiwegen Cornelis bombardement Soesterberg St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  310. 8-3-1944 Hofman Jacob landarbeider bombardement Soesterberg St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  311. 8-3-1944 Holthof Wicher bakker bombardement Soesterberg - schotwonden Soesterberg
  312. 8-3-1944 Huysman Leendert jockey bombardement Soesterberg St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  313. 8-3-1944 Nijland Hendrik Dirk bombardement Soesterberg - schotwonden Soesterberg
  314. 8-3-1944 Paats Johannes machine bankwerker bombardement Soesterberg St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  315. 8-3-1944 Sliep Tjerk bombardement Soesterberg - schotwonden Soesterberg
  316. 8-3-1944 Vermeulen Willem Adrianus betonarbeider bombardement Soesterberg - schotwonden St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  317. 8-3-1944 Vliet, van Hendrik Johannes matroos rijnvaart bombardement Soesterberg - schotwonden Soesterberg
  318. 9-3-1944 Bolten Nicolaas landarbeider ontbering/ziekte St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  319. 9-3-1944 Kaales Nicolaas chef kok bombardement Soesterberg - schotwonden Soesterberg
  320. 9-3-1944 Woons Andries bombardement Soesterberg Soesterberg
  321. 10-3-1944 Storm Sjoerd hulpbewaarder bombardement Soesterberg St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  322. 12-3-1944 Houtschilt Johannes Marinus monteur bombardement Soesterberg St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  323. 12-3-1944 Korten Johan landarbeider bombardement Soesterberg St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  324. 12-3-1944 Vos Willem fabrieksarbeider bombardement Soesterberg St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  325. 16-3-1944 Aafjes Nicolaas PDA
  326. 20-3-1944 Boer Meine de landarbeider ontbering PDA
  327. 21-3-1944 Frossink Brugt bombardement Soesterberg St. Elisabeth ziekenhuis Amersfoort
  328. 22-3-1944 Brederveld Cornelis PTT-medewerker ontbering
  329. 23-3-1944 Ruiter Gerrit de arbeider ontbering vermist
  330. 29-3-1944 Breedveld Wilhelm Hendrik ontbering - vermist
  331. 31-3-1944 Olthof Nicolaas landarbeider ontbering
  332. 12-5-1944 Made Johannes van der lasser
  333. 12-6-1944 Althuijzen Gerardus Pieter Casper slager gefusilleerd Leusderheide achter grote schietbaan
  334. 18-6-1944 Huese Bernard Frans ingenieur
  335. 19-6-1944 Simons Jan Mathijs koopman
  336. 24-6-1944 Neuteboom L.
  337. 30-6-1944 Kamp Bastiaan Arie machine-bankwerker ontbering
  338. 5-7-1944 Zonneveld Simon Gerrit Johannes fabrieksarbeider ontbering - vermist
  339. 13-7-1944 BroerJacob timmerman
  340. 13-7-1944 Heslinga Cornelis landarbeider ontbering
  341. 17-7-1944 Hensems Hendrik Johan gemeenteambtenaar represaillemoord Leusderheide
  342. 17-7-1944 Kip Hendrik ambtenaar represaillemoord Leusderheide
  343. 17-7-1944 Klute Hendrikus Johannes Josephus kantoorbediende represaillemoord Leusderheide
  344. 17-7-1944 Warle Willem de (1921) kantoorbediende represaillemoord Leusderheide
  345. 17-7-1944 Warle Willem de (1884) kantoorbediende represaillemoord Leusderheide
  346. 17-7-1944 Wouters Jan kantoorbediende represaillemoord Leusderheide
  347. 21-7-1944 Eldert Johannes Antonie van meubelmaker represaillemoord Leusderheide
  348. 21-7-1944 Geuns Ernest George van NS-hoofdcommies represaillemoord Leusderheide
  349. 21-7-1944 Kropff Cornelis Franciscus bezorger
  350. 21-7-1944 Linssen Henricus Ignatius distrib. Ambtenaarrep resaillemoord Leusderheide
  351. 21-7-1944 Rodriguez Jozef Marius militair represaillemoord Leusderheide
  352. 21-7-1944 Span Petrus timmerman represaillemoord Leusderheide
  353. 21-7-1944 Toussaint Christiaan Canisius afdelingschef represaillemoord Leusderheide
  354. 21-7-1944 Treijtel Petrus Laurentius timmerman represaillemoord Leusderheide
  355. 21-7-1944 Wagter Arp smid-bankwerker represaillemoord Leusderheide
  356. 10-8-1944Aerts Emilius Antonius landarbeider Doodgeschoten bij ontvluchting tijdens opbrengen naar PDA Kapelweg Amersfoort - vermist
  357. 26-8-1944 Dooren Johannes van spoelsters baas
  358. 06-9-1944 van Hattem Fritz Otto gefusilleerd bij Kamp Amersfoort vermist
  359. 8-9-1944 Beek Wilhelmus Franciscus ter represaillemoord Leusderheide
  360. 8-9-1944 Beuger A.sportinstructeur represaillemoord Leusderheide
  361. 8-9-1944 Lambregts Albertus metaalarbeider represaillemoord Leusderheide
  362. 9-9-1944 Klein Karel Frederik gefusilleerd Leusderheide
  363. 9-9-1944 Kosterman gefusilleerd Leusderheide
  364. 9-9-1944 Marchal Hendrik Anthonie gefusilleerd Leusderheide
  365. 9-9-1944 Schneider gefusilleerd Leusderheide
  366. 16-9-1944 Spoel Martinus Johannes ontbering
  367. 20-9-1944 Hofland Antoon ambtenaar ontbering
  368. 24-9-1944 Baan Albertus Jacobus van der Represaillemoord Leusderheide
  369. 24-9-1944 Beynum Felix Isidoor van Represaillemoord Leusderheide
  370. 24-9-1944 Elzinga Gerardus kantoorbediende Represaillemoord Leusderheide
  371. 24-9-1944 Has Cornelis kruidenier Represaillemoord Leusderheide
  372. 24-9-1944 Hendriks Arie Jacobus inspecteur Ned. Bouwkas Represaillemoord Leusderheide
  373. 24-9-1944 Schol Petrus bakker's avonds gefusilleerd (persoonsverwisseling met W. Schol?)Leusderheide
  374. 24-9-1944 Schol Willem schilder represaillemoord Leusderheide
  375. 24-9-1944 Timmers Willem Joseph Hubert Leusderheide
  376. 6-10-1944 Brons Johannes Coenraad ambtenaar rijkswaterstaat bombardement KELA terrein Vlasakkers
  377. 6-10-1944 Aarle Gabriel Bernardus van keukenknecht bombardement KELA terrein Vlasakkers
  378. 6-10-1944 Haverhoek Karel keukenknecht bombardement KELA vermist
  379. 6-10-1944 Rietveld Adrianus keukenknecht bombardement KELA terrein Vlasakkers
  380. 6-10-1944 Warmerdam Cornelis Petrus schoenmaker bombardement KELA terrein Vlasakkers
  381. 13-11-1944 Rosbergen Kornelis Marinus handelaar in marmer gefusilleerd?
  382. 18-11-1944 Breukelen Henricus van aannemer represaillemoord
  383. 18-11-1944 Dijk Hendrik van timmerman was ondergedoken bij fam. Rijper represaillemoord Schietbaan (graf IV)
  384. 18-11-1944Rijper Franciscus Gijsbertus A. ambtenaar represaillemoord Schietbaan (graf IV)
  385. 18-11-1944 Rijper Klaas Paulus kantoorbediende represaillemoord Schietbaan (graf IV)
  386. 20-11-1944 Reekers Hermanus Albertus Johannes betonarbeider ophanging Block III vermist
  387. 24-11-1944 Kolkman Hendrik aannemer neergeschoten tijdens transport Achter boerderij nabij PDA (graf II)
  388. 28-11-1944 Bergwerf Philip letterzetter represaillemoord Achter boerderij nabij PDA (graf II)
  389. 28-11-1944 Bronswijk J.C.J. monteur represaillemoord Achter boerderij nabij PDA (graf II)
  390. 28-11-1944 Bulthuis Ubel Nonkes hoofdonderwijzer represaillemoord Achter boerderij nabij PDA (graf II)
  391. 28-11-1944 Haeringen Arie van landbouwer represaille moord Schietbaan
  392. 28-11-1944 Haije Cornelis automonteur represaillemoord Achter boerderij nabij PDA (graf II)
  393. 28-11-1944 Haije Philips Engelbertus metselaar represaillemoord Achter boerderij nabij PDA (graf II)
  394. 28-11-1944 Prins Johann schilder represaillemoord Achter boerderij nabij PDA (graf III)
  395. 28-11-1944 Reinke Eduard Johan vertegenwoordiger represaillemoord Achter boerderij nabij PDA (graf II)
  396. 28-11-1944 Rijper Sjouke predikant represaillemoord Achter boerderij nabij PDA (graf II)
  397. 28-11-1944 Teisman Harm gemeentesecretaris represaillemoord Schietbaan
  398. 28-11-1944 Vries Andries de hulpbesteller PTT represaillemoord Achter boerderij nabij PDA (graf II)
  399. 6-12-1944 Rosier Johannes Paulus Christianus Cornelis koopman ontbering
  400. 16-12-1944 Siedner Fedor vertegenwoordiger
  401. 20-12-1944 Schagen Willem van schoenmaker
  402. 30-12-1944 Papendrecht D.A. van ontbering
  403. 1-1-1945 Tjepkema Martinus Johannes handelsagent
  404. 7-1-1945 Langeraap Johannes directeur melkfabriek ontbering PDA
  405. 10-1-1945 Lems Gerrit elektro-monteurontbering PDA
  406. 10-1-1945 Smeenk A.L. tapijtwever t.g.v. mishandelingen 'Nieuwjaarsappèl PDA
  407. 11-1-1945 Schelt Meijndert van leerling MTS ontbering
  408. 12-1-1945 Jong Johan Frederik Gerard de kapper ontbering
  409. 15-1-1945 Schaap A. grondwerker ontbering PDA
  410. 21-1-1945 Renooy J.J.  rijwielmonteur ontbering/gefusilleerd (onzeker) OT Kamp Amsvorde
  411. 26-1-1945 Bordewijk Lourens Hendrik schipper ontbering
  412. 29-1-1945 Jacobs Barend chauffeur vermist
  413. 5-2-1945 Aakster Pieter van den gefusilleerd represaillemoord BW-Laan
  414. 5-2-1945 Bekooij Jacob represaillemoord BW-Laan
  415. 5-2-1945 Best August Richard represaillemoord BW-Laan
  416. 5-2-1945 Beukman A. represaillemoord BW-Laan
  417. 5-2-1945 Courbois Lambertus tuinier represaillemoord BW-Laan
  418. 5-2-1945 Dirks Joannes Gerardus Alphonsus Maria onderwijzer represaillemoord BW-Laan
  419. 5-2-1945 Dool Dirk Floris van den tuinder represaillemoord BW-Laan
  420. 5-2-1945 Duin Simon Roelof van handwagenverhuurder represaillemoord BW-Laan
  421. 5-2-1945 Gool Johannes Franciscus van broodbezorger represaillemoord BW-Laan
  422. 5-2-1945 Heulen Eduard van represaillemoord BW-Laan
  423. 5-2-1945 Kempen Johennes van kapper represaillemoord BW-Laan
  424. 5-2-1945 Knol Lodewijk student represaillemoord BW-Laan
  425. 5-2-1945 Kok Antonius Waltherus metaalbewerker represaillemoord BW-Laan
  426. 5-2-1945 Valk Antonius Cornelisauto-lasserrepresaillemoordBW-Laan
  427. 5-2-1945 Visser Arie Teunis inkoper represaillemoord BW-Laan
  428. 5-2-1945 Visser Johannes Teunis chef-inkoper represaillemoord BW-Laan
  429. 5-2-1945 Wiel Hendrik Jan van der leraar represaillemoord BW-Laan
  430. 5-2-1945 Wijfjes Johannes schilder represaillemoord BW-Laan
  431. 5-2-1945 Wijk Wouter van represaillemoord BW-Laan
  432. 5-2-1945 Wijma Laurens waterbouwkundige represaillemoord BW-Laan
  433. 23-2-1945 Harteloh Johannes timmerman
  434. 27-2-1945 Klop Pieter
  435. 8-3-1945 Amerongen Albertus Antonius van melkbezorger represaillemoord Schietbaan
  436. 8-3-1945 Beijersbergen Theodorus Johannes Cornelis slager represaillemoord Schietbaan
  437. 8-3-1945 Bisschop Reinier kok represaillemoord Schietbaan
  438. 8-3-1945 Blauw Wolter C.C.D.-beambte represaillemoord Schietbaan
  439. 8-3-1945 Bolks Heine monteur represaillemoord Schietbaan
  440. 8-3-1945 Bomas Antonie Pieter instrumentmaker PTT represaillemoord Schietbaan
  441. 8-3-1945 Bosschieter Johannes Anthonius bankwerker V-Mann Sicherheitsdienst represaillemoord Schietbaan
  442. 8-3-1945 Burg J. v.d. politiebeambte represaillemoord Schietbaan
  443. 8-3-1945 Coster Herman Jacob kandidaatnotaris represaillemoord Schietbaan
  444. 8-3-1945 Court Onderwater Johannes Pompejus de student represaillemoord Schietbaan
  445. 8-3-1945 Dadema Baroldus kleermaker CPN represaillemoord Schietbaan
  446. 8-3-1945 Dalen Gerrit van kassier distributiere presaillemoord Schietbaan
  447. 8-3-1945 Drop Cornelis bakker represaillemoord Schietbaan
  448. 8-3-1945 Elcus Frederik Hendrik Jan kapper represaillemoord Schietbaan
  449. 8-3-1945 Elsinga Folkert student represaillemoord Schietbaan
  450. 8-3-1945 Gelder Jan Willem van typograaf represaillemoord Schietbaan
  451. 8-3-1945 Hazebroek Johannes Marinus chauffeur-monteur represaillemoord Schietbaan
  452. 8-3-1945 Herwerden Jan Pieter Hondius van student represaillemoord Schietbaan
  453. 8-3-1945 Hollebeek Johan Philip metselaar represaillemoord Schietbaan
  454. 8-3-1945 Hollebeek Nicolaas smid-vuurwerker represaillemoord Schietbaan
  455. 8-3-1945 Hulstijn Jan Hendrik werktuigkundige KPM represaillemoord Schietbaan
  456. 8-3-1945 Jenny Albert Gustav ambtenaar represaillemoord Schietbaan
  457. 8-3-1945 Jiskoot Bastiaan bankemployé represaillemoord Schietbaan
  458. 8-3-1945 Johanknegt Jan Coenraad ingenieur represaillemoord Schietbaan
  459. 8-3-1945 Keij Jacob inspecteur verzekeringsmaatschappi jrepresaillemoord Schietbaan
  460. 8-3-1945 Kersbergen Joh.kantoorbediende represaillemoord Schietbaan
  461. 8-3-1945 Koegler Hendrik Frederik Samuel arbeider CPN represaillemoord Schietbaan
  462. 8-3-1945 Kramer Gerrit machinaal houtbewerker CPN represaillemoord Schietbaan
  463. 8-3-1945 Kwanten Theodorus Johannes manufacturier represaillemoord Schietbaan
  464. 8-3-1945 Leijster Willem de brandstoffenhandelaar represaillemoord Schietbaan
  465. 8-3-1945 Möls Christiaan Cornelis wachtmeester van politie represaillemoord Schietbaan
  466. 8-3-1945 Mulder Willem Frederik loodgieter represaillemoord Schietbaan
  467. 8-3-1945 Nooy van der Kolff Arie Hessel rijksambtenaar represaillemoord Schietbaan
  468. 8-3-1945 Oberman Gerkstudent represaillemoord Schietbaan
  469. 8-3-1945 Oranje Pieter arbeider represaillemoord Schietbaan
  470. 8-3-1945 Penning Frans Emile sportleraar represaillemoord Schietbaan
  471. 8-3-1945 Pietersen Charles Gerard Jaques handelaar represaillemoord Schietbaan
  472. 8-3-1945 Pot Pieter Jacobus ambtenaar PTT represaillemoord Schietbaan
  473. 8-3-1945 Prins Jacques kleermaker represaillemoord Schietbaan
  474. 8-3-1945 Simons Pieter depothouder represaillemoord Schietbaan
  475. 8-3-1945 Stranders Nathan musicus represaillemoord Schietbaan
  476. 8-3-1945 Talboo Theophile reiziger represaillemoord Schietbaan
  477. 8-3-1945 Tiemens Karel Frederik Leonardus monteur CPN represaillemoord Schietbaan
  478. 8-3-1945 Venis Johannes boekhandelaar represaillemoord Schietbaan
  479. 8-3-1945 Verdonk Hendrikus Cornelis ambtenaar CPN represaillemoord Schietbaan
  480. 8-3-1945 Vlamings Adrianus Maria Cornelis Lucia kantoorbediende represaillemoord Schietbaan
  481. 8-3-1945 Winkel Hendrik Willem bouwkundige represaillemoord Schietbaan
  482. 8-3-1945 Wit Dirk de lijstenmaker CPN represaillemoord Schietbaan
  483. 8-3-1945 Wuijster Jan chauffeur represaillemoord Schietbaan
  484. 8-3-1945 Zuur Jacobus loodgieter CPN represaillemoord Schietbaan
  485. 14-3-1945 Nipperus Benjamin schipper ontbering PDA
  486. 16-3-1945 Oostenrijk Pieter Otto kantoorbediende ontbering PDA
  487. 17-3-1945 Peterson of Pietersom A. van bankwerker ontbering vermist
  488. 18-3-1945 Jakobs Hendrik arts ontbering PDA Krankenrevier
  489. 18-3-1945 Lingen Karel Frederik Engelbertus van der verfspuiter ontbering PDA
  490. 18-3-1945 Zon Gijsbert van lucht klinker ontbering
  491. 18-3-1945 Rombout Petrus Jacobus ambtenaar op 11-3-45 zwaargewond in cel geplaatst, zelfdoding vermist
  492. 20-3-1945 Angeren Sijbrandus Petrus Gerardus Josef van niet zeker gevangene PDA represaillemoord Loosdrecht
  493. 20-3-1945 Garritsen Cornelis kolenhandelaar represaillemoord Loosdrecht
  494. 20-3-1945 Have Gerhard ten kruidenier niet zeker gevangene PDA represaillemoord Loosdrecht
  495. 20-3-1945 Rijn Cornelis Anthonius van Schilder represaillemoord Loosdrecht
  496. 20-3-1945 Roosjen Folkert Gijsbertus leraar represaillemoord Loosdrecht
  497. 20-3-1945 Roseboom Peter klerk NS represaillemoord Loosdrecht
  498. 20-3-1945 Tigelaar Rijk represaillemoord Loosdrecht
  499. 20-3-1945 Verduij nCornelis schilder represaillemoord Loosdrecht
  500. 20-3-1945 Vliet Hielke van bankemployé represaillemoord Loosdrecht
  501. 20-3-1945 Wijk Jan van der niet zeker gevangene PDA represaillemoord Loosdrecht
  502. 20-3-1945 Boonzaaijer Gerrit landbouwer represaillemoord Appelweg
  503. 20-3-1945 Elst Lambertus van marechaussee represaillemoord Appelweg
  504. 20-3-1945 Geest Pieter Rutger de schildersknecht represaillemoord Appelweg
  505. 20-3-1945 Gestel Derk van fabrieksarbeider represaillemoord Appelweg
  506. 20-3-1945 Kelderman Johannes kantoorbediende represaillemoord Appelweg
  507. 20-3-1945 Lugthart Maarten Henricus boekhouder represaillemoord Appelweg
  508. 20-3-1945 Mekking Jantimmerman represaillemoord Appelweg
  509. 20-3-1945 Rombout Ferdinand student represaillemoord Appelweg
  510. 20-3-1945 Veenendaal Barend schildersknecht rep resaillemoord Appelweg
  511. 20-3-1945 Veenendaal Elbert conducteur NS represaillemoord Appelweg
  512. 24-3-1945 Steijger Jacob Christiaan ontbering vermist
  513. 27-3-1945 Mooij Klaas Hendrik Coenraad ontbering - vermist PDA
  514. 29-3-1945 Blij Cornelis van der bediende boekhandel ontbering
  515. 30-3-1945 Koedijk Hermannus Johannus landbouwer ontbering
  516. 31-3-1945 Nieuwendijk Gijsbertus Cornelis cratteur ontbering
  517. 3-4-1945 Swaanswijk Joseph Hendricus PTT-adjunctcommies vermoord, van der Neut en Wester veldachter loods vooraan rechts Appelweg
  518. 5-4-1945 Luten Gerrit Jan landbouwer ontbering
  519. 11-4-1945 Hoogermolen Abraham Charles Christiaan assistant accountant ontbering
  520. 14-4-1945 Simon Cornelis los-arbeider 'beim Fluchtversuch erschossen '/ vermoord   Garage / bunker
  521. 24-4-1945 Roza Bastiaan Arie distributie ambtenaar ontbering