Blikverpakkingen

Blik is dun gewalst plaatstaal. Afhankelijk van het doel wordt er een beschermlaag tegen corrosie op aangebracht. Traditioneel was dat tin, door onderdompelen in een bad van gesmolten tin of door galvanisatie aangebracht, tegenwoordig is het vaak een op epoxy gebaseerde kunststof.

Een belangrijke toepassing van blik zijn verpakkingen, onder andere van levensmiddelen, zoals (conservenblikken of drankblikjes). Vooral zure levensmiddelen stellen hoge eisen aan de coating, omdat het staal er gemakkelijk door wordt aangetast, wat te proeven is. De materiaaldikte van drankblikjes is variabel. De bodem is 0,3 mm, de wand is 0,11 mm en de kraag is 0,16 mm dik. De dikte wordt geoptimaliseerd zodat het blikje sterk genoeg is als er vloeistof in zit (oefent een druk uit) en zodat het eveneens makkelijk plat te drukken is als het leeg is.

Tot enige decennia geleden was blik het materiaal bij uitstek voor de vervaardiging van eenvoudige huishoudelijke artikelen (bijvoorbeeld voor stoffer en blik of voor kinderspeelgoed).