Jassen

Jassen

 

Een jas is een kledingstuk welke kan worden gedragen door zowel mannen als vrouwen. Een jas is oorspronkelijk gemaakt om het bovenlichaam van de drager te beschermen tegen de kou of neerslag. Het is per jas afhankelijk of deze kan worden gesloten door middel van ritssluiting, knopen, een riem of nog iets anders. Een jas heeft veelal lange mouwen hoewel dit niet altijd het geval is. Waar jassen vroeger daadwerkelijk tegen kou of neerslag werd gedragen zie je dat veel mensen tegenwoordig een jas als modestuk dragen en tussen de standaard mensen uit willen springen.

Soorten Jassen

Er zijn veel verschillende soorten jassen in omgang. Enkele voorbeelden van soorten jassen zijn de badjas, blazer, bontjas, colbert, regenjas, winterjas en nog zo zijn er nog veel meer. Alle voorgenoemde jassen zijn anders maar met dezelfde functie. Het verschil kan liggen in de stof of de vorm van de jas. Waar een badjas vaak is gemaakt van badstof is de bontjas gemaakt van bond. Nog een voorbeeld van een jas is de bodywarmer. Deze is anders dan de andere jassen door het feit dat de bodywarmer geen mouwen heeft. De bodywarmer is vaak gemaakt van waterdichte stof aan de buitenkant en een fleece stof aan de binnenzijde om het torso extra op te warmen.

De nette jas

Veel jassen worden daadwerkelijk gebruikt als bescherming tegen kou en neerslag maar worden bij binnenkomst uitgetrokken. In tegenstelling tot de normale jas zijn er ook nette jassen welke juist worden gedragen om formaliteit uit te stralen. Deze jassen zijn vaak colberts. De colbert is een jas die voornamelijk door mannen worden gedragen. Een colbert maakt vaak samen met een broek deel uit van een pak