Truien

Truien

 

Een trui is een kledingstuk welke is gemaakt om te dragen over het bovenlichaam. De trui heeft geen sluiting aan de voorkant zoals een vest en wordt aangetrokken over het hoofd. De trui dient als bedekking van het bovenlichaam. Wanneer men buiten komt wordt vaak nog een jas over de trui gedragen als extra bescherming tegen kou en neerslag. Onder een trui wordt vaak nog een hemd, een T-shirt of een overhemd gedragen. Veel van de originele truien zijn gebreid van schapenwol. Tegenwoordig zijn er ook veel truien welke met machines worden gemaakt van katoen, fleece of synthetische garen.

Soorten truien

Er zijn enkele verschillende soorten truien. Elk heeft zijn eigen kenmerken. Enkele voorbeelden van verschillende soorten truien zijn onder meer de sweater, de naveltrui, de wielrentrui, de schipperstrui en nog meer. Het verschil van de truien zit veelal in de lengte en het gebruikte materiaal van de trui.

Wielrentrui

Een voorbeeld van een trui is de wielrentrui. Dit is een bekend voorbeeld van een trui wat eigenlijk geen echte trui meer is. Vroeger echter droegen de wielrenners vaak nog truien om zichzelf te beschermen tegen de wind. Tegenwoordig worden de wielren shirts gemaakt van moderne materialen. Het shirt wat gedragen wordt door de winnaar van de vorige ronde of editie wordt echter nog steeds een trui genoemd uit traditie. De trui heeft voor elke ronde of land een andere kleur om duidelijk te maken wat de wielrenner heeft gewonnen. Een bekend voorbeeld is de gele trui welke gewonnen kan worden in de Ronde van Frankrijk.