Scheerapparaten

Scheren is iets van alle tijden en culturen

Archeologen hebben ontdekt dat al in het stenen tijdperk – 20.000 tot 30.000 jaar voor Christus – al het eerste gereedschap werd ontwikkeld om baardhaar in de toom te houden. De eerste mesjes waren van vuursteen en werden snel bot, een soort wegwerpmesjes dus. Het scheren van gezichts- en lichaamshaar wordt in bijna alle culturen zowel door mannen en vrouwen al millennia gedaan.

Philips verkoopt sinds 1939 de Philishave, een elektrisch scheerapparaat met roterende mesjes. Het scheerapparaat werd ontwikkeld binnen Philips door de in Antwerpen geboren ingenieur en uitvinder Alexandre Horowitz (1904-1982). De familie Horowitz moest noodgedwongen van België naar Nederland verhuizen aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Alexandre Horowitz ging in Amsterdam naar school en studeerde aan de Technische Universiteit. In 1929 ging de net afgestudeerde ingenieur aan de slag op de Research Afdeling van Philips.

Philips was in die jaren vooral een producent van radio’s en gloeilampen. Mede ingegeven door de grote economische recessie in de jaren dertig ging Philips / Norelco in de VS op zoek naar nieuwe producten. Een daarvan was een door het familiebedrijf Schick op de markt gebracht scheerapparaat met heen en weer bewegende mesjes. Horowitz was gefascineerd door het idee van elektrisch scheren en ontwikkelde een ander – en in zijn ogen veel beter werkend – systeem met een roterende scheerkop. Philips introduceerde zijn eerste Philishave – bijgenaamd ‘De Sigaar’ in 1939, 10 jaar nadat Schick de eerste elektrische scheerapparaten in de VS had gepresenteerd.

De scheerapparaten van Schick en Philips kende een bijzondere voorloper: het opdraaibare scheerapparaat. Het was Willis G. Shockey die in 1910 de basis legde voor het moderne elektrische scheren door een apparaat te ontwikkelen, waarin een veer opgewonden moest worden. Zodra men de veer los liet, bewogen de messen en kon er geschoren worden. Met de hand scheren ging absoluut sneller.

 

Ontwikkeling van scheerapparaat

  • 1880 – De gebroeders Kampfe ontwikkelen een scheermesje met een metaaldraad boven de snijrand.
  • 1895 – King Camp Gilette vindt het moderne mesje uit. Enige tijd later wordt het uit roestvrij staal met twee snijranden gemaakt.
  • 1910 – Willis G. Shockey ontwerpt een scheerapparaat met een veer die je moet opwinden – de voorloper van het elektrisch scheerapparaat.
  • 1921 – Jacob Schick ontwikkelt het injectiemesje, dankzij een slim mechanisme schuif je het mesje in de houder.
  • 1929 – Dezelfde Schick brengt het eerste elektrische scheerapparaat op de markt.
  • 1939 – Alexander Horowitz, een Antwerpenaar, vindt voor Philips het scheerapparaat met draaiende mesjes uit.
  • 1951 – De Duitse fabrikant Braun doet zijn intrede in de markt van de scheerapparaten.
  • 1975 – De Fransman Bich presenteert het wegwerpscheermesje.
  • 1998 – Gilette lanceert het drievoudig scheermesje: de Mach 3.