CNR Nederlandse vinylsingles

CNR Records is een Nederlands/Belgisch platenlabel dat in 1937 in Rijswijk werd opgericht door Cornelis Nicolaas Rood. De platen van CNR werden jarenlang op een rood label uitgebracht; dit was een verwijzing naar de achternaam van de oprichter.

In januari 2014 kwam CNR in Belgische handen en opereert sindsdien als CNR Records Belgium.

 

Cornelis N. Rood was eigenlijk fabrikant van lampenkappen. Ook was hij actief in de chemische industrie. CNR was aanvankelijk slechts als hobby bedoeld, maar in de jaren vijftig werden de zaken grootser aangepakt. Het platenlabel (toen nog vaak aangeduid als C.N. Rood BV) verwierf midden jaren vijftig van de 20e eeuw de distributierechten van enkele buitenlandse pop- en klassieke platenlabels, zoals Coral Records, Mercury en Telefunken en daarnaast werd ook een aantal Nederlandse artiesten onder contract genomen.

Een van de eerste Nederlanders die succes had op CNR was Gert Timmerman. De hoogtijdagen voor CNR waren in de jaren zestig met artiesten als Trio Hellenique en vooral Heintje, die miljoenen singles en lp's verkocht in Nederland en in Duitstalige landen. Heintje Simons stond zelfs wekenlang genoteerd in de Amerikaanse Billboard Top 100

In de jaren zeventig legde CNR zich vrijwel exclusief toe op Nederlands product, met successen van onder meer Benny Neyman, Tol Hansse en André van Duin. Toch werd er ook met buitenlandse hits gescoord; zo had Baccara in 1977 twee nummer 1-hits op het CNR-label.

In de jaren tachtig was er succes voor onder meer Stars on 45, Rubberen Robbie, Nova en de eerste hits van René Froger terwijl het bedrijf in de jaren 90 en '00 succes had met onder meer Gordon en "Koning der Piraten" Jannes. Inmiddels was CNR ook actief op de ontluikende videomarkt. Onder het label CNR Video werden verschillende videocassettes uitgebracht.

In 2014 toen CNR volledig in Belgische handen kwam werd het label een thuishaven van verschillende bekende Belgische artiesten.

 

CNR Records Belgium heeft verschillende sublabels waaronder Mostiko, Smash the House, Vlaamse Sterren en CNR Legends.