Complete lijst Witte Kat

 

Herberhold was bekend om zijn batterijen, waarschijnlijk is camera in 1936 gemaakt voor personeel en relaties.

Model:

Metalen zwarte camera met bakelieten Tube
3 x 4 / 4 x 6 cm

Lens Rodenstock Periscop

F.11/50 mm  1

Gemaakt door Ruberg & Renner in Duitsland

 

Batterijenfabriek C. Herberhold werd op 1 oktober 1926 opgericht aan de Westerdijk 1, in de Utrechtse wijk Pijlsweerd.

De uit Duitsland afkomstige Caspar Paul Herberhold begon in 1916 samen met zijn zwager Ernst Zur Lage aan de Venestraat 14 in Zwolle als koopman, batterijenfabrikant en fietsenbouwer. Vijf jaar later, in 1921 ging Herberhold echter failliet.In 1926 begon Herberhold opnieuw, nu aan de Utrechtse Westerdijk 1 in een fietsreparatiewerkplaats waar ook batterijen werden gemaakt. Dat liep zo goed dat de twee zaken van fietsreparatie en batterijen uit elkaar werden gehaald en C. Herberhold alleen verder ging met de batterijvervaardiging. Het pand dat te huur werd aangeboden werd aangekocht en zo ontstond batterijenfabriek C. Herberhold die later de bekende batterij met de naam De Witte Kat ging maken.

In 1930 verhuisde de fabriek naar de hoek van de Lijnweg (tegenwoordig de Nieuwe Pijlsweerdstraat) en de Balkstraat 1-3, niet ver van de oude locatie. Op de nieuwe plek kwamen zo'n 150 mensen te werken.

Rond 1951 fuseerde batterijenfabriek C. Herberhold met het bedrijf Herlage, onder de naam Batterijenfabriek Herberhold. In 1984 volgde een overname door VARTA. Herberholt N.V. werd omgezet in VARTA B.V., die ook andere fabrikanten in batterijen overnam.

In 2009 stopte VARTA de productie van De Witte Kat batterij. Daarmee verdween deze voor Nederland bekende batterij en de daaraan gekoppelde naam van de heer Herberhold.

 

Let op !!!

Witte Kat liet naam op merkplaat om lens vervangen met haar eigen naam.